fbpx
Afbeelding: NS

NS Zonetaxi op 100 stations

22 sep 2014 19:02

Vanaf 22 september kunnen treinreizigers op 100 stations gebruikmaken van NS Zonetaxi, de duurdere opvolger van de Treintaxi. Rotterdam Centraal is het honderdste station waar de dienst nu ook beschikbaar is.

  • Binnenkort test Treinreiziger.nl de NS Zonetaxi.

In 2009 startte NS op basis van een proef met de Zonetaxi, maar de echte landelijke uitrol startte in november 2012. Toen werden 23 stations aangesloten, en wilde de dienst doorgroeien naar 40 à 45 steden in 2013. Die doelstelling lijkt gehaald, want binnen 2 jaar na de landelijke uitrol zijn 100 stations aangesloten op de NS Zonetaxi.

Treintaxi
De dienst doet denken aan de Treintaxi, die tien jaar geleden nog werd aangeboden op ruim honderd stations maar per 1 januari 2014 is gestopt. De Treintaxi ging ten onder omdat de NS op de taxidienst geld moest toeleggen. Voor de Zonetaxi legt het bedrijf geen geld bij.

Voordelen
NS Zonetaxi is anders dan de Treintaxi een privé-taxi die direct klaar staat op de afgesproken tijd. Een ander voordeel is dat de nieuwe NS Zonetaxi, net als de OV-Fiets, achteraf betaald wordt. In vergelijking met de normale taxi is de NS Zonetaxi afhankelijk van de afstand goedkoper. 

Tarieven
NS heeft de tarieven van de Zonetaxi aangepast. Bij de introductie kostte een ritje minimaal zeven euro en kwam er vier euro voor iedere extra zone bij. Nu is dat gedaald naar minimaal zes euro. Voor iedere extra zone komt er nu drie euro bij. De zones liggen in ringen op telkens twee kilometer verder rondom het station. Een rit moet vooraf worden aangevraagd via internet of telefoon. 

Gratis lidmaatschap
Voor NS Zonetaxi meldt men zich eenmalig gratis aan op ns.nl/zonetaxi. Men betaalt achteraf via automatische incasso. Bij de introductie in 2012 was aanmelden niet gratis, maar werd er 1 euro in rekening gebracht. De taxibedrijven waarmee de NS samenwerkt zijn aangesloten bij KNV Taxi en moeten voldoen aan een aantal richtlijnen.