fbpx

Downloads: Oude treinprijzen & folders

13 feb 2019 15:42

Treinreiziger.nl krijgt zo nu en dan vragen over treintarieven uit het verleden. Alhoewel ons archief verre van compleet is, hebben we een eerste deel ingescand. Op deze pagina vind je een aantal oude NS-folders. En omdat vroeger altijd alles beter was, hebben we ook een oude dienstregeling van internationale treinen ingescand.

Heb je ook relevante folders? Dan mag je die gerust met ons delen via downloads@treinreiziger.nl.

Folders en documenten over treintarieven

Internationale dienstregeling

De afgelopen decennia heeft het vliegtuig enorm aan terrein gewonnen. De trein speelt nu alleen nog een grote rol als hij enigszins in reistijd kan meekomen (naar Parijs, Berlijn) of als bestemmingen relatief dicht bij Nederland liggen (Antwerpen, Brussel, Keulen, Düsseldorf). In de jaren ’70 en ’80 had de internationale trein ook een belangrijke rol naar bestemmingen ver van ons gelegen. Meerdere internationale treinen per dag vertrokken richting Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk.

Heb je nog leuke foto’s van internationale treinen uit de periode 1970-1990 die wij mogen publiceren? Mail ons naar foto@treinreiziger.nl

Wijzigingen dienstregelingen

We zijn van plan ook nog scans te maken van de belangrijkste wijzigingen in de spoorboekjes per jaar. Deze moeten we nog scannen.

Overige folders

We willen nog meer folders scannen, bijvoorbeeld over de Thalys, internationale treinreizen, specifieke producten en meer. Dit wordt later bijgevoegd. Ook andere scan’s volgen later.

Complete dienstregelingen

We gaan geen complete spoorboekjes inscannen, maar we willen wel de oude digitale edities van het spoorboekje beschikbaar maken, zoals NS die tegenwoordig op ns.nl publiceert. Ook is eerder al de NS reisplanner van 1989 en 1996 beschikbaar gemaakt.

9 gedachten aan “Downloads: Oude treinprijzen & folders”

 1. Joost schreef:

  In het boekje van 1974 staat de Iris (91/92) Brussel-Zürich HB, die reed tot een goede tien jaar geleden nog dagelijks. Wel was de trein inmiddels een stuk langzamer, aankomst in Straatsburg was 12:15 ipv 11:32. Inmiddels vervangen door de TGV Brussel-Parijs-Straatsburg die het weer binnen de vier uur kan, maar dan wel bijna 800 km in plaats van 430 km aflegt. Zo zijn er meer verbindingen een stuk trager geworden in 45 jaar ondanks TGV/ICE.

 2. Glenn schreef:

  De Vauban/iris is vervangen in 2016, april als ik me niet vergis. Dus dat is nog geen drie jaar geleden.

  1. Joost schreef:

   Ah ja, dat klopt, toen de TGV Rijsel-Straatsburg verlengd werd naar/van Brussel. Ik deed dat traject vanaf 2007 meestal met overstap in Parijs (Thalys + TGV) omdat het comfort van de Iris wel erg achteruit ging en er steeds meer vertragingen door werkzaamheden waren.

 3. Henk schreef:

  Zou misschien één oud spoorboekje van voor 1970 ingescand kunnen worden? Die informatie is vrijwel onvindbaar.

 4. Rene schreef:

  Mooi!! En wat veel mooie internationale verbindingen. De Scandinavië-express in 1974 bijvoorbeeld… Ideaal, zou deze zo terug willen hebben. Rechtstreeks overdag van Amsterdam naar Kopenhagen.

 5. G.C.van Straaten schreef:

  Wie echt oude spoorboekjes wil raadplegen (vanaf 1843) kan terecht bij de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Dit kan in het archief onder het hoofdstation te Amersfoort door de week op afspraak of op iedere donderdagmiddag van 12-16u, de 1e, 3e en 5e zaterdag van de maand zelfde tijd (zie de website http://www.nvbs.com). Lid zijn van de NVBS is niet nodig; wèl als er zaken geleend worden. Dit geldt overigens ook voor alle mogelijke andere documentatie op spoor- en tramgebied, foto’s, materieel- en emplacementstekeningen, de verenigingsbibliotheek en de ledenwinkel.

  1. Theijs schreef:

   Dank voor deze reactie, ik ben benieuwd naar de dienstregeling van de internationale treinen rond 1958 (Den Haag-Rijeka). In de jaar was ook de ExpoBrussel. Dat zorgde wellicht voor nog andere interessante verbindingen.

 6. Henk Rozeboom schreef:

  Beste lezer(es),

  Ik zou graag de dienstregeling ontvangen van het spoorboekje van 1979, lijn d, van heerlen naar Zandvoort aan Zee en vanuit Maastricht.

 7. Henk Rozeboom schreef:

  Zou een spoorboekje ingescand kunnen worden van 1978 of kan ik dit ergens krijgen, bij voorbaat dank, Henk Rozeboom uit Heerlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *