fbpx

DB profiteert van Arabische hogesnelheidslijn

22 sep 2013 0:24

Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn profiteert mee van de aanleg dwars door de woestijn van een ruim 400 kilometer hoge snelheidslijn die in Saudi-Arabië de voor moslims heilige steden Mekka en Medina met elkaar verbindt.

Dochteronderneming DB International wordt onder meer betrokken bij het bouwtoezicht en bij de controle op de productie van de treinen. Met de opdracht is een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro´s gemoeid. Het is de grootste ooit voor DB International, zei een woordvoerster zaterdag. 

12 miljard
Het hele hogesnelheidsproject kost de Arabieren naar schatting meer dan 12 miljard euro. Een Spaans consortium neemt de aanleg van het spoor voor zijn rekening. Staalreus Tata Steel kreeg vorige maand de opdracht voor de levering van de rails.

Pelgrims
Naar verwachting kan de eerste hogesnelheidstrein in 2017 over het traject razen. De verwachting is dat te zijner tijd ongeveer 160.000 mensen per dag, voornamelijk pelgrims, van de nieuwe spoorlijn gebruik gaan maken.

DB International
DB Internationaal is de tak van DB die zich in het buitenland bezig houd met infrastructuur. Bij het bedrijf werken zo´n 1.000 ingenieurs. Eerder was het bedrijf verantwoordelijk voor de planning en bouw van Qatar Railway.  Het bedrijf heeft zich eerder dit jaar echter terug getrokken uit Algerije, Griekenland, Libië, Rwanda en Thailand naday duidelijk werd dat er steekpenningen waren aangenomen. 

Saudi-Arabië
In Saudi-Arabië wordt momenteel veel in infrastructuur geïnvesteerd. Eind juli meldde de Nederlandse aannemer Strukton mee te gaan bouwen aan drie volledig geautomatiseerde en onbemande metrolijnen in de hoofdstad Riyadh. Ingenieurs van het Nederlandse Royal HaskoningDHV haalden een order binnen voor het ontwerpen van het eerste openbaarvervoersysteem van het oostelijk gelegen Dammam.

(c) ANP / Treinreiziger.nl