fbpx

Slowakije per trein: comfortabele treinen

21 jan 2024 10:52

Ontdek Slowakije per trein. De Slowaakse treinen zijn comfortabel en onderweg geniet je van het prachtige uitzicht. Met name sneltreinen bieden een hoog comfort en zijn op sommige trajecten uitgerust met een restauratierijtuig. Goed om te weten: Slowaakse treinen rijden een stuk minder frequent als wij in Nederland gewend zijn.

Per trein naar Slowakije

Wist je al dat je per trein naar Slowakije kan met slechts één overstap? In Nederland neem je dan de nachttrein naar Wenen. Vanaf Wenen rijdt er twee keer per uur een trein naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Eén keer per dag rijdt er ook een doorgaande trein Wenen – Košice. Deze trein is ideaal als je naar het Hoge Tatra wil.

Een andere manier is om met één overstap naar Slowakije te komen is de nachttrein Amsterdam – Praag van European Sleeper. Vanaf Praag kun je per trein direct naar de Hoge Tatra. Verschillende spoorwegmaatschappijen laten vanuit een trein Praag – Košice rijden, vanuit Poprad of Štrba kun je vervolgens per trein het Hoge Tatra in trekken.

Belangrijkste routes

Op de belangrijkste routes rijdt elke twee uur een sneltrein. Dan moet je denken aan routes als:

  • Trein Bratislava – Banska Bystrica via Zvolen
  • Trein Bratislava – Košice via Trnava, Žilina, Vrútky, Štrba en Poprad
  • Trein Košice – Zvolen

Tussen Bratislava en Košice rijden ook intercity’s. Omdat deze sneller zijn, geldt hiervoor een toeslag.

Naast sneltreinen en intercity’s zijn er ook regionale treinen. Ook die rijden op de meeste trajecten niet vaker dan eens per twee uur, maar er zijn ook trajecten waar nog minder treinen rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het mooie traject Banska Bystrica – Telgart – Margecany.

Service in de trein

Sneltreinen en intercity’s zijn in de regel uitgerust met 1e en 2e klas. Regionale treinen vaak niet. De trein Bratislava – Košice heeft vaak een restauratie. Daarnaast zijn de sneltreinen en intercity’s van de Sloowaakse spoorwegen vaak uitgerust met wifi. Dit geldt zelfs voor sommige regionale treinen. Ook is er bij de zitplaats vaak een stopcontact en/of USB oplaadpunten.

Wat ons betreft biedt de 1e klas meerwaarde. Redacteur Hildebrand van Kuijeren: “De stoelen in de 2e klas zijn wat harder, en in de 1e klas is er meer beenruimte. Het is vaak maar een paar euro duurder, dat is het wat mij betreft wel waard”. In sneltreinen is reserveren in de 1e klas vaak verplicht. Een dergelijke reservering kun je bij het loket maken. Als je een ticket koopt op de website van de Slowaakse spoorwegen, dan kun je per trein bepalen of je 1e of 2e klas reist.

Internationale treinen

Vanuit Slowakije kun je rechtstreeks per trein naar Tsjechië, Hongarije, Polen, Oostenrijk en Duitsland. Tussen Bratislava en Praag rijden zowel treinen van RegioJet als van de staatsspoorwegen. Dit geldt ook voor de route Košice – Praag. Op deze route is zelfs een derde spoorwegmaatschappij actief, Leo Express.

  • Trein Bratislava – Boedapest, elke twee uur.
  • Trein Bratislava – Praag, elke twee uur. 1x per dag gaat de trein door naar Berlijn, afkomstig uit Boedapest.
  • Regionale trein Bratislava – Wenen, twee verschillende routes, beide elk uur, samen vormen ze een halfuursdienst
  • Trein Košice – Praag, enkele keren per dag
  • Trein Boedapest – Košice, elke twee uur
  • Trein Bratislava – Przemysl via Krakau, 1x per dag, afkomstig uit Boedapest
  • Trein Bratislava – Zürich, 1x per dag

Treinen naar de Hoge Tatra

In de Hoge Tatra is een apart netwerk. Dit wordt ook wel de Tram van de Hoge Tatra genoemd. Hier rijdt minimaal 1x per uur een trein. In Poprad en Štrba is er aansluiting op het reguliere netwerk.