fbpx

Rover reageert op kritiek na beschuldigingen zwijggeld

31 mrt 2010 0:21

NRC Handelsblad beschuldigde Rover dinsdag betrokken te zijn in een NS complot. De reizigersvereniging zou ingestemd hebben om niet naar de media te stappen inzake een conflict omtrent Fyra toeslagen. In ruil daarvoor zou NS hebben aangeboden om alle jaarabonnementhouders als cadeau toeslag vrij te laten reizen.  Dat meldde althans NRC Handelsblad. NS had al eerder ontkent dat er sprake zou zijn van zwijggeld. Nu reageert ook Rover op de kritiek.

Rover voorzitter Michael van der Vlis legt uit hoe zij bij de zaak betrokken werd. "Een Rover-lid wendde zich, op ons advies, tot een advocate, tevens gewaardeerd adviseur van Rover. Deze reiziger – in het ebzit van een jaarabonnement – had een boete gekregen nadat hij zonder Fyra toeslag was gaan reizen. Op verzoek van de advocate zijn wij als deskundige aanwezig geweest bij onderhandelingen. Met als resultaat dat NS heel behoorlijk over de brug kwam voor alle betrokkenen. NS toonde zich bereid bleek om een hele grote groep reizigers voor een bepaalde periode een gratis toeslagkaartje te geven voor de Fyra te geven".

Getouwtrek
"Maar" legt Van der Vlis verder uit, "er zat voor Rover een adder onder het gras. Als voorwaarde stelde NS dat wij niet proactief en niet reactief zouden communiceren over de Fyra-kwestie. Wij hebben dat, na mislukte pogingen tot compromissen, geslikt omdat wij de regeling niet wilde laten strandden. Dan zouden reizigers het dupe worden van getouwtrek tussen NS en Rover". 

Telefoontje
Toch was Rover niet van plan om het erbij te laten zitten. "Wij waren bezig met een heel boze brief over deze kwestie aan Gerd Leers, de voorzitter van het overleg van consumenten met NS en V&W". Tot een brief is het echter nooit gekomen. Want toen nam Boukje Bugel, commercieel directeur NS, contact op met Rover. "Ze was het met ons eens dat de genoemde voorwaarden van NS niet in orde was. Daardoor was de boze brief aan Gerd Leers niet meer nodig" aldus Van der Vlist.

Complot
Met het verweer verwijst Van der Vlist het verhaal dat Rover betrokken zou zijn in een NS complot – zoals NRC Handelsblad dinsdag meldde – naar het rijk der fabelen. Ook NS meldde al eerder dat er geen sprake was van zwijggeld.