fbpx

Rail Away komt na kerst met 5 nieuwe afleveringen

22 dec 2020 13:57

Mooi nieuws voor liefhebbers van Rail Away. Na kerst komt het programma met vijf gloednieuwe afleveringen. Elke nieuwe aflevering is een combinatie van mooie landschappen, unieke spoorlijnen en adembenemende uitzichten.

Zie ook Rail Away op DVD via Treinwebshop.nl.

5 nieuwe afleveringen

De nieuwe serie begint op maandagavond 28 december in het Zwarte Woud in Duitsland, de volgende dag (dinsdag 29 december) is er een nieuwe aflevering vanuit de Italiaanse provincie Trentino. Woensdag volgt vervolgens één van de mooiste spoorlijnen van Frankrijk, dwars door de Jura. De laatste nieuwe aflevering dit jaar volgt op oudejaarsavond met deel één van een tweeluik uit Zwitserland. Het slotdeel volgt in het nieuwe jaar op maandagavond 4 januari. Daarin staat de Bernina Express centraal.

Rail Away stond al een keer in teken van de Bernina Express. Waarom nu toch nieuwe afleveringen? “De vorige keer was inderdaad in de zomer, en ook andersom (Pontresina – Tirano)”, legt producent Gerben van Ommen namens de EO uit. Hij vervolgt: “We starten voor de afwisseling dit keer in Italië en zoeken de sneeuw op en eindigen dan met een tochtje naar een mooi uitzichtpunt op Muottas Muragl. Ook de rit naar dat uitzichtpunt met een kabelspoorbaan is nieuw.”

Het is geen straf dat er nieuwe, dit keer winterse, beelden komen van de Bernina Express want wat ons betreft is het de mooiste treinreis van Zwitserland. De andere 4 spoorlijnen die aan bod komen in de nieuwe reeks Rail Away-afleveringen zijn nog niet eerder behandeld.

Hoogtepunten van de nieuwe afleveringen

Maandag 28 december – Duitsland: Freiburg – Titisee – Donaueschingen
Deze zomerse aflevering begint in het mooie Freiburg en voert langs de populaire Titisee. Dankzij het milde klimaat en de wijnproductie wordt deze regio ook wel ‘het Toscane van Duitsland’ genoemd.

Dinsdag 29 december – Italië: Rovereto – Trento – Borgo Valsugana
De treinreis start nu nabij het Gardameer in Italië. Daarna gaat de route vanaf Rovereto via Trento langs kastelen en meren naar Borgo Valsugana.

Woensdag 30 december – Frankrijk: Ligne des Hirondelles: Dole – Saint-Claude 
Al veel Rail Away-kijkers vroegen erom: La Ligne des Hirondelles. Op slechts anderhalf uur rijden van Parijs begint één van de mooiste treinreizen van Frankrijk. De reis gaat dwars door de Jura. Eerst klimt de trein omhoog en vervolgens gaat de reisroute door de uitgestrekte vlakten, langs bossen en wijngaarden.

Donderdag 31 december – Zwitserland deel 1: Scuol – St. Moritz – Corviglia
Twee bijzondere sneeuwafleveringen door het Engadinerdal in Zwitserland. De eerste aflevering begint tijdens een sneeuwstorm in Scuol. De route gaat naar het bekende skioord St. Moritz. Daar gaat de reis verder met de kabeltrein.

Maandag 4 januari – Zwitserland deel 2: Bernina Express: Tirano – Pontresina – Muottas Muragl
De tweede aflevering begint in Tirano, Italië en vervolgt haar weg naar Zwitserland. Als de Bernina Express op 2000 meter hoogte aankomt, wordt duidelijk waarom deze route op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een witte wereld van sneeuw en ijs trekt aan de reiziger voorbij via de vensters van de panoramarijtuigen. 

Foto’s: Rail Away / EO.

Andere artikelen op Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
24 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans EEKHOUT
3 jaren geleden

Bedankt voor de TV tip, daar gaan we eens lekker voor zitten, Merry X-Mas and a Happy New Year 2021.

dries molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans EEKHOUT

nu nog een keer in het Nederlands,

wat is dat toch voor een raar gedoe.

HANS HEESTERBEEK
3 jaren geleden

Rail Away is het mooiste programma dat er is.
IK KIJK ZE BIJNA ALLEMAAL.ALVAST BEDANKT VOOR DEZE NIEUWE.fIJNE kERSTDAGEN.

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Misschien komen er afleveringen met de Wadloper, DM90 en ETR 700 de voormalige Fyra V250. Dat zal erg leuk zijn! Of men reisde in Corona tijd 2020 met mondmaskers op, stillere stations en treinen tijdens de lockdowns! Dit bijna voltooide jaar gaat zeker de geschiedenisboeken in, daar twijfel ik al helemaal niet meer aan!

Thea
3 jaren geleden

Héél snel na de uitzendingen op blu ray uitbrengen aub!!
Voor nu in de laatste week van het jaar alvast genieten.

Bert sitters
3 jaren geleden

Mijn leukste treinreisje is van Bangkok naar de Meaklong spoorwegmarkt van Samut Songkhram. De markt is op de spoorlijn. Als de trein aankomt, dan moet de handel opzij en gaan de zonneschermen omhoog. De ramen van de trein staan open, dus het vanuit de trein krijg een prachtig uitzicht op het schouwspel gepresenteerd. Overigens ook leuk treinritje door de wetland en en onderweg pittoreske stationnetjes.
Onderweg moet je een keer overstappen, want er is geen spoorbrug over de brede Chi Rivier(vlakbij de monding). Je moet met een pontje naar de overzijde, waar een andere trein gereed staat.

Een enkeltje kostte mij inclusief het pontje € 0.65. Was toch een paar uur onderweg.

Zou een leuk idee zijn voor Rail Away. Zie:

https://www.youtube.com/watch?v=o6rA5m5Cw48

Er kan tijdens de regentijd een overstroming zijn. ‘Nam Toeam” noemt men dit De trein rijdt dan gewoon door het water.
Zie:
https://www.youtube.com/watch?v=ftPBz0a9FJg

Frans EEKHOUT
3 jaren geleden

“boezem”…
@Bert sitters, in navolging van jouw kan ik mij ook nog een mooie “RailAway” ervaring herinneren. In 1975 maakte ik, 14 jaar jong, een boemel treinritje van Surabaya naar Semarang op Java. Met een slakkengangetje van amper 50 km/u reden we in een derde klas wagon op houten banken (!) naar Semarang met onderweg diverse verkopers in de trein. De trein stopte onderweg zelfs om enkele buffels de baan te laten oversteken, maar het allermooiste kwam tegen zonsondergang toen het landschap nog goed zichtbaar was. Als de trein langzaam langs de vele dorpjes reed zag ik een half naakte vrouw met haar mooie blote borsten onder een palmboom met kokosnoten zichzelf lekker wassen zich afvragend waarom daar een jonge vent uit een trein zo belangstellend naar haar keek, maar goed dat de boemeltrein langzaam reed. Dat Java, met zijn Hollands cultureel spoorweg erfgoed, een mooie ‘natuur” heeft en men dat het beste vanuit een trein kan bekijken is begrijpelijk, maar dit panorama staat op mijn netvlies gebrand, ik was er gewoon “railaway” van, alleen jammer dat de EO daar nooit een aflevering van durft te maken met als titel “de tintelingen van adembenemende “vergezichten”, voor mij niet ver het kon gewoonweg niet dichtbij genoeg zijn…

erno-berk
3 jaren geleden

Het traject (Freiburg-)Titisee-Donaueschingen wil ik aankomende zomer (mits het kan) graag bereizen, dus ik ben benieuwd. Jammer dat de BR611 die eerder op Titisee-Donaueschingen reed verdwenen is en vervangen door Alstom Continentals. Jammer dat Rail Away niet ook het traject Donaueschingen-Sigmaringen meeneemt. Daar rijdt BR612 (leukste materieel van Duitsland) en de Naturpark-Express (https://de.wikipedia.org/wiki/Naturpark-Express) en schijnt ook een prachtig traject te zijn, helemaal langs de Donau.

E. Grafland
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Als je een goede tip hebt, kun je het altijd aan hen doorgeven, bijvoorbeeld op hun Facebook-pagina. Ze kunnen geen ijzer met handen breken en de molens van de televisie malen langzaam, maar ze zullen er zeker naar luisteren.

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  E. Grafland

Kempten-Lindau met zijtak naar Oberstdorf zou ik ook graag op Rail Away willen zien. Schijnt ook een prachtig traject te zijn, dwars door de Allgaü

Ruud
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Wij hebben het traject Kempten – Lindau gedaan in het najaar als onderdeel van een zesdaagse treinreis door 4 Alpenlanden ( van Allgäu tot Engadin), geboekt bij de Treinreiswinkel. Zeer aan te bevelen. Elke dag had zijn charme en “eigen treincultuur”.

Rene
3 jaren geleden

Jammer dat er geen dvd-verzamelbox bestaat met bijvoorbeeld de eerste 100 afleveringen compleet. Er zijn volgens mij alleen maar losse delen en andere deelboxjes verkrijgbaar. Ik kijk liever dvd dan dat ik online terugkijk.

Marc Busio
3 jaren geleden

Ik ben benieuwd of de BBC dit jaar nog iets met Michael Portillo heeft kunnen opnemen. De afgelopen jaren was het altijd traditie dat in de eerste weken van het nieuwe jaar door BBC2 een nieuwe serie Great Britisch Railway Journeys of een internationale variant werden uitgezonden. Maar aangezien de opzet toch aanzienlijk afwijkt van RailAway, namelijk met interviews en opnames in de treinen zelf, zou het best wel eens kunnen dat ze er vanwege corona dit jaar van afgezien hebben.

Binki
3 jaren geleden

Komen die trein afleveringen op de TV, zo wel op wel zender en hoe laat ?
Ik wil ze niet missen !

Binki
3 jaren geleden

Komen die Trein afleveringen op de TV? Zo wel waar, welk zender en hoe laat? Ik wil ze alle zien, wil het niet missen !

Ben2
3 jaren geleden
Antwoord aan  Binki

NPO 2 om 20:05 uur.

Bert Sitters
3 jaren geleden

Ik de aflevering van 28 december was een foute mededeling. Het boemeltje langs de rivier de Brenta gaat niet naar Venetië maar tot Bassano del Grappa. Inderdaad de stad van de Grappa met de houten Ponte Vecchio over de Brenta. Deze prachtige brug is onlangs ingrijpend gerestaureerd.
Jammer dat deze uitzending alleen werd gesponsord door de provincie Trentino en rit niet verder ging naar Bassano del Grappa in de provincie Vicenza. Mooi ritje door een schitterend dal.

huisman
3 jaren geleden

Jammer dat het afgelopen is

Hilde
3 jaren geleden

Waarom is Rail Away niet meer op tv? Ik verheugende me altijd op elke aflevering , vooral die van half vijf.
Is het voor goed voorbij?

Piet Warmenhoven
3 jaren geleden

Alstublieft – zou u als er geen nieuwe afleveringen gereed zijn, alle oude afleveringen van Rail Away willen herhalen? Ik heb het programma eerst vorig jaar ontdekt en wil heel graag alles zien…

Albert
2 jaren geleden

Wanneer komt ie uit op dvd ? Komen er nog meer Oostenrijk krimml met dan meer verslag van de waterval en de wandelroutes

Albert
2 jaren geleden

Kan er nog meer over krimml watervallen in Oostenrijk in beeld die vorige ging meer over Zell em zee maar dan in de winter en een langere verslag over die waterval en zijn omgeving en wandelpaden zou tof zijn meschien een extra lange aflevering ?

Albert broere
1 jaar geleden

Komen deze afleveringen ook op dvd uit en wanneer ik ben een verzamelaar kom er ook nog eens een aflevering van krimml watervallen dan wat uitgebreider ook de achterzijde en aan de bovenzijde en daar achter van de water val is indrukwekkend ik hoop dat er daar nog eens een dvd uit komt of een aflevering liefst 25 minuten over deze waterval ? Maar dat gaat natuurlijk niet ? weten jullie er dvd’s van te koop over krimml ga er een paar keer op vakantie