fbpx

Fyra heet vanaf 15 december Intercity direct

13 nov 2013 11:57

De Fyra – die tussen Amsterdam en Breda rijdt – gaat per ingang van de dienstregeling 2014 Intercity Direct heten. Dat bevestigt een woordvoerder van NS International tegenover Treinreiziger.nl. De toeslag tussen Schiphol en Rotterdam blijft. Tussen Rotterdam en Breda verdwijnt de toeslag per 15 december.

"De toevoeging Direct geeft aan dat de trein over de snellere HSL-route rijdt en daarmee een kortere reistijd heeft dan andere Intercity-verbindingen over conventioneel spoor" zegt NS International woordvoerder Erik Kroeze.

De naam Fyra is te besmet geraakt door de HSL-problemen. In 2009 werd de naam gelanceerd. Omdat toen de Italiaanse V250 treinen er nog niet waren, gingen er Traxx treinen rijden onder de naam Fyra. Die treinen rijden nu nog steeds, maar ondertussen is NS gestopt met de V250 treinstellen. Daardoor bracht de naam Fyra veel verwarring. Die verwarring moet met de nieuwe naam verdwijnen.

Overigens wijzigt per 15 december meer dan alleen de naam. Ook introduceert NS International toeslagzuilen op de perrons. Daardoor hoeven OV-chipkaart reizigers niet meer naar de kaartautomaat voor een toeslagbiljet. Een toeslagbiljet blijft €2,30 per enkele reis in de 2e klas kosten. In de 1e klas is het biljet € 0,70 duurder.

De Intercity Direct krijgt in belangrijke mate dezelfde dienstregeling als de oude Fyra. In de ochtendspits zal de vroege extra trein van Amsterdam naar Rotterdam echter niet meer om 5.47 uur vertrekken, maar één uur later: om 6.40 uur. In de avondspits zal de extra spitstrein van Rotterdam naar Amsterdam niet meer om 19.39 uur vertrekken, maar vertrekken één uur eerder: om 18.39.