fbpx
Elmer van Buuren en Chris Engelsman van European Sleeper. Foto European Sleeper

Huidig spoor kan veel meer internationale treinen aan – experts bespreken drempels voor vervoer over grens

Het huidige spoor in Nederland kan twee tot drie keer zoveel internationaal treinverkeer aan. Dat zei ProRail topman John Voppen in een gesprek met de Tweede Kamer. Volgens Voppen is nog veel van het bestaande spoor onbenut. In hetzelfde gesprek zeiden vervoerders dat juist een gebrek aan ruimte de groei van internationale treindiensten remt.

Verschillende spelers in het internationale treinvervoer spraken eind vorige week met de Tweede Kamer over het internationale treinverkeer. Steeds meer mensen reizen per trein naar het buitenland en er wordt een nog sterkere groei van het internationale treinverkeer verwacht. Alleen al de NS wil de komende jaren het aantal buitenlandse diensten verdubbelen. Maar bij die groei lopen vervoerders en klanten nogal eens tegen muren op die de groei remmen en over die barrières ging het vorige week.

’Spoor kan groei niet aan’

Om meer treindiensten te rijden, moet daarvoor wel ruimte zijn op het spoor. Volgens de aanwezige vervoerders is die ruimte er niet. Directeur Heike Luiten van NS International zei dat de huidige infrastructuur de geplande groei niet aan kan. ’’Als we echt significant willen groeien dan vraagt dat echt om uitbreiding van de infrastructuur.’’

En de ruimte die er is, gaat momenteel helemaal op aan de concessietreinen, die volgens de regels voor het verdelen van de ruimte voorrang hebben. Dat stoort Elmer van Buuren die medeoprichter van European Sleeper is en voorzitter van de vereniging van open toegang vervoerders Allrail. “Het volume van internationale treinen is vastgelegd. Dat laat geen ruimte voor groei. De bedoeling van open toegang is dat je ruimte laat aan de markt. Als je op voorhand vastlegt hoeveel treinen je naar Parijs laat rijden, dan doe je dat dus niet”, aldus van Buuren die vindt dat er juist een maximum gesteld moet worden aan het aantal binnenlandse treinen.

’Capaciteit blijft onbenut’

Volgens het hoofd van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail, John Voppen, biedt het huidige spoor in Nederland nog voldoende plek voor groei. ’’We moeten het alleen slimmer benutten. Er is nu nog heel veel capaciteit onbenut. Als je bijvoorbeeld ergens een trein rijdt, dan betekent dit dat je daar elk uur een trein kunt rijden. We zien dat dit niet altijd gebeurt. Daarnaast kunnen we ook de huidige infrastructuur nog optimaliseren.’’

Voppen stelt dat het Nederlandse spoornetwerk zo’n twee tot drie keer zoveel internationale treinen aan kan in de komende tien jaar. Daarnaast ziet ProRail ook nog kansen de reistijden te verkorten. Maar er zijn hiervoor wel twee belangrijke randvoorwaarden. De Amsterdamse Noord-Zuidlijn moet doorgetrokken worden naar Schiphol zodat op het reguliere spoor meer ruimte kan komen. En het beveiligingssysteem ERTMS moet op tijd ingevoerd worden. Dit systeem maakt het ook mogelijk meer treinen dan nu op het spoor toe te laten.

Kaartjesloterij

Een probleem waar veel reizigers tegenaan lopen, is het vinden en boeken van treinkaartjes. Er zijn meerdere verkopers en iedereen verkoopt weer andere verbindingen. Soms koop je je hele reis ineens, soms bestaat je reis uit verschillende losse kaartjes. Volgens Freek Bos van reizigersvereniging Rover hebben reizigers hier echt een probleem. ’’Wij willen op een eerlijke gelijkwaardige manier een ticket kunnen kopen. Het maakt ons niet uit waar dat is. Nu is het een loterij welke verkoper wat heeft.’’

European Sleeper wil graag dat de NS ook de kaartjes gaat verkopen voor de European Sleeper. Nu doet de NS dat niet, tot onvrede van Van Buuren. ’’De NS misbruikt haar dominante positie. Ik wil de NS aansporen alle kaartjes te verkopen.’’

Ingewikkelde situatie NS

Heike Luiten zegt dat de NS hier wel degelijk naar kijkt en verdedigde NS International door te stellen dat de huidige situatie ’best verwarrend’ is voor het bedrijf. “Aan de ene kant komt er vanuit de EU een sterke stimulans om elkaar te beconcurreren, terwijl er aan de andere kant een sterk pleidooi is voor samenwerken met de verkoop van tickets. Dat is een vrij ingewikkelde tegengestelde prikkel. Een sterk concurrerende markt is voor ons nieuw. NS is niet de enige partij die kaartjes verkoopt. Het is nieuw voor ons en we onderzoeken het.”

Kaartverkoop niet hoog op lijst

Blaž Pongračič van het samenwerkingsverband van Europese treinmaatschappijen CER stelt dat het probleem van de kaartverkoop niet zo hoog op de ranglijst van problemen staat. “In Brussel is er veel focus op de kaartverkoop, maar dit is vooral een commercieel probleem. Het staat bij ons niet hoog op de lijst.”

De CER heeft wel een eigen agenda voor het verbeteren van de kaartverkoop en verwacht hier dit jaar nog flinke verbetering in. Volgens Pongračič moeten reizigers nog dit jaar merken dat boeken makkelijker wordt en dat reisinformatie actueler is en beter beschikbaar. Maar problemen zoals de capaciteit op het spoor zijn groter en hebben meer prioriteit, aldus Pongračič. ’’Als je de grote problemen oplost, volgen de kleinere vanzelf.’’

Problematische samenwerking

Samenwerken en beconcurreren zijn twee andere drempels voor internationale groei. De concurrentie is niet altijd even eerlijk, stellen opentoegangvervoerders. Zelfs niet in Nederland. ’’Het belang van het beheer van de staatsdeelneming NS staat haaks op het belang van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de reiziger te dienen”, zegt de kersverse topman van de nieuwe Nederlandse treinvervoerder Heurotrain Gerrit Spijksma. “Dit is een conflict of interest waar wij tegenaan lopen. De NS zegt in een nieuwe situatie terecht te zijn gekomen, maar wat je vooral ziet is een gedrag van zelfverdediging. Het systeem wordt dicht gehouden. Dit kan alleen verbroken worden als de politiek aangeeft dat dit gedrag niet gewenst is.”

Volgens Luiten moet de samenwerking veel meer bevorderd worden. “Goede samenwerking wordt nu belemmerd in plaats van gestimuleerd. Er wordt vanuit de EU gestuurd op het beconcurreren van elkaar. Het is beter te concurreren tussen modaliteiten”, aldus de directeur van NS International.

Wirwar van regels

Een andere drempel is de wirwar van verschillende regels en gebruiken met betrekking tot het spoor tussen de verschillende landen. Dat maakt het starten van een nieuwe treindienst tot een moeilijke opgave. “Het kost ons vijf jaar om bij een nieuwe verbinding een richting op te gaan, en drie jaar de andere kant op”, zei Garreth Williams van Eurostar.

Van Buuren: “European sleeper heeft in Nederland prioriteit 0, in België zijn we een van de belangrijkste treinen op het spoor. En in Frankrijk wordt de beschikbaarheid van capaciteit ook voor de toekomst gegarandeerd. In België kijken ze hier nu ook naar, maar in Nederland is er nog niets van. Je hebt dan een verbinding met drie infrabeheerders die niet in de pas lopen.”

Meer garanties nodig via overeenkomsten

De vervoerders willen graag dat het mogelijk wordt om kaderovereenkomsten te sluiten waarin capaciteit op het spoor voor meerdere jaren gegarandeerd wordt. In Nederland is dit nog niet mogelijk, in sommige andere landen, zoals Frankrijk, wel. Voor de vervoerders is dit belangrijk om de miljoeneninvesteringen in materieel rond te krijgen. Want nu is het een onmogelijke opgave voor nieuwe vervoerders om bij banken en investeerders miljoenen los te krijgen voor een nieuwe treindienst waarvoor ze geen zekerheid hebben of die over drie jaar ook nog kan rijden.

De treinvervoerders benijden de luchtvaartsector waar alles over de hele wereld uniform is. Spijksma van Heurotrain: “Piloten kunnen overal Engels spreken. Als wij naar Parijs rijden, moeten onze machinisten twee en een halve taal beheersen.”

Het gesprek tussen vervoerders, experts en Kamer was om informatie uit te wisselen. De Kamerleden gebruiken de informatie bij het beoordelen, vaststellen en wijzigen van beleid. Politieke partij Volt nam het initiatief toen de partij vorig jaar de initiatiefnota ‘Alle seinen op groen’ opstelde voor beter internationaal treinvervoer.

(c) Treinreiziger.nl / Mark Koghee

5 3 stemmen
Artikel waardering
53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs.P
10 dagen geleden

En zo blijven we in rondjes draaien. Het moet en kan beter maar wie pakt de handschoen op.

jan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

was er maar een bevlogen bestuurder als Frans Timmermans.

chef
9 dagen geleden
Antwoord aan  jan

Wouter Koolmees ís bevlogen

maar je hebt gelijk,

de beste bestuurders staan aan wal, dat is nu eenmaal ‘n gegeven

Gwyddion van Goch
9 dagen geleden
Antwoord aan  jan

Lazer toch een eind op, rooie rakker! Die dictator gaat Nederland nog verder naar de verdommenis helpen, net als al dat linkse vuilnis!

Dries Molenaar
9 dagen geleden
Antwoord aan  Gwyddion van Goch

waat een kletskoek. na 12 jaar VVD zal een ander het slechter doen.

Bert Sitters
8 dagen geleden
Antwoord aan  Gwyddion van Goch

Wat een hoop ongenuanceerde frustratie bij elkaar.

Daan
9 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

Nou ja op één ding zijn ze het allemaal eens , met emtrs passen er flink meer treinen op het spoor.

En wie dat moet aanleggen is ook wel duidelijk. Vergeet niet, met emtrs heb je maar de helft van het aantal treinbegeleiders nodig.

Spaceshuttle
9 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

ERTMS heeft niks te maken met meer treinen.

treingraag
10 dagen geleden

CER: kaartverkoop geen prioriteit. Hahaha.Tijd voor verse paarden?
En ES heeft een pad Barcelona maar zgn geen trein, wel Venetie gedaan naast de Praag!?
2e trein opgelost?

Jesse
9 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

De tweede trein die naar Venetie heeft gereden was mogelijk door extra rijtuigen te huren die in het (ruime) zomerseizoen worden ingezet voor de optima express. Deze zijn dus niet zomaar beschikbaar om daarmee naar Barcelona te reizen.

chef
9 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

hahaha,
verse paarden,

hahaha,
ES

hahaha,
pad Barcelona,

hahaha,
“de Praag”

hahaha
“2e trein opgelost”

hahaha,

gaaf man, individuele jargontaal

hhh

Michiel
10 dagen geleden

Beste manier om snel groei te realiseren is internationale treinen buiten de spits een hogere prioriteit te geven bij de capaciteitsverdeling. Dan slurpt de NS niet alle capaciteit meer op door buiten de spits elke tien minuten een losse VIRM te laten rijden terwijl het aantal reizigers prima in een kwartierdienst met langere treinen past.

Erno-Berk
10 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Er zijn maar een paar trajecten waar NS buiten de spits 6x per uur een IC laat rijden. In de meeste gevallen zou een Sprinter het moeten ontgelden als een internationale trein voorrang krijgt boven een NS-, Keolis- of Arriva-trein en dat vind ik onwenselijk.

Michiel
10 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Er zijn 5 trajecten interessant voor internationale treinen, op 4 daarvan rijdt de NS 6x per uur een trein (of wil dat gaan doen) over een deel van dat traject.

Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Amsterdam-Rotterdam(-Breda)-Antwerpen

Amsterdam-Utrecht-Arnhem-Oberhausen

Amsterdam-Amersfoort-Hengelo-Rheine

En welke trajecten bedoel je nog meer dan?

Michiel
9 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Amsterdam – Den Haag – Rotterdam (niet alle vervoerders willen investeren in HSL materieel) en Amsterdam – Utrecht – Venlo (ten minste één van de open toegang vervoerders prefereerde deze route).
Het gaat overigens niet alleen om pure spoorcapaciteit maar ook om perroncapaciteit. Een extra internationale trein 3 minuten achter een IC aan laten rijden is misschien nog wel te doen, maar als er geen vrij perron op de knooppunten is heb je daar niets aan.

Laatst bewerkt op 9 dagen geleden door Michiel
Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

De Oude Lijn Amsterdam-Den Haag-Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen zit al vol met NS-treinen, dus wat mij betreft zijn internationale treinen niet welkom op deze route.

Venlo-Mönchengladbach is grotendeels enkelsporig. Meer treinen over die route is niet wenselijk.

Bouke Bunnik
8 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Wel wenselijk eigenlijk, maar ja, dat vergt investeringen in die sporen ja, dus niet snel gebeured. Daarmee zou die route dan achter ook voor lokale treinen een keer betrouwbaar worden. Zo vaak in de avond vertraging uit Neuss en dan achter een langzame goederentrein, belachelijk triest.

Vincent
9 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Amsterdam Amersfoort hengelo Hannover Berlijn?

Bert Sitters
8 dagen geleden
Antwoord aan  Vincent

Met een tak van Osnabrück, Bremen en Hamburg. In de toekomst naar Kopenhagen

Daan
9 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Nou zelfs op zaterdag tussendemiddag is het proppen in een 6 delige dubbeldekker tussen amsterdam amstel en utrecht, waar het perron ook vol stond met mensen.

Die 6 treinen per uur daar zijn geen overbodige luxe.

S.O. de Mieter
9 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Internationale treinen moeten gewoon altijd voorrang krijgen, net zoals het ooit was.
https://www.treinreiziger.nl/vanaf-2030-internationale-trein-centraal-bij-maken-dienstregeling/

Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Alsjeblieft niet. Op mijn traject Arnhem-Doetinchem is het altijd gezeik met treinen die soms 4 minuten eerder vertrekken vanwege een ICE. Laat die ICE maar achteraan sluiten.

S.O. de Mieter
8 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Eigen trein eerst?

JanA
9 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Dienstregeling is wat anders dan de echte tijden.

De int trein vertrekt 6 minuten eerder uit Hengelo richting Almelo dan de stoptrein naar Zwolle. In de praktijk heeft de int trein vaak 10 minuten vertraging. In Almelo zou de int trein de stoptrein kunnen inhalen. Dat betekent dat de stoptrein vertraging gaat oplopen. Men kiest daar niet voor. De int trein moet in Almelo wachten en blijft achter de stoptrein.

De vertraging van de stoptrein is moeilijk in te lopen op het enkelspoor traject Wierden-Zwolle. Lijkt mij de reden.

N...
9 dagen geleden
Antwoord aan  JanA

En die lijn is enkelspoor tussen Wierden en Zwolle, dus dat moet je écht niet verstoren. 5 min extra reistijd op een 6 uur lange reis, of 30 minuten (door gemiste aansluitingen) op reizen van anderhalf uur? Dan weet ik welke erger is.

Er is gewoon meer infra nodig, zodat het elkaar niet in de weg hoeft te zitten. Dubbelspoor Wierden-Zwolle had er al lang moeten liggen.

S.O. de Mieter
9 dagen geleden
Antwoord aan  N...

Er is inderdaad meer spoor nodig, ‘hardware’ is de enige oplossing.
Je kunt internationale treinen niet voor ieder boemeltje gaan ophouden.
Verhaaltjes over zelfrijdende treinen op blokafstand zou ik met een korreltje zout nemen. Dit soort ontwikkelingen gaan veel te traag, daar kunnen we niet op wachten.

FFA
10 dagen geleden

En nu: Eindhoven – Maastricht – Luik- Luxemburg – Metz.
Rotterdam – Antwerpen – Brussel – Parijs over spoor gelijk QUiGO.
Utrecht – Enschede- Hannover – Kopenhagen.
NS aan de slag.

Barend Köbben
10 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Ik neem aan dat je bedoelt Utrecht – Hengelo – Hannover – Kopenhagen? Kopmaken in Enschede+Hengelo, of over de diesel-boemelllijn naar Münster is niet zo heel realistisch…

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Barend Köbben
Lars
10 dagen geleden
Antwoord aan  Barend Köbben

Moet idd Hengelo zijn, Enschede is een eindpunt en het spoor naar Munster is een karrespoor en moet je in Munster ook weer kop maken. En Hannover moet Hamburg zijn en Utrecht is niet echt een aantrekkelijk bestemming voor zo’n trein, maak er dan Amsterdam/Schiphol van. Je krijgt dan Schiphol-Amsterdam CS-Amersfoort-Hengelo-Rheine-Hamburg-Kopenhagen.

Osnabrück is lastig in te plannen, daarvoor in de plaats een stop in Rheine. Apeldoorn en Deventer kunnen wel overgeslagen worden, van daaruit kun je prima met reguliere IC’s naar Hengelo. Ook vanuit Noord en Zuid-Nederland is het sneller om met Blauwnet via Zutphen of Zwolle naar Hengelo te reizen dan in Deventer in te stappen, scheelt je een half uur.

Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  Lars

Deventer is een heel handig overstapstation voor reizigers uit Arnhem, Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Lijkt mij niet zo handig om de stop in Deventer voor internationale treinen te schrappen.

Paul Lamote
9 dagen geleden
Antwoord aan  Lars

Zolang Zutphen-Hengelo deels een uurdienst is is Deventer handiger dan Hengelo.

Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Stop in Hengelo is handig voor reizigers van en naar Twente, de stop in Deventer is handig voor reizigers van en naar Zwolle, Arnhem-Nijmegen en Noord-Brabant. Beide stations zijn belangrijke stops voor internationale treinen.

FFA
9 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Maastricht – Angleur – Aachen – Keulen – Frankfurt flughafen – Basel – Milaan.

Bert Sitters
10 dagen geleden

Gooi die wirwar van regels door de AI en maak een simpel en helder Europees systeem

visseling
9 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Waarna dus-want zo gaat het toch met al die burokratiese staats spoorwegen her+der: in elk land is er wel weer een andere bond/liga/belangenorganisatie met eigen stokpaardjes die toch echt vindt dat het zo met EU niet kan en eigen belangetjes gehonoreerd dienen te moeten worden!
Of een-actueel-een staking ergens onderweg. Of andere malheur-en zo´n privë trein staat weer ergens uren stil of blokkeert een belangrijk spoor ergens-en ze kunnen elkaar in de haren vliegen wie dat nou weer moet betalen en oplossen.
Al heb ik zo´n donkerbruin vermoeden dat AI in de huidige situatie nog amper overweg kan met de praktijk van treintjes rijden-met fietsen wellicht al wat meer.
Simpele oplossingen bestaan helaas gewoon niet.

Veen
9 dagen geleden

Er zijn heeel vaak problemen met de verbindingen met Duitsland.
Arnhem – Oberhausen is propvol.
Voor de aanleg van een derde spoor zijn er nog jaren belemmerende werkzaamheden.
Ook met een derde spoor zal het belemmerend vol blijven.
Venlo naar Düsseldorf is propvol, deels enkelspoor.
Het blijft belemmerend vol als meer treinen via de kromme Betuwelijn en Arnhem – Oberhausen kunnen rijden.
Heerlen – Aken is op een Nederlands deel enkel spoor.
Verder zijn er vaak in Nederland verstoringen van de treinen die naar Duitsland rijden.
Voetgangers, fietsers en autos op het spoor.
Uitval van maschinisten die in Duitsland en Nederland bevoegd zijn.
De direkties wilen niet voldoende besteden voor voldoende reservemaschinisten.
Zo belangrijk vinden ze die treinen naar Duitsland niet.
Dus waar heeft die man van Prorail het eigenlijk over?
Beter de afwikkelingstijden van aanrijdingen met personen minimaliseren zodat die vertragingen van de internationale treinen beperkt blijven. Die overleden personen en hun families hebben niets meer aan al dat gedoe dat meerdere uren oponthoudt voor duizenden reizigers in treinenfiles betekent.
Eerst maar de nu geplande treinritten betrouwbaar laten rijden.
Nederland (A’dam) – Hannover en NL (A’dam) – Duisburg rijden er slechts per twee uren doorgaande treinen. Op drukke tijden en dagen zou dat per uur moeten zijn.

JanA
9 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

@veen. Ik heb zelf maar plannen gemaakt voor verbetering van de spoor infrastructuur richting Duitsland. Van ProRail en het Ministerie IenW komen geen concrete ideeën voor verbetering.

Zie mijn website de snelle Berlijn trein. Menu-item NEDERLANDS.

http://www.dsbt.nl

Arjan krabbenbos
9 dagen geleden

Maak de tarieven en voorwaarden eenvoudiger, zodat ook incidentele treinreizigers uit alle hoeken van ons land en daarbuiten waar aan voldaan moet worde weten waar ze aan toe zijn.. Interrail zal overal toegang moeten verschaffen, handig als je een rondje Europa wilt doen. Zo wordt de keuze makkelijker en heb je meer armslag qua routes en treinen. Vooral bij vertraging, storingen werk aan het spoor of een staking zoals nu NS doet en voorheen hun Belgische collega s. Je bent dan niet alleen van een vervoerder afhankelijk, omdat je meerdere meerdere keuzes hebt om thuis te komen of voor vakantie of een bezoek. Ik hoop dat dit gaat verbeteren, niet iedereen is erg handig met reizen per OV. Zo wordt iedereen beter geholpen!

Arjan Krabbenbos
9 dagen geleden

Misschien een idee om de huidige EuroCity Rotterdam Centraal via Breda , Antwerpen en Brussel door te koppelen aan de Ouigo trein via Mons , St.Quentin, Creil en Paris Nord v.v. Het materieel is hetzelfde I11 materieel van de Belgische NMBS , dus dat is geen probleem. Zo onstaan weer nieuwe directe treinverbindingen, waar de Eurostar Red ex Thalys niet stopt! Het hoeft dan niet elk uur te zijn maar om de twee uur of vijf heen en terugritten per dag. Flixtrain kan een verbinding creëren van Den Haag Centraal via Rotterdam, Eindhoven Centraal, Venlo naar Köln Hbf en Frankfurt via Koblenz of anders van Den Haag, Haarlem, Amsterdam Centraal via Hannover, Magdeburg, Potsdam naar Berlin Ostbahnhof. Dit kunnen volgens mij best interessante verbindingen worden met ook steden die nog niet direct van en naar Nederland zijn. Ook de voormalige Dinner Train rijtuigen kunnen dan op deze verbindingen hergebruikt worden. Een alternatief voor de huidige snelle IC Berlijn en een mooie directe route langs de Rijn.

FFA
9 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Inderdaad, meerwaarde!
Het spoor ligt er.
Mooie routes.
Kom op NS, NMBS, DB aan de slag.

Jeroen Bolding
9 dagen geleden

NS international opheffen en nieuwe onderneming oprichten die ook concurreert met eigen bedrijf voor eventueel binnenlands verkeer. Alle buitenlandse tickets met 2 -3 uitzonderingen ongeveer geregeld via concurrent. Dat zegt al veel. Zelfs het DB maand ticket kan je niet kopen van ze .

Aro
9 dagen geleden

Is het niet zo dat in veel buitenlanden de internationale trein gewoon als een intercity rijdt? Dus eigenlijk geen appart naamplaatje. Waarom is het in Nederland dan iets speciaals?

S.O. de Mieter
9 dagen geleden
Antwoord aan  Aro

Veel buitenlanden hebben heel veel binnenland.
Wij hebben juist veel buitenland en weinig binnenland.
Wanneer je de rol van Schiphol gedeeltelijk over wil laten nemen door internationale treinen, zul dus ook iets moeten doen om het gebruik van die treinen op ons nationale spoorwegnet gemakkelijker en betrouwbaarder te maken.
Dus weinig stopstations, een ruime dienstregeling waarin wat vertraging bij vertrek kan worden weggereden en overal voorrang zoals het ook was toen er nog niet zoveel vliegverkeer was en veel internationaal verkeer per trein werd afgelegd.

JanA
9 dagen geleden

Voppen vergeet om de transitie van Vliegen naar int treinreizen een succes te maken het in Nederland veel sneller moet.

De reistijd van Hengelo naar Amsterdam is nu nog 1:50. Het moet minimaal 30 minuten sneller.

Erno-Berk
9 dagen geleden
Antwoord aan  JanA

Dat lukt niet zonder extra infrastructuur. Daarvoor zou je een spoorlijn tussen Hengelo en Deventer langs de A1 moeten aanleggen. Deventer-Hilversum flink versnellen en Hilversum-Amsterdam uitbouwen naar vier sporen.

JanA
9 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

@Erno-Berk. Heb je mijn plannen voor verbetering van de spoor infrastructuur op mijn website:
http://www.dsbt.nl
al gelezen?

De documenten staan onder menu-item NEDERLANDS.

Dries Molenaar
9 dagen geleden

We zullen geen verbinding kunnen krijgen met alle mooie bestemmingen. Het belangrijkst is om alle grotere en met HST of nachttreinen bereikbare bestemmingen als hoofdsteden te gaan bereiken. Grensverkeer zou vlot moeten werken. Verder is het belangrijk de knooppunten in nabije landen vlot te bereiken zodat je van daar leuk verder zou kunnen gaan.

Marc Busio
8 dagen geleden

Uit de vele reacties blijkt wel dat dhr. Voppen een veel te positief beeld voorspiegelt: Internationale treinen snel en betrouwbaar door Nederland laten rijden lukt gewoon niet meer. Daarvoor zit het spoorwegnet te vol met binnenlandse treinen. Dat je vroeger nog relatief vlot internationaal met de trein kon reizen kwam juist omdat er minder binnenlandse treinen reden. Maar omdat mensen voor hun internationale reizen meer en meer gebruik gingen maken van het vliegtuig werden internationale treinverbindingen opgedoekt en hun ‘rijpaden’ benut voor binnenlandse treinen. Want dat binnenlands treinverkeer kon alleen op die manier nog enigszins concurreren met het wegverkeer. Laatstgenoemde situatie is in ruim een halve eeuw tijd ontstaan en draai je niet meer terug. Er is politiek geen bereidheid om de hoge kosten op te brengen die nodig zijn om de infrastructuur zodanig op te waarderen dat er meer mogelijkheden zijn voor het laten rijden van meer internationale treinen. Dat kun je de politici niet kwalijk nemen want wat reistijd, prijs en betrouwbaarheid betreft zal de trein nooit kunnen tippen aan wat de luchtvaart presteert. Bovendien zijn er maar erg weinig landen waar mensen het idee hebben dat het realistisch is om verre reizen te maken met de trein. Omdat je in Nederland doorgaans binnen een paar uur wel op de meeste plaatsen kunt komen met de trein, ontstaat gemakkelijk het idee dat je met enkele uren extra toch diep in het buitenland moet kunnen zijn doorgedrongen. Dat is een illusie en zal altijd een illusie blijven.

S.O. de Mieter
8 dagen geleden
Antwoord aan  Marc Busio

Tjonge, u schetst wel een erg negatief beeld.
Er wordt toch behoorlijk aan grensoverschrijdende verbindingen gewerkt?
En dat het hoofdrailnet vol treinen zit is toch vooral omdat NS die ruimte volstampt met treinen uit angst dat een ander daar gaat rijden. Ook rijden er tienminutentreinen die aansluitingen ruïneren, die kunnen we volgens mij ook best missen.
En of de luchtvaart nu topprestaties levert of niet, de situatie rond Schiphol is onhoudbaar.
Die luchthaven domineert het halve land met uitstoot en geluidshinder en levert lang niet zoveel economische voordelen op als altijd is beweerd. Er zal capaciteit naar internationale treinen moeten gaan, of luchtreizigers dat nu leuk vinden of niet.
Wanneer je snel diep in het buitenland door wil dringen kan dat ook met de suggestie die de heer Molenaar laatst deed; “Zorg dat je snel bij een station kunt komen waar wél een goede aansluiting is op een hogesnelheidsnet”. Dat moet in een klein land als het onze toch zo geregeld zijn?

Marc Busio
8 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Negatief beeld? Het is helaas de realiteit. Ik heb eens een keer op Eindhoven Airport en een keer op Schiphol Airport alle bestemmingen op het Europese vasteland genoteerd die ik op de vertrekborden zag staan en hiervan later opgezocht in welke mate die met een trein bereikbaar zijn. Slechts 10% daarvan was binnen twaalf uur met een trein te bereiken, de rest niet of met een (veel) langere reis. De vliegduur betrof maximaal drie uur. Het is dan ook niet voor niks dat in juli en augustus zich dagelijks weer meer dan honderdduizend mensen op Schiphol melden voor een vliegreis. Het zou mij verbazen als in die twee maanden tijd opgeteld in totaal meer dan honderdduizend mensen met een Internationale trein vanaf station Schiphol vertrekt.

S.O. de Mieter
7 dagen geleden
Antwoord aan  Marc Busio

Ja, ik ben met u eens dat de hoeveelheid vliegreizen gigantisch is.
Daar kan met internationale treinen weinig aan worden gedaan.
Maar het moet toch mogelijk zijn Nederland snel met het Europese hogesnelheidsnet te verbinden? Dan kunnen mensen die liever niet vliegen toch betrekkelijk snel reizen. Persoonlijk ben ik erg blij met de ontwikkeling die zich nu bij de slaaptreinen afspeelt. Ik had niet verwacht die zo snel terug te zien.

JanA
8 dagen geleden

Een intercity doet er 1 uur over om van Almelo naar Amersfoort te rijden.

Heeft een de Berlijntrein of the Nightjet Wenen vertraging dan is mijn ervaring dat deze treinen er vaak meer dan 1 uur over doen om van Almelo naar Amersfoort te rijden.

Vandaag, met NS staking was dat anders. Om 10:05 Nightjet vlak achter vertraagde Arriva stoptrein door Almelo. Na iets minder dan 50 minuten later reed de Nightjet Amersfoort binnen.

Het kan dus wel sneller als er ruimte is.