fbpx

Downloads: Oude treinprijzen & folders

13 feb 2019 15:42

Treinreiziger.nl krijgt zo nu en dan vragen over treintarieven uit het verleden. Alhoewel ons archief verre van compleet is, hebben we een eerste deel ingescand. Op deze pagina vind je een aantal oude NS-folders. En omdat vroeger altijd alles beter was, hebben we ook een oude dienstregeling van internationale treinen ingescand.

Heb je ook relevante folders? Dan mag je die gerust met ons delen via downloads@treinreiziger.nl.

Folders en documenten over treintarieven

Internationale dienstregeling

De afgelopen decennia heeft het vliegtuig enorm aan terrein gewonnen. De trein speelt nu alleen nog een grote rol als hij enigszins in reistijd kan meekomen (naar Parijs, Berlijn) of als bestemmingen relatief dicht bij Nederland liggen (Antwerpen, Brussel, Keulen, Düsseldorf). In de jaren ’70 en ’80 had de internationale trein ook een belangrijke rol naar bestemmingen ver van ons gelegen. Meerdere internationale treinen per dag vertrokken richting Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk.

Heb je nog leuke foto’s van internationale treinen uit de periode 1970-1990 die wij mogen publiceren? Mail ons naar foto@treinreiziger.nl

Wijzigingen dienstregelingen

We zijn van plan ook nog scans te maken van de belangrijkste wijzigingen in de spoorboekjes per jaar. Deze moeten we nog scannen.

Overige folders

We willen nog meer folders scannen, bijvoorbeeld over de Thalys, internationale treinreizen, specifieke producten en meer. Dit wordt later bijgevoegd. Ook andere scan’s volgen later.

Complete dienstregelingen

We gaan geen complete spoorboekjes inscannen, maar we willen wel de oude digitale edities van het spoorboekje beschikbaar maken, zoals NS die tegenwoordig op ns.nl publiceert. Ook is eerder al de NS reisplanner van 1989 en 1996 beschikbaar gemaakt.

5 1 stem
Artikel waardering
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
5 jaren geleden

In het boekje van 1974 staat de Iris (91/92) Brussel-Zürich HB, die reed tot een goede tien jaar geleden nog dagelijks. Wel was de trein inmiddels een stuk langzamer, aankomst in Straatsburg was 12:15 ipv 11:32. Inmiddels vervangen door de TGV Brussel-Parijs-Straatsburg die het weer binnen de vier uur kan, maar dan wel bijna 800 km in plaats van 430 km aflegt. Zo zijn er meer verbindingen een stuk trager geworden in 45 jaar ondanks TGV/ICE.

Glenn
5 jaren geleden

De Vauban/iris is vervangen in 2016, april als ik me niet vergis. Dus dat is nog geen drie jaar geleden.

Joost
5 jaren geleden
Antwoord aan  Glenn

Ah ja, dat klopt, toen de TGV Rijsel-Straatsburg verlengd werd naar/van Brussel. Ik deed dat traject vanaf 2007 meestal met overstap in Parijs (Thalys + TGV) omdat het comfort van de Iris wel erg achteruit ging en er steeds meer vertragingen door werkzaamheden waren.

Henk
5 jaren geleden

Zou misschien één oud spoorboekje van voor 1970 ingescand kunnen worden? Die informatie is vrijwel onvindbaar.

Rene
5 jaren geleden

Mooi!! En wat veel mooie internationale verbindingen. De Scandinavië-express in 1974 bijvoorbeeld… Ideaal, zou deze zo terug willen hebben. Rechtstreeks overdag van Amsterdam naar Kopenhagen.

G.C.van Straaten
5 jaren geleden

Wie echt oude spoorboekjes wil raadplegen (vanaf 1843) kan terecht bij de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Dit kan in het archief onder het hoofdstation te Amersfoort door de week op afspraak of op iedere donderdagmiddag van 12-16u, de 1e, 3e en 5e zaterdag van de maand zelfde tijd (zie de website http://www.nvbs.com). Lid zijn van de NVBS is niet nodig; wèl als er zaken geleend worden. Dit geldt overigens ook voor alle mogelijke andere documentatie op spoor- en tramgebied, foto’s, materieel- en emplacementstekeningen, de verenigingsbibliotheek en de ledenwinkel.

Theijs
5 jaren geleden
Antwoord aan  G.C.van Straaten

Dank voor deze reactie, ik ben benieuwd naar de dienstregeling van de internationale treinen rond 1958 (Den Haag-Rijeka). In de jaar was ook de ExpoBrussel. Dat zorgde wellicht voor nog andere interessante verbindingen.

Henk Rozeboom
3 jaren geleden

Beste lezer(es),

Ik zou graag de dienstregeling ontvangen van het spoorboekje van 1979, lijn d, van heerlen naar Zandvoort aan Zee en vanuit Maastricht.

Henk Rozeboom
3 jaren geleden

Zou een spoorboekje ingescand kunnen worden van 1978 of kan ik dit ergens krijgen, bij voorbaat dank, Henk Rozeboom uit Heerlen