fbpx

Verlopen OV-chipkaart zorgt voor extra omzet

04 sep 2015 13:15

Op dit moment zijn naar schatting 2,1 miljoen OV-chipkaarten verlopen, daarop staat ongeveer 20 miljoen euro aan tegoed. Dat schat het Algemeen Dagblad. Translink Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, wil niet bekend maken om hoeveel geld het precies gaat.

De OV-chipkaart werd vijf jaar geleden op grote schaal ingevoerd. Omdat de kaart na vijf jaar verloopt, moeten enorme groepen reizigers dit jaar hun ov-chipkaart vervangen. Na het verlopen van een kaart is het tegoed niet meer te gebruiken en moet er een schriftelijk verzoek worden gedaan om het terug te krijgen. Volgens Translink wordt pas over 1,5 jaar duidelijk hoeveel geld van de verlopen kaarten is teruggeclaimd. Wat er met de extra omzet gaat gebeuren is nog onbekend. 

"Zoals gebruikelijk, komt dit dan ten goede aan de reizigers,´´ zegt TLS-voorlichtster Anita Hilhorst in het AD. OV-bedrijven hebben jaarlijks ook al een extra omzet van 22 miljoen euro door reizigers die vergeten uit te checken. Een klein deel vraagt zijn geld terug, waardoor de vervoerders momenteel 16 miljoen euro extra winst maken per jaar. Dat geld hebben vervoerders beloofd te investeren in projecten die ten goede komen aan reizigers. Een jaar na die belofte zijn slechts enkele miljoenen daadwerkelijk geïnvesteerd.

Reizigersorganisatie Rover ergert zich aan de methode van terugbetaling van TLS. Rover wijst erop dat de procedure niet alleen omslachtig is maar ook dat de reiziger zijn geld niet anoniem terug kan krijgen, terwijl veel mensen een anonieme kaart hebben.