fbpx

Treinverkeer stilgelegd vanwege verdachte reiziger

Het treinverkeer Amersfoort – Apeldoorn / Barneveld is maandagavond op last van de politie uren lang stilgelegd. Reden: in de internationale trein uit Berlijn bevond zich een reiziger die zich verdacht gedroeg. Vervolgens is er een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van mogelijke explosieven. Pas dinsdagmorgen zal het treinverkeer hervat worden.

IC 144
De betrokken internationale trein is bij Barneveld ontruimd. In de trein zaten driehonderd mensen. Vermoedelijk is IC 144; afkomstig uit Berlijn met geplande aankomsttijd 19:08u te Schiphol betrokken bij het incident. ProRail meldde via teletekst dat deze trein op last van de politie een onbekende vertraging op liep. 

Bussen
De ontruimde internationale trein wordt inmiddels door explosievenexperts van de politie binnenstebuiten gekeerd. Dat duurt tot tegen middernacht. De reizigers van de ontruimde trein zijn in de buurt opgevangen. Ze kregen volgens de gemeente eten en drinken en toiletvoorzieningen en zijn na registratie rond 22.30 uur allemaal afgevoerd met bussen. Ze zijn naar Amersfoort gebracht om daarvandaan verder te reizen.

Melding
De politie zette de trein stil na een melding door de Duitse autoriteiten. Die waren ingeseind door een vrouwelijke reiziger van de trein omdat zij vond dat een medereiziger zich verdacht gedroeg, aldus een woordvoerder van het KLPD. De verdachte man was al eerder uitgestapt.

Verdacht pakketje
De politie voert momenteel onderzoek uit in de trein. Er zou mogelijk een verdacht pakketje in de trein liggen met explosieven. Het onderzoek naar de explosieven zal duren tot ongeveer 1u in de nacht. 

Bussen
Vanaf 23u (ruim 4u na de eerste melding van het incident) gaat NS bussen in zetten vanuit Amersfoort richting Apeldoorn. Uit Apeldoorn richting Amersfoort start de busdienst rond  23:45u. Dat meldt althans ProRail via teletekst. Doorgaande reizigers kunnen omreizen via Zwolle en Deventer. Connexxion zet tussen Barneveld en Amersfoort bussen in. 

  • Naar verwachting zal het treinverkeer dinsdagmorgen weer hervat worden.