ProRail wil minder strenge regels: ‘Kunnen kwart geplande werkzaamheden niet uitvoeren’
05 mei 2023 12:25
ProRail pleit voor een uitzonderingspositie voor de spoorsector om projecten met het oog op duurzame mobiliteit toch te kunnen uitvoeren. Dat maakt de spoorbeheerder bekend tijdens de presentatie van het jaarverslag 2022.
Door onzekerheden over wet- en regelgeving rond stikstof komen plannen om te verduurzamen volgens ProRail onder druk te staan. Ook personeelstekorten en oprukkende dassen en andere dieren spelen een rol. Volgens directeur John Voppen komt de spoorsector in een spagaat terecht, want enerzijds ligt bij ProRail de taak om Nederland ook na 2030 goed bereikbaar te houden, anderzijds zijn er de ‘internationale uitdagingen waar de wereld mee kampt’.
Dassen als spelbreker
De kosten van het onderhoud dat ProRail op en rond het spoor uitvoert, groeien de komende twee jaar naar 1,8 miljard euro. Maar door een tekort aan personeel, materiaal en beperkingen door de stikstofregelgeving blijft 20 tot 25 procent van de werkzaamheden op de plank liggen. Ook klaagt Voppen over te strikte bouwregels rond beschermde diersoorten. Dit voorjaar lag het treinverkeer tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch en bij het Friese Molkwerum langere tijd stil omdat dassen zich hadden ingegraven onder spoorlijnen. ‘Je mag niets doen met die dieren: niet weghalen en er ook geen hek voor zetten’, aldus Voppen.
Om ondanks de stikstofwetgeving door te kunnen werken, pleit ProRail in het jaarverslag voor versoepeling. De regels zijn volgens de spoorbeheerder dusdanig streng dat spoorprojecten die bijdragen aan de verduurzaming van Nederland in de knel komen. Voppen: ‘Het is noodzakelijk dat er beleid komt om duurzame projecten op korte termijn tot uitvoering te laten komen. Denk hierbij aan ruimere normen tijdens de bouwfase.’
Gevolgen voor reizigers
Mocht ProRail uiteindelijk toch een kwart van alle geplande werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, dan dreigen volgens Voppen grote gevolgen voor reizigers en de goederensector. ‘We hebben nu bepaalde corridors gepland waarin we meer intercity’s willen laten rijden. En op Amsterdam CS willen we perrons breder maken zodat er meer reizigers kunnen instappen. Dat soort projecten sneuvelen dan.’
ProRail blijft leuteren over een extreme groei van het aantal treinen terwijl de vervoerders hun diensten inkrimpen en inkrimpen.
Ze hopen nog dat de reiziger de weg naar de trein terug gaan vinden, maar dan zal er toch wel echt iets anders moeten gebeuren ipv het OV duurder maken en uitkleden. Verder vind ik de NS treinen vaak niet zo net uitzien.
En dan de zogenaamde 10 million dollar question… Waar komen al die machinisten en buschauffeurs vandaan met de huidige personeelskrapte op de arbeidsmarkt om over de coronadomper maar niet te spreken. Dit is overigens een van de belangrijkste redenen voor het inkrimpen van treindiensten. En dan blijken ook al die elektrische bussen duurder zijn in de aanschaf en exploitatie dan een Euro 6 dieselbus. Ook dit geld moet ergens vandaan komen en zal dus uiteindelijk leiden tot verder verval van het OV. Dito ook met het ontdieselen van de nevenlijnen. Accutreinen zijn duur in aanschaf en gebruik.
De reiziger heeft dus duidelijk gesproken en voor de auto gekozen, omdat ze vinden dat het reizen met het OV aan betrouwbaarheid en prijs /prestatie verhouding onder de maat is gekomen. De niet keuze reizigers blijven om die reden vaker thuis en het recreatieve reisje wordt niet meer gemaakt.
Zo ga ik dus kiezen om zomers het redelijk dichtbij te houden en in de winter een zon-vliegvakantie te nemen. Dit lost voor mij een aantal zaken op. Minder winterdepressie, geen geknal met oud en nieuw (ben zelf hoog-sensitief) en toch nog even eruit.
Als we zo doorgaan zal eerder Rijkswaterstaat eerder aan dit soort versoepelingen nodig hebben om de volgende half miljoen nieuwe auto’s op te kunnen vangen, omdat anders de economie vast loopt.
De kabinetten rutte III en IV kenmerken zich door de grote gratis geld show waarbij er voor iedereen wel een cadeau is. De miljarden vliegen in het rond en er lijkt geen einde aan te komen.
Toch loopt de boel zonder de miljarden aan tegenvallers die op dit moment bijna wekelijks voorbij komen zo ie zo al uit de hand:
https://www.businessinsider.nl/staatsschuld-nederland-loopt-komende-5-jaar-met-ruim-180-miljard-op-blijkt-uit-voorjaarsnota/
Dus of er nog een pot met gratis geld voor het OV over is daar zou ik maar niet teveel op rekenen.
@Ruud Mij lijkt vollere bussen een hogere prioriteit dan elektrische bussen. Al op dit soort zaken kan je al in de kosten snijden zonder dat er extra geld op tafel moet. Verder zal er als er weer meer auto’s op de weg komen doordat het OV nog verder in verval komt ook weer meer wegen voor aangelegd moeten worden. Ik heb het niet over budget kaarten, zoals in Duitsland, maar over een OV dat zowel economisch van belang is als een maatschappelijke rol speelt. Als mensen vanwege rijbewijsloosheid niet naar hun werk kunnen komen kost dit de overheid ook geld. Gewoon door dieselen is voor mij een deel van de oplossing. Ook 1 persoonsbediening van treinen bij de NS is ook zo iets wat prima kan.
Verder wordt er veel geld besteedt aan klimaatmaatregelen van een twijfelachtig nut en om onze boerenstand naar de gallemiezen te helpen. Mij lijkt geld investeren in het OV beter besteedt dan onze land en veeteelt naar de donder helpen. Verder wordt voedsel een steeds groter probleem op de wereldmarkt en ik ben blij dat onze boeren aan de oplossing kunnen bijdragen. We moeten realistische verwachtingen van ons land krijgen en we zijn het dichtst bevolkte land in Europa en dat betekent per definitie dat we het qua milieu en klimaat het slechter doen dan een land met veel ruimte en relatief weinig inwoners.
Het openbaar vervoer is, zeker als je 2 of meer dagen per week reist, vele malen goedkoper als een auto. Maar dan moet je wel een eerlijke vergelijking maken in kosten.
Daarbij is het OV helemaal niet duur. En goedkoper maken helpt weinig om de files te verminderen. Bij goedkoper OV stappen vooral fietsers in de bus/trein en mensen die anders niet gereisd zouden hebben.
Daarbij ben ik het eens met je argument dat mensen massaal het OV in jagen zo ie zo geen zin heeft omdat er nog maar weinig echte dalmomenten zijn en de kans dat je duizenden extra personeelsleden vindt voor het OV is niet zo groot. Blijft een matig betaalde baan met ongunstige werkroosters.
Waarom al die grote, dure plannen van ProRail als het aantal treinen alsmaar inkrimpt? Het doen van leuke projecten lijkt voor ProRail een doel op zich te zijn, los van de vraag of ze überhaupt nodig zijn. Laat ProRail zich gaan beperken tot onderhoud van het bestaande net zodat de infraheffing wat omlaag kan.
Idd. Als OV weer terug zakt naar een sociale nutsfunctie heb je meer dan genoeg aan 2 sprinters en 1 a 2 IC treinen per uur, zoals dit in de jaren ’70 en ’80 ook was. Eventueel op drukke lijnen het dubbele. Eventueel kan er bij grote steden nog een soort metro achtige S-baan komen, maar dan heb je het ook gehad. In dit scenario zal er dan ipv meer spoor in meer wegen geïnvesteerd worden, omdat de automobiliteit gaat toenemen. Daar is de huidige infrastructuur goed genoeg voor en biedt zelfs meer ruimte dan dat.
Nu blijkt dat OV helemaal niet zo efficient is en veel duurder dan de auto om het geëxploiteerd te krijgen, wat weer niet goed is voor de schatkist en anders wordt het OV te duur om te gebruiken. Dit betekent wel dat het OV geen rol meer speelt in het klimaat en stikstof.
Er is een totale mismatch tussen de plannen van ProRail en de plannen van de vervoerders.
Als ProRail beter had gepland dan hadden de bredere perrons op Amsterdam Centraal er allang gelegen. Namelijk bij de vorige verbouwing. Maar bij ProRail gaat alles stapje voor stapje.
Toen een jaar of 10 geleden het treinverkeer rond Den Bosch een paar jaar achtereen in de vernieling lag wegens verbouwing, wist iedereen al dat er een vierde spoer richting de splitsing Vught moest komen. Er was toen alle gelegenheid voor, want hoeveel weekends en vakanties heeft het treinverkeer daar niet stilgelegen?
Al dat soort feestprojecten zijn helemaal niet meer nodig.
Tussen Den Bosch en Boxtel is het aantal treinen in het weekend bijna gehalveerd (van 8 naar 5 per uur), alleen op een paar doordeweekse dagen rijdt nog die totaal overbodige 10-minutendienst Utrecht-Eindhoven. En ook tussen Den Bosch en Tilburg is het aantal treinen verminderd.
Hetzelfde in Amsterdam, het aantal reizigers is zo gedaald dat die bredere perrons op Centraal niet meer nodig zijn.
Zolang al men in Den Haag blijft geloven dat je met het ongebreideld duurder maken en service verslechtering van het OV mensen in het OV kunt lokken blijven dit soort projecten doorgaan. Ook ziet een ieder ander dat dit totale waanzin is.
Bij 4 sporen kunnen in Den Bosch de treinen Maastricht-Amsterdam en Roosendaal-Zwolle tegelijk binnenkomen en vertrekken (cross-platform). Nu zien reizigers uit Limburg de trein richting Nijmegen net vertrekken. Als die ene minuut die de aansluiting de andere kant op ook wordt gecorrigeerd, zijn we van de schande van Den Bosch af.
Drie treinen per uur tussen Eindhoven en Amsterdam heeft alleen maar slechte aansluitingen opgeleverd omdat de tijden de verkeerde kant zijn opgedraaid.
Ja, voor die aansluiting moeten we dus 1 miljard euro gaan uitgeven. Smijt u ook zo onverantwoord met uw eigen geld?
@Anoniem: 6 mei 2023 om 20:14
Je moet de zaak wel in het juiste perspectief zien.
Ten eerste is de kruising van de noord-zuid en oost-westverbinding de kern van station ‘s-Hertogenbosch. En dan 29 minuten laten wachten? Elk halfuur opnieuw in 2 richtingen, al jaren. Over verspilling gesproken.
Ten tweede lopen sinds het vorige decennium na een grondige verbouwing 4 sporen kruising- en wisselvrij de stad in en uit. Als een zonnetje. Heeft honderden miljoenen gekost. Dan kan een paar miljoen om die door te trekken de andere kant op er ook wel vanaf. De ruimte ligt er.
Dat geldt alleen voor de aansluiting van de IC uit Nijmegen naar Maastricht. Maar dat is helemaal geen logische verbinding omdat het via Venlo bijna 50 km korter en dus ook veel goedkoper is. Wie naar Eindhoven gaat, wat wel een logische verbinding is, heeft binnen 8 minuten aansluiting.
Die perrons in Amsterdam vormen inderdaad een goed voorbeeld. Uit de pre-coronatijd kan ik me echter wel herinneren dat ze soms echt te smal zijn. In de huidige situatie ontstaat veel ergernis vooral doordat mensen zich rond de (rol)trappen concentreren. Mensen zijn ontzettend vroeg op het perron aanwezig en er is niemand die bereid lijkt een paar meter te lopen. Bij aankomst van een drukke trein stagneert de boel vervolgens direct. Als je perrons breder maakt, blijft dat probleem volgens mij gewoon bestaan.
Er schieten nog wat andere projecten te binnen:
– Amsterdam Zuid: De voortgang stagneert. Er lijkt een aanvang te zijn gemaakt, maar er is niemand die de ontstane onmogelijkheden lijkt te kunnen oplossen. Ik denk dat er werkelijk niemand is die weet hoe het verder moet of hoe het nieuwe station daadwerkelijk vorm moet worden gegeven. Als de zweep er niet overheen gaat, ziet het er in 2040 nog net zo uit als nu.
– Groningen Europapark: In eerste instantie aangelegd met 1 enkel perron plus een eilandperron, dat was voorbereid zodat het eenvoudig kon worden uitgebreid met nog een perron. De boel was nog niet af of dat extra perron bleek noodzakelijk. De aanleg ervan heeft ongeveer even lang geduurd als de bouw van het hele station in eerste instantie en is in feite nog steeds niet afgerond. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen moeite genomen om de kabels rondom de station fatsoenlijk weg te werken.
– De snelle spoorboog bij Hoogeveen: Voor de aanleg heeft een jaar geleden het treinverkeer drie weken stilgelegen. Toen bleek het juiste materieel niet beschikbaar. In het afgelopen jaar is er niets veranderd aan de situatie. Er ligt wel een tracé, maar daar is kwartsstofhoudend ballast op gestort. uitgesteld tot in de eeuwigheid?
@Brabo: 7 mei 2023 om 09:22
De trein naar/van Heerlen waar jij op doelt rijdt al meer dan jaren niet meer in het weekend, en daarvoor ook vaker niet dan wel en volgend jaar ook niet (vr, za, zo). NS moet gewoon zorgen voor redelijke aansluitingen, ook al zijn er 5 alternatieven. Ga dat wanbeleid toch niet verdedigen!
Ik woon in Weert en ook al rijden er ooit intercity’s tussen Roermond en Nijmegen dan is het voor mij nog om als ik naar Arnhem of Zutphen wil.
Regeren is toch vooruitzien, of toch niet bij …ProRail ?
Ze klagen ook over de beschermde diersoorten, dan moeten die beestjes maar voor een keer niet beschermd worden als het belang van een spoorverbetering of onderhoud voorrang heeft en men daardoor vertraging heeft om de werkzaamheden uit te voeren. En een keer of wat de beesten bende maar de tweede viool laten spelen, want de natuur hebben we als mensen toch al jaren naar de armehoela geholpen, dan maak ik mij ook niet teveel druk om de fauna en moet men zich daar minder van aantrekken. En over regeltjes gesproken, daar is Nederland misschien wel te pietje-precies in zolang als dat de veiligheid voor de spoorwerkers en reizigers en treinpersoneel niet onnodig in gevaar komt.
Ik zei al vaker aan dat men wel altijd wel beren-op-de-spoorweg tegenkomt en er altijd wel dingen op het pad komen waardoor de (spoor)infrastructuur in ons land niet soepeltjes en voortvarend verloopt, feitelijk dus “oud” nieuws in een nieuw jasje…
ProRail kan wel een uitzonderingspositie willen, maar de steenslag is gewoon gevaarlijk, het betekend dat ze voor de toekomst geen spoorwerkers meer hebben. Dan wordt er helemaal niets meer gedaan.
Het zoveelste opgeklopte zg. probleem.
Eindelijk logica van Prorail. Jammer dat het recente ongeluk dingen misschien in de kiem smoort. Het aantal doden bij werkzaamheden op wegen lig, ook relatief, hoger. Het is gewoon scheef om in de ene sector veel strenger te zijn dan in de andere.
Het wordt tijd dat ProRail zijn ambities afschaalt want die enorme groei van het spoorwegvervoer gaat er nooit komen. De enorme kostenstijgingen in de spoorwegsector zijn niet meer op te vangen en dus wordt het krimp in plaats van groei.
@Baardstaart, je slaat met je opmerkingen in alle gevallen de spreekwoordelijke spijker op z’n Kop en ben het geheel met je eens, zou er eigenlijk niets aan kunnen toevoegen !
Het punt dat “…de NS treinen vaak niet zo net uitzien” citaat, is terecht opgemerkt.
Vooral de dubbeldekkers type VIRM hoe ze vooral van buiten bij de stroom afnemers er soms akelig SMERIG, ZWART en VIES uitzien, Walgelijk het lijkt wel een stoomtrein, na elke twee ritten kunnen die treinen meteen naar en door de wasstraat ! Ik zag eens zo’n VIRM in Heerlen staan en dacht dat de ZLSM Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij een nieuw type stoomtrein had laten rijden bleek het toch een NS trein te zijn EN over menig NS interieur en vooral de toiletten is het ook al niet om over naar huis te schrijven, vies, vies en nog eens VIES, bah ! ! !
En ja die afkalving van de dienstregeling en de invloed van ProRail alleen 1 woord, negatief. Ik ging op zondag 30 april j.l. na vier maanden eens met een NS trein naar Rotterdam met geen enkele kaartcontrole en met de metro naar Hoek van Holland Strand waar het heeeerlijk strandweer was en men als proef tussen 08.00 uur en 19.00 maar liefst 8 metro ritten naar Blaak had, acht per uur ! Veel mensen hadden er gebruik van gemaakt en terecht dat is meer dan toen met de NS sprinters !
Dat 1 mens trein rijden doen ze bij Arriva al jaaaren waarom daar wel en NS NIET ? Het spoor verbeteren en vernieuwen en uitbreiden, voor wie en waarom voor die enkele resterende “kip en ei” die er nog gebruik van (moet) maken, kom op zeg laten ze hun verstand beter gebruiken. Die zondagse rit was sowieso vrij rustig met amper een verdwaalde treinreiziger. Het hele Nederlandse OV en spoorinfra is gewoon naar de kl.t.n en daar doen de nieuwe ProRail maatregelen er niets fatsoenlijks aan toe !
Nogmaals de prijs voor 1 kilometer trein was 0,169 E in 2016 volgens treinonderweg.
Volgens ANWB de kilometerprijs voor: 1 kleine auto, 0,31 E; voor 1 kleine middenklasser 0,43 E; een normale middenklasser auto 0,49 E.
Dus een NL-ticket voor iedereen, ook de 10 miljoen plus autobezitters opdat ze 1/80 minder CO2 uitstoten en niet 1 dag in de week werken voor een ding dat 95% van de week stilstaat en waardevolle grond bezet.
Loop – fiets – bus – carpool – trein.
Doet (n)ICE – Man reeds 40 jaar.
Vanuit Frankfurt Flughafen, 20 minuten vertraging.
Wat is iedereen hierboven negatief. Investeer maar niet meer in de railinfra want dat heeft toch geen nut. Maar als de reizigers toch weer terugkomen gaan klagen dat de infra niet goed genoeg is en dat ProRail hierop veel eerder had moeten reageren.
Kijk maar eens naar de plan NS concessie van 2025 – 2035.
* NS mag treinen schrappen
* NS mag een spitstoeslag invoeren
Dit zal zeker veel nieuwe reizigers trekken. NOT. Ik zie dit echt als uitrookbeleid jegens de trein en ook is er uitrook beleid bij de bussen door het steeds verder inkrimpen van het bussennetwerk. Zeker de nieuwe e-bussen en de accutreinen hebben aanzienlijke exploitatie kosten. Wie gaat dat betalen? De belastingbetaler, de reiziger of de kaasschaaf (afschalen busvervoer)? De belastingbetaler en de reiziger willen er geen meer geld voor neerleggen, dus dan de kaasschaaf. (inkrimpen dienstregeling)
Bovendien is personeelstekorten door vergrijzing ook niet iets wat 1 2 3 op te lossen is. Daarbij zijn de meeste chauffeurs redelijk aan de pensioensgerechtigde leeftijd. Het exploiteren van OV is een dure zaak en komt alleen uit als het heel intensief gebruikt wordt. De reizigers denken nu anders en hebben sinds de Corona anmass gekozen voor de auto. Ik denk dat het hier al mis is gegaan en na de Corona begonnen de problemen met personeelstekorten.
De reizigers komen echt niet meer. De trein is peperduur geworden en de dienstverlening is afgezakt tot belabberd niveau. Wie laat zijn auto staan als de treinen om het uur rijden? Anders gezegd: de prijs-kwaliteitsverhouding is totaal zoek.
Daarnaast zorgt de conducteursnorm dat uitbreidingen onmogelijk worden gemaakt want meer personeel is er domweg niet in een maatschappij met steeds minder jongeren en steeds meer gepensioneerden.
Dat heeft niets met negatief doen te maken is maar gewoon de harde realiteit.
Klopt.. Ben je de laatste tijd weleens met de bus geweest? Dan zie je dat het gros van de chauffeurs aan de pensioensgerechtige leeftijd zit en vervangen door jongere collega’s zou moeten worden. Zou, want waar zouden deze jongere collega’s vandaan moeten komen met de huidige personeelskrapte?
Deels komt dat omdat jongere chauffeurs kiezen voor de touringcar of de internationale vrachtauto omdat het buitenlandse avontuur ze trekt. Pas op latere leeftijd willen dan switchen naar de OV-bus of de bestelauto omdat ze niet meer steeds meerdaags van huis willen zijn.
@Otto. Over de hele breedte bestaat een groot tekort aan chauffeurs. In het internationale transport zie je zo goed als nooit een Nederlandse chauffeur. Zelfs voor binnenlandse distributie zijn er geen Nederlandse jongeren te werven. Dat komt grotendeels door krapte op de arbeidsmarkt, maar ook door foute keuzes van jongeren en hun ouders. Wie zijn/haar kind naar de zoveelste parallelklas voor een opleiding mode, visagie of sport&bewegen laat gaan, moet weten dat hun kind wordt opgeleid tot kansloze en eindigt met productiewerk. Op banenbeurzen worden de stands voor logistiek en vervoer stelselmatig genegeerd, terwijl dat de enige branches zijn die daadwerkelijk haast ongezien grote bedragen in die individuele jongeren willen investeren. Het is daar direct boter bij de vis voor jongeren die er hun neus voor ophalen, omdat ze denken dat ze met hun MBO-1 straks advocaat (of anderszins rijk) gaan worden.
Dat er veel jongeren in het internationale transport zitten, die later interesse zullen hebben in een baan op een lijnbus, is absoluut onwaar. Er zijn gewoon geen chauffeurs.
Waar ik moeite mee heb is dat partijen toch te pas en te onpas denken dat zij een uitzonderingspositie hebben, terwijl we samen de stikstof moeten reduceren. Behoorlijk regentesk, decadent en asociaal prinsjesgedrag ten opzichte bedrijven (en dit mag ProRail inclusief ProRail-tsaar John Foppen héél persoonlijk opvatten) die zich weten aan te passen aan de wetgeving. Te zot voor woorden. Wie is de volgende? Shell zeker?
Ja, dat klopt. Prorail loopt tegen dezelfde onmogelijkheden aan als andere bedrijven. Het zou idioot zijn als Prorail hier vrijstelling voor zou krijgen. Het arbitrair toekennen van uitzonderingsposities werkt bovendien corruptie in de hand. Als er 1 uitzondering komt, staat het hele lobbycircus in het gelid om dezelfde voorkeursbehandeling te incasseren.
Overigens ben ik wel voorstander van versoepeling van de stikstofregels over de gehele linie, maar dat is een andere discussie.
Dat hele stukstofbeleid is natuurlijk ook kolder. Volkomen doorgesnoven waanzin.
Een typisch doorgesnoven reactie. Kwartskolder in de kop…..
Hebben de academisch geschoolde statistici ook berekend hoeveel dodelijk aannemerspesoneel dat jaarlijks gaat veroorzaken, of is dat voor ProRail niet zo relevant?
eerst maar wat Neerlandici raadplegen
Wat u pas echt veilig is? Alle wegen en spoorlijnen definitief volledig afsluiten, uitgezonderd van paard en wagen. Op naar de middeleeuwen.