fbpx

Volledige OV-dienstregeling vanaf 1 juni, zonder mondkapje boete

Vanaf 1 juni gaan alle treinen, bussen, trams en metro’s weer volgens de volledige dienstregeling rijden. Wie met het openbaar vervoer wil reizen, zal dan wel een (niet-medisch) mondkapje moeten dragen. Wie dat niet doet, zal een boete riskeren. Daarnaast zal straks maximaal 40 procent van de zitplaatsen gebruikt mogen worden. Dat heeft minister-president Rutte woensdag bekendgemaakt.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Geen samenreiskorting

Er is wel een duidelijk voorbehoud aan het voornemen van het kabinet: het virus moet op zijn retour zijn en moet niet opnieuw oplaaien. Als dat onvoldoende het geval is, kunnen stappen op de samenleving weer op gang te brengen worden uitgesteld.

Ook na 1 juni is het de bedoeling om uitsluitend essentiële reizen te maken, bij voorkeur alleen. Het kabinet wil “advies inwinnen” over hoe kantoormensen gespreid naar werk kunnen. “Dat is even het nieuwe Nederland nu”, zegt Rutte. Door bijvoorbeeld flexibeler om te gaan met werktijden moet zowel het OV als het kantoor minder druk worden.

Om te voorkomen dat treinen te vol raken, schaft NS de samenreiskorting af. Nu kunnen vaste klanten nog drie reizigers met korting meenemen. Aan die regeling komt volgende week een einde. Ook mogen vanaf 12 mei geen fietsen meer met de trein mee. Eerder haalde NS al een streep door de goedkope treinkaartjes en het groepsretour.

Advies OMT

Het kabinet had het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd, omdat het vrijwel onmogelijk is om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden. Als die onderlinge afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het OV nog hooguit een kwart van de reizigers kunnen vervoeren van het aantal van vóór de coronacrisis. Daardoor zou alleen al NS een miljard aan inkomsten dit jaar mislopen.

Omdat 1,5 meter afstand houden in de trein niet altijd mogelijk is, worden niet-medische mondkapjes verplicht. Eerder stelde het RIVM dat mondkapjes beperkt zin hadden. Rutte zegt nu dat mondkapjes bij goed gebruik wel degelijk meerwaarde lijken te hebben, als afstand houden niet lukt.

Reizigers moeten zelf voor dat mondkapje zorgen. “Wij gaan dat niet faciliteren”, zei Rutte na kabinetsberaad. Veel andere landen verschaften hun burgers wel mondkapjes. Mochten reizigers geen mondkapje dragen, dan kunnen ze een boete krijgen.

Vervoerders blij met adviezen Rutte

De woensdag door het kabinet aangekondigde maatregelen voor het openbaar vervoer krijgen de goedkeuring van alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland die verenigd zijn in OV-NL. “Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de versnelde besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies”, zegt Pedro Peters, de voorzitter van OV-NL in een reactie.

Vorige week vrijdag hebben de OV-bedrijven en de decentrale overheden volgens OV-NL een ‘richtinggevend advies aan het kabinet’ geschreven. Peters: “We willen Nederland graag bereikbaar houden en onze bijdrage leveren als maatregelen versoepeld worden. Op basis van de nu genomen beslissingen door het kabinet, werkt de OV-sector de komende weken aan de nadere uitwerking.

De eerste fase start op 11 mei: de basisscholen gaan weer open, waarbij we meer toezicht gaan houden. Vooral het stads- en streekvervoer zal dan op sommige plekken weer vaker gebruikt gaan worden. Om die reden liet het GVB (Amsterdam) al eerder weten de dienstregeling te gaan uitbreiden. Dat geldt nadrukkelijk niet voor NS. De tweede fase start 1 juni zodra het voortgezet onderwijs start.

Rover tevreden

Rover is blij dat er met de komst van een mondkapjesplicht per 1 juni meer mensen mee kunnen met het openbaar vervoer. De reizigersvereniging heeft er vertrouwen in dat er genoeg ruimte in het OV komt zolang werk en onderwijs grotendeels vanuit huis plaatsvinden.

De staatssecretaris roept mensen op om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer indien noodzakelijk. Rover wijst erop dat sommige reizigers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en wil de verantwoordelijkheid om al dan niet te reizen aan de reiziger zelf overlaten. “We zijn blij dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer, dit is goed voor onze samenleving en het milieu”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Dan kan het niet zo zijn dat alleen de OV-reiziger per 1 juni nog niet naar het museum of terras kan.”

Voor de coronacrisis kende het openbaar vervoer tijdens de daluren een bezetting van rond de 30%. Rover heeft er daarom vertrouwen in dat er genoeg ruimte in het OV komt, zolang de spitspieken worden vermeden middels thuiswerken en onderwijs op afstand. Ook pleit Rover voor het vergroten van de OV-capaciteit door het inzetten van lange treinen en extra touringcars.

Ziekteverzuim

Reizigersvereniging Rover deed eerder een pleidooi om de volledige dienstregeling te hervatten. In hoeverre het ziekteverzuim nog roet in de plannen kan gooien is onduidelijk. NS wil niets kwijt over het ziekteverzuim. Wel is bekend dat het spoorbedrijf in maart met een dusdanig hoog ziekteverzuim te maken had, dat er treinen in allerijl geschrapt moesten worden. Bij de Belgische spoorwegen was er op het hoogtepunt sprake van een ziekteverzuim die in sommige regio’s opliep tot dertig procent.

© Treinreiziger.nl / ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
77 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marin
4 jaren geleden

Even een praktische vraag. Waar kan ik de mondkapjes kopen of ophalen? Of moet ik zelf wat maken?

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marin

Deze site verkoopt ze voor een normale prijs: https://clubwearcompany.nl/mondkapjes/

Pim
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Bedankt voor de tip! Ik heb er net wat besteld, mooie kleurtjes.

Nienke Walet
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marin

Mondkapjes zijn te koop bij Ron de Groot Theatertextiel bv voor € 4,95. Ook kan hier bij staffel korting gegeven worden.

Inge
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marin

Hippe (niet-medische) mondkapjes met leuke designs kun je hier vinden. https://tinyurl.com/mondkapjes Je kunt ze wassen in de wasmachine en hergebruiken.

Jolanda
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marin

Hi Marin, voor het geval je normale wegwerp mondkapjes wilt. Had ze zelf voor mijn zoon aangeschaft.

Jolanda
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jolanda

Beetje stom als ik geen link stuur, foutje. https://www.besteleasy.nl/product/mondkapjes-50-stuks/

I
4 jaren geleden

Ik heb ze bij onderstaande winkel besteld voor 5 Euro per stuk, verzendkosten per 2 stuks zijn 1,80

https://www.degoudenschaarvoorburg.nl/

Wim Lubbers
4 jaren geleden

@Marin
@ I
In België zijn automaten met mondkapjes en gel op de stations.
Het lijkt me waarschijnlijk dat NS dat ook hier gaat doen. Al moeten die automaten wel buiten staan, want eenmaal binnen zonder mondkapje ben je al in overtreding.

Bronwater
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Mondkapje is alleen verplicht IN het openbaar vervoer.Niet op het NS station!!! NS had al stickers laten drukken: mondkapjes verplicht op het perron.MAAR dat is niet zo!!

Wouter G.
4 jaren geleden

Geldt er in het OV vanaf juni echt specifiek een plicht voor het dragen van een mondkapje of mag het sjaal ook?

Bronwater
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Sjaal is niet toegestaan

carla
4 jaren geleden

Eigenlijk heb dus 2 mondkapjes nodig want op plaats van bestemming heb je ws niet meer nodig. Ik moet bv naar mijn tandarts, hij woont niet in mijn woonplaats.
Ik hoop dat de NS mondkapjes zal gaan verkopen, met de waarschuwing dat ze maar 1 keer kan gebruiken.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  carla

Of je maakt er gewoon zelf een paar van katoen. Die kan je dan in de hete was meewassen.

Inge
4 jaren geleden
Antwoord aan  carla

Meerdere mondkapjes zijn inderdaad wel handig. En denk erom, niet aanraken tijdens gebruik. Hier kun je mooie mondkapjes vinden, die je kunt wassen en dus hergebruiken: https://tinyurl.com/mondkapjes

Eduard de Jong
4 jaren geleden

Een mondkapje is alleen verplicht in de trein, de tram, de bus. Voor het station, een bus- en tramhalte geldt de plicht niet. Op stations en haltes geldt slechts de verplichting tot het houden van 1,5 meter afstand. Vóór en na het passeren van de toegangspoortjes op stations geldt de verplichting niet. Je bent pas gehouden een mondkapje om te doen als je een trein, tram, metro of bus betreedt. Ook op drukke metrostations geldt de verplichting tot het dragen van een mondkapje niet. De verplichting is overigens nauwelijks te handhaven. Het gebruik maken van het OV is alleen toegestaan als het echt noodzakelijk is. Thuis blijven was en blijft het devies. De OV-bedrijven moeten vanaf 1 juni wél de volledige dienstregeling uitvoeren: ook als er veel minder reizigers zijn. Voor de kosten daarvan wordt nog een regeling getroffen.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

‘Het gebruik maken van het OV is alleen toegestaan als het echt noodzakelijk is’, stel je. Dat is onzin. Het advies luidt om niet met het openbaar vervoer te reizen als dat niet noodzakelijk is. Het is echter wel gewoon toegestaan.

Eduard de Jong
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Dit is een waarlijk belangwekkende aanvulling tevens correctie.

Frans
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Maar wie bepaald wat noodzakelijk is ?Voor de een is een bezoek aan zijn oma ook noodzakelijk de ander naar zijn werk .
het is toch raar dat je met de auto meer mag als met de trein.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Helemaal mee eens. En bijvoorbeeld een bezoek aan een familielid kan voor een buitenstaander totaal onbelangrijk lijken, maar hoeft dat voor de persoon in kwestie niet te zijn. Oordelen zonder iemand te kennen is fout. Wijs daarom niet met een beschuldigend vingertje naar een ander die in jouw ogen misschien “voor de lol” reist.

Peter
4 jaren geleden

Als “de overheid” zegt dat “de burgers” mondkapjes moeten gebruiken dan moet die ook vertellen hoe we daar aan kunnen komen. En dat Niet overlaten aan “de markt”. Op het webstek van de Jumbo kan ik ze niet vinden.
(Sommige mensen hebben het hier over de NS, er zijn natuurlijk meer vervoerders en niet alleen per trein – maar dit terzijde.)

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Hoe lang de plicht voor mondkapjes in het Nederlandse OV gaat duren i nog niet bekend. Wel dat het per 1 juni aanstaande verplicht wordt en alle vervoer weer op volle krachten moet gaan lopen. Ik verwacht dat deze nieuwe wetgeving blijft tellen, zolang dat ook bij de overige landen geldt, waar die plicht al iets je langer loopt. Het is ook om te testen hoe druk het OV wordt straks op een werkdag en de 1,5 meter maatregel niet in druk OV vervoer te handhaven is. Dus vergeet straks niet in te checken en uw mondmasker op te zetten. Na uitchecken op uw eindstation kunt u uw masker afzetten. Mits u met ander openbaar vervoer gaat reizen! We gaan het zien hoe lang deze maatregel gaat duren!

Eduard de Jong
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Het is denkbaar, dat deze verplichting, die volgens de minister-president een ‘flinterdun’ nut zal hebben, massaal zal worden genegeerd in het kader van burgerlijke ongehoorzaamheid. In nagenoeg lege treinen, waar de 1,5 meter verplichting zonder moeite kan worden nagekomen, is het nut van een mondmasker sowieso te betwijfelen.

Jorden Voogd
4 jaren geleden

Zonet heb ik op een webwinkel voor feestartikelen wat herbruikbare mondmaskers gebruikt. Het gaat er voornamelijk om dat als je zelf ongemerkt het virus draagt dat de kans op verspreiding lager is als het toch wat drukker wordt in het ov en je die 1,5 meter niet *kan* betrachten.

Eduard de Jong
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jorden Voogd

Een mondmasker hoort inderdaad thuis in het assortiment van een feestartikelenwinkel. Het is een product, waarvan het gebruik niet serieus is te nemen. Je hebt tot 1 juni nog voldoende gelegenheid om het virus met of zonder mondmasker te verspreiden, maar dan moet je het virus wel gemerkt of ongemerkt dragen.

Edwin de Hond
4 jaren geleden

Ik kan enig sinds begrip opbrengen voor het verplicht dragen van mondkapjes maar dan mag van de vervoerders ook worden verwacht dat ze hun voertuigen (veel) vaker reinigen ( lees desinfecteren ) zoals nu de supermarketen dat doen daar schieten de OV bedrijven en zeker NS ernstig tekort sterker nog het zogenaamde keerpunt reinigingen is sterk VERMINDERD! Reizigers mondkapjes vervoerders meer desinfecteren tijdens de ritten van de voertuigen en een voorbeeld aannemen van de supermarkten

Stijn de Witt
4 jaren geleden
Antwoord aan  Edwin de Hond

Verminderd is toch al wat de NS doet? Treinen schrappen, kortingen schrappen… Dat gaat wel helpen ja.

Ook dit wat in het artikel staat:

omdat het vrijwel onmogelijk is om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden. Als die onderlinge afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het OV nog hooguit een kwart van de reizigers kunnen vervoeren van het aantal van vóór de coronacrisis. Daardoor zou alleen al NS een miljard aan inkomsten dit jaar mislopen.

Onmogelijk? Of gewoon duur? Waarom mag hoe dan ook de NS geen inkomsten mislopen? Leg anders even aan alle cafés die maanden aan inkomsten mislopen waarom het zo belangrijk is dat de NS wél door mag gaan om reizigers als haringen in een ton te blijven proppen?

Maar een kwart van de reizigers? Sorry maar dat klinkt dus alles behalve onmogelijk. Het klinkt gewoon als prima haalbaar. Als de meeste mensen thuisblijven kunnen die mensen die dat echt moeten gewoon veilig reizen als de NS niet meteen treinen gaat schrappen zodat ze alsnog te dicht op elkaar zitten.

Sorry maar wat ik hier hoor is dat de inkomsten van de NS boven alles gaan.

Laura
4 jaren geleden

Ik ben zeer benieuwd welke juridische basis men voor het verplichten gaat gebruiken, zeker in een land waar al een wet is die dit soort gelaatsbedekking juist verbiedt. Ook in de landen om ons heen waar men van een verplichting spreekt, als je naar de kleine lettertjes kijkt zijn het bijna alleen dringende adviezen.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Laura

Inderdaad. En geldt een burka, nikab of integraalhelm dan ook als mondmasker?

kok
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

waarom niet als DIY mondkapje is ook toegestaan. Hoe een mondje eruit zien of bevestigingen ervan zijn nergens vast gelegd.

Rob
4 jaren geleden

Ik wens alle reizigers veel sterkte toe. Je zult maar verplicht moeten deelnemen aan dit medische experiment.

actievoerder
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rob

De mond snoeren gaat nu dus werkelijkheid worden…

Tom
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rob

De enige manier om te winnen, is door niet te spelen. Dus als men massaal besluit hier niet aan mee te doen, houdt het vanzelf op.

P.Heesakkers
4 jaren geleden

Eigenlijk is men nu bezig om steeds meer ov-klanten een of de auto in te jagen, met heel deze reglementering. Immers wat blijkt is dat reizen per trein tram bus etc. helemaal niet gezond is, ook buiten de coronacrisis, met zovelen op een kluitje in deze vervoersmiddelen. Geeft te denken…..

Robert
4 jaren geleden

Gelden de mondkapjes ook voor de chauffeur en hoe is geldt dit ook in taxi,s

Marc de Reuver
4 jaren geleden

Het RIVM stelt nog steeds (bericht op hun website van 6 mei) dat er geen bewijs is voor de werkzaamheid van niet medische mondkapjes en dat zij geen richtinggevend advies kunnen geven. Het lijkt er dus op dat druk van directies van ov vervoerders en andere niet-deskundingen leidend zijn geworden in beleid omtrent corona. Een dieptepunt. Gelukkig heb ik nog een auto.

Omar
4 jaren geleden

Wat een laffe lobby politiek van de ov-bedrijven. Er zijn studies die aangeven dat niet medische maskers vrijwel zinloos zijn en soms zelfs gevaarlijk zijn. Door de schijnveiligheid zijn mensen minder alert, straks krijg je mensen die ziekjes zijn en dan denken toch met het OV te kunnen omdat ze zo’n NIET EFFECTIEF masker dragen. Wellicht is het gezichtsverlies voor Rutte maar dit moet direct teruggedraaid worden.

Eduard de Jong
4 jaren geleden

RIVM: “Heeft het nut om een mondkapje op straat te dragen tegen het coronavirus?
Een mondkapje heeft in het dagelijks leven geen meerwaarde.
Mondkapjes hebben alleen zin als er ernstig zieke patiënten zijn die veel virus verspreiden.
Maskers moeten heel nauwkeurig gebruikt worden en je moet ze minstens 2x per dag vervangen.
In Nederland adviseren we daarom alleen mondkapjes voor medisch personeel.”

https://www.rivm.nl/video-helpen-mondkapjes

anoniem
4 jaren geleden

Hierdoor is er tenminste geen verbod op gebruik van ov voor niet werkers maar wel noodzakelijk reizigers zonder rijbewijs , wat nog veel kwalijker zou zijn. En gelukkig geen reserveringsapp. Maar verder is t triest. En ik geloof t niet zo dat t echt zo gevaarlijk is zoals de propaganda machine t beweert. Gewone griep en hittegolf is veel gevaarlijker voor kwetsbare [ oudere ] mensen.

Anoniem
4 jaren geleden

Je kan ze ook kopen bij deze site voor een normale prijs: https://clubwearcompany.nl/mondkapjes/

Ingrid van der Heide
4 jaren geleden

Ik ben geen voorstander van mondkapjes. Maar als dat dan perse moet, moet Rutte niet zeggen ‘Wij gaan ze niet faciliteren’. Men kan ze goed zelf maken. De overheid wil dat wij ze gaan dragen, dan mogen ze ook zorgen dat ze voorradig zijn.

Nienke Walet
4 jaren geleden

Mondkapjes zijn te koop bij Ron de Groot Theatertextiel bv voor € 4,95. Ook kan hier bij staffel korting gegeven worden.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nienke Walet

Gezien de ervaringen die ik met die toko heb, lijkt me dit absoluut geen betrouwbare partij om mondkapjes te bestellen. Ik raad het niemand aan.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nienke Walet

Ik vind theatertextiel wel een passende benaming voor schijnveilige mondkapjes

Annemiek
4 jaren geleden

De indruk wordt gewekt dat de coronamaatregelen voor het openbaar vervoer worden verlicht. De risico’s nemen echter toe zodra het drukker wordt. Ik stel mij zo voor dat veel mensen denken dat ze na 1 juni wel weer met de trein kunnen. Dat lijkt me uitermate onverstandig voor ouderen en zwakkeren. Voor hen blijft het Russisch roulette.

Bert Hansen Voerendaal
4 jaren geleden

Iedereen maar braaf als schapen luisteren naar zij die een agenda hebben en dit ten uitvoer brengen, ov een mondkapje dragen(o dat wordt gezegd dus als kuddedieren maar gaan doen omdat de overheid het ” beste” met ons voorheeft) daar buiten is alles open in zweden en japan(drukst bereden ov systeem van de wereld) en daar zijn minder doden en besmettingen dan hier met deze onzin regels en beperkingen opgesteld door gasten met belangen(oa meneertje rivm voor zij die niet weten check zijn mexicaanse griep vaccin gejuich) nee nu als amateur chirurg en amateur arts in de trein lopen gaat echt helpen lang leve de roedel.. ja ik zal weg gezet worden als complotgast blabla door de kudde .. je hoort ook opeens niks meer over de theoriedenkende gele hesjes en de hongkong gekkies, rara hoe zou dat komen!

Koko
4 jaren geleden

Helemaal waar, we zijn makke schapen, ik vind t een grote poppenkast met Rutte als de grootse marionet. Follow the money, En je snapt wat voor belangen er spelen bij een angstige popilulatie. Zo snel mogelijk een vaccin waaraan de heren vh Rivm en Bill Gates en Co van de Who veeeeel, aan gaan verdienen. Informeer jezelf. Ik ben niet bang voor dit virus.

Koko
4 jaren geleden

Helemaal waar, we zijn makke schapen, ik vind t een grote poppenkast met Rutte als de grootse marionet. Follow the money, En je snapt wat voor belangen er spelen bij een angstige popilulatie. Zo snel mogelijk een vaccin waaraan de heren vh Rivm en Bill Gates en Co van de Who veeeeel, aan gaan verdienen. Informeer jezelf. Ik ben niet bang voor dit virus.

Pindalientje
4 jaren geleden

Tja, zo lang er mondkapjes verplicht zijn, ga ik maar fietsen. Per 1 juni geen OV meer dus. Ik hoop maar dat het niet te lang duurt. Wat een belachelijke onzin zeg. Ik ga geen cent uitgeven aan deze volkshysterie.

Reizen met het OV is gewoon altijd op eigen risico. Als je tot de risicogroepen behoort, moet je dat (nu) niet doen. Maar anderszins gezonde mensen die gewoon naar hun werk moeten, moet je met rust laten.

Ik ben helemaal niet bang voor COVID-19, maar de overdreven manier hoe iedereen hier mee om lijkt te gaan is weerzinwekkend.

Anthony Migchels
4 jaren geleden
Antwoord aan  Pindalientje

gelijk heb je meid.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Pindalientje

@Pindalientje(?), je had dus eigenlijk de hele afgelopen tijd al kunnen fietsen. Het was mooi weer en blijkbaar is de afstand te doen met de fiets. Wat deed je dan in de trein?

Pindalientje
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Het is 24 kilometer, dus 48 kilometer per dag. Dat word je wel zat op een gegeven moment.

Verder zat ik iedere dag twee keer moederziel alleen in een eersteklascoupé, dus zelfs als mondkapjes zouden werken, wat zouden ze dan hebben toegevoegd?

En vergeet ook niet dat hoe minder we reizen, en dus geld betalen aan de vervoersbedrijven, hoe meer overheidssteun ze nodig hebben, en hoe meer belasting we volgend jaar weer kunnen gaan betalen.

Daarom zat ik niet op de fiets maar in de trein.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Pindalientje

Dat is inderdaad wel wat ver om dagelijks te fietsen.

Betty
4 jaren geleden

Ik ben er blij mee dat mondkapjes verplicht worden wel neem ik zelf desinfecterende lapjes mee en ik trek wegwerp handschoentjes of katoenen aan zo zal ik als ik ga zitten het metaal enz even schoonvegen want het virus leeft ook op metaal

mark
4 jaren geleden

Gelukkig ben ik niet de enige die zoveel vragen heeft over de verplichting van het mondkapje. Ik heb ze net besteld nog voor de persconferentie en ik mag al 12 dagen wachten voor mijn mondkapjes zijn geleverd via bol.com. Het is dan ook te belachelijk voor woorden dat de NS Arriva of connection geen mondkapjes faciliteert.

De regering vergeet een ding en dat is heel belangrijk. Hygiene… weet je nog handen wassen, handen wassen, handen wassen. Leuk en aardig maar dat handen wassen heeft geen zin als ik niet weet of mijn medereizigers een schone mondkapje draagt.

Als de NS ze uitdeelt op het perron, dan weet je wel dat het gaat om nieuwe schone mondkapjes. Vermijd de trein is nu denk ik het beste advies want ik voorspel een enorme chaos op het spoor.

Simone
4 jaren geleden
Antwoord aan  mark

Volgens mij is het zo dat een mondkapje Is om te voorkomen dat je eigen speksel spetjes of snotjes door de lucht zich gaan verspreiden En niet zo zeer om jezelf te beschermen tegen Corona .in de zorg mag je een masker Maximaal3 uur dragen en het niet meer aanraken.afdoen door alleen de elastieken vast te pakken een masker voor eenmalig gebruik gooi je weg en de andere was je op tenminste 60 graden na het afzetten was je je handen.

Anthony Migchels
4 jaren geleden

Laat me één ding helder maken:

Ik ga niet als een complete mongool met zo’n maskertje rondlopen, terwijl er in héél NL NIEMAND onder de 45 aan ‘corona’ is overleden, en slechts 50 (!!!!!) mensen onder de zeventig. In vier maanden tijd.

WEG met de lock down, Bill Gates, Fauci, Ferguson, de WHO en al dat andere TUIG wat dit op z’n geweten heeft.

En SCHANDE aan de Nederlanders, dat ze zich als complete idioten laten opsluiten, en onder de dekens zitten te bibberen thuis voor wat niets meer is dan een verkoudheidje, dat alleen gevaarlijk is voor mensen die al geen weerstand meer hebben.

Oh, en ik ga wél in de trein zitten, want ik laat m’n grondrechten, en m’n menselijkheid niet te grabbel gooien.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anthony Migchels

Moet je vooral doen, krijg je vast veel aandacht.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anthony Migchels

Als je dan toch je mening op cijfers baseert, controleer dan eerst even of die cijfers kloppen. De informatie is immers niet bepaald moeilijk te vinden. Er zijn in Nederland sinds 6 maart 18 personen onder de 40 overleden aan het coronavirus en exact 600 personen onder de 70.

L.
4 jaren geleden

Moet mijn kind van 3 jaar ook mondkap dragen in de trein? Dat zal niet makkelijk kunnen.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  L.

Ik heb ontzettend veel respect voor het doorzettingsvermogen van uw kind, nu het zich tijdens deze moeilijke periode toch blijft inzetten voor het werk in de vitale sector.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Misschien aan gedacht dat ouder een vitaal beroep heeft en kind van opvang moet halen met ov?

Anoniem
4 jaren geleden

Kan je nog wel eten en drinken tijdens je treinreis ??? Even mondkapje af doen……

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Mondkapje of niet, eten onderweg is niet zo handig, want daarmee breng je mogelijk het virus van bijvoorbeeld een deurknop via je handen in je mond.

Jolanda
4 jaren geleden

Ik heb ze zelf laatst via Besteleasy.nl gekocht 1 euro per stuk super chill!!

https://www.besteleasy.nl/product/mondkapjes-50-stuks/

Wim
4 jaren geleden

Volgens de wet ‘gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ is het verboden om in voertuigen van het OV kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maakt. Mondkapjes vallen hier dus ook onder. Ook hier kan je dus een boete voor krijgen! Hoe zit het nu?

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim

Dan moet je kennelijk een mondkapje dragen met een foto van je eigen mond en neus als opdruk. :o)

anoniem
4 jaren geleden

Laten we lekker allemaal een boerka dragen. LOL!!

Claudine
4 jaren geleden

Bij Lilzz.nl ook hele leuke wasbare mondkapjes te vinden, voor een normale prijs! Snelle levering ook en je kunt kiezen tussen vastmaken met band of elastiek achter de oren

Elies
4 jaren geleden

Geldt deze regel ook voor kinderen ?

kok
4 jaren geleden

* kwaliteiten (DIY) mask zoals zakdoekje = oke.
* mondkapje kan je NIET dagen/week hergebruiken. gevaarlijk!
* mondkapje ff af/aan doen om te bellen/eten/schreeuwen. kruisbesmetting tussen mondkapje en objecten.
* mondkapje afdoen voor ID controle is een gevaarlijk.

goeie argumenten?(wel taboe/ongewenst)

andere issue worden niet aan gepakt?:
* asymmetrisch rijen bij in/uit checkpaal/te weinig palen.
* interne luchtcirculatie in treinstel.

Jos Parlevliet
4 jaren geleden

Ik heb inmiddels vernomen dat het dragen van een mondkapje onhaalbaar is, vermoeiend en
ook onhygiënisch!

Koen Gerritsen
4 jaren geleden

Mijn vraag is. Stel ik kom vanuit Amsterdam of zo, richting Limburg. 2.5 uur met de trein. Ik heb dorst en een beetje honger. Het is warm buiten en je wilt iets drinken, meegenomen vanuit thuis. Mag ik wat drinken en eten in de trei tijdens de reis? En tijdelijk. 5 minuten onderbreking zonder mondmasker. Of masker naar onder mond vullen en weer op zetten. Mag dit?

Arie
4 jaren geleden

dit betekend dus als ik eind juli op vakantie wil in nederland en de fietsen mee wil nemen.Dit gewoon verboden wordt door het kabinet en wij dus toch niet met vakantie kunnen.Ook vind ik het dan echt om onpasselijk van te worden dat de samenreiskorting er uit is gehaald terwijl mijn vrouw wel al bericht heeft gehad voor een nieuwe kaart.

Frank Sander
4 jaren geleden

Vanaf maandag 25 mei worden mondkapjes vrijgesteld van btw. Ik ga er dan gelijk 50 kopen op https://www.budgetsupplies.nl voor € 0,62 per stuk zonder verzendkosten 🙂

Sjon Maurice Vandael
2 jaren geleden

Pas eens je berichtgeving aan, anno mei ’22