Weer nieuwe nachttreinen aangekondigd: een overzicht van aankomende verbindingen

UPDATE. Opnieuw zijn er in verschillende landen nieuwe nachttreinen aangekondigd. Zo wil het Tsjechische Regiojet komende zomer ook naar het Kroatische Split rijden en heeft Frankrijk een ambitieus nachttreinnetwerk aangekondigd, onder andere wordt gedacht aan een nachttrein van Amsterdam richting Zuid-Frankrijk. Een overzicht van alle aangekondigde nachttreinen.

Dit artikel is gepubliceerd op 4 februari 2021 en heeft een update gekregen op 16 mei 2021. De aangekondigde nachttreinen van European Sleeper zijn aan het rijtje toegevoegd, net als de Moonlight Express.

Amsterdam – Wenen / Innsbruck (2021)

Eigenlijk had ie al per december 2020 moeten gaan rijden, maar hij werd uitgesteld: de nachttrein van Amsterdam naar Wenen en Innsbruck. Nu gaat ie er echt komen. Vanaf 25 mei kun je dagelijks vanuit Nederland naar Oostenrijk. In feite is deze nachttrein een verlenging van de bestaande nachttrein uit Düsseldorf.

Foto: (c) Rob Dammers, cc-by 2.0

Alpen-Sylt-Nacht-Express (2021)

Afgelopen zomer werd de private Sylt-Nacht-Express geïntroduceerd. Een nachttrein van Salzburg via Hamburg naar het Duitse eiland Sylt. Komende zomer zal er ook een rijtuiggroep komen vanaf de Duitse grensplaats Konstanz (bij Zwitserland), waardoor ook reizigers uit Frankfurt en Heidelberg een nachttrein naar Hamburg en Sylt krijgen. De eerste trein zou vanaf 25 maart moeten gaan rijden. De bedoeling is dat de trein tijdens vier periodes dit jaar gaat rijden (rond Pasen, in de meivakantie en in de zomer- en herfstvakantie).

Parijs – Nice (2021)

De komende tien jaar wil de Franse overheid ongeveer tien nachttreinen leven inblazen. De eerste zal zijn Parijs – Nice, welke per april 2021 mei 2021 is gaan rijden. Deze nachtverbinding stopt onder andere stoppen in Marseille en Toulon. In de toekomst (zie verderop) wordt er zelfs gedacht aan een nachttrein van Amsterdam richting Bordeaux, de kans op een dergelijke verbinding er echt komt is echter klein.

Hamburg – Berlijn – München

Flixtrain introduceert vanaf juni 2021 haar eerste nachttrein op de route Hamburg – München. Of beter: de eerste trein die ‘s nachts rijdt. Want het zal geen trein zijn met ligrijtuigen en slaaprijtuigen, maar met uitsluitend zitrijtuigen.

Praag – Krakau – Przemysl (2021)

De Tsjechische vervoerder Regiojet wil vanaf dit voorjaar een directe nachttrein naar Polen introduceren. De trein zal via Krakau naar Przemysl (in het zuidoosten van Polen) rijden. Er zal in Przemysl aansluiting worden gegeven op de trein naar Oekraïne. De verwachting is dat de eerste trein in april zal gaan rijden, maar dat zal mede afhankelijk zijn van de covid-situatie.

Stockholm – Berlijn (2021)

Deze zomer kunnen reizigers voor het eerst per directe trein van Stockholm naar Berlijn. De trein zal worden uitgevoerd door het private Snälltåget (en heeft dezelfde eigenaar als Connexxion: Transdev). De eerste trein had eigenlijk op 27 maart van dit jaar moeten vertrekken, maar de eerste rit is nu uitgesteld naar 5 mei 2021. De nachttrein Stockholm – Berlijn vervangt de eerdere treindienst Malmö – Berlijn. De trein zal al om 16:20 uur uit Stockholm vertrekken en komt de volgende ochtend even voor negen aan in Berlijn. In de tegenrichting komt de trein pas in de middag (14.19 uur) in de Zweedse hoofdstad.

Praag – Boedapest – Split / Rijeka (2021)

Afgelopen zomer reed er voor het eerst een nachttrein van de Tsjechische commerciële vervoerder RegioJet van Praag naar Rijeka. Deze trein bleek een groot succes. Komende zomer gaat de nachttrein via een andere route rijden, zodat ook reizigers in Bratislava en Boedapest kunnen opstappen. De trein zal maar liefst vijftien rijtuigen tellen en plaats bieden aan 650 reizigers per trein. Nieuw is dat een deel van de trein naar Split zal rijden (acht rijtuigen). Aansluitend op de trein rijden er bussen naar allerlei bestemmingen. 28 mei 2021 zal de eerste trein naar de nieuwste bestemming Split rijden.

Foto: Damir Miškulin

Bratislava – Split (2021)

Reizigers uit Slowakije krijgen deze zomer zelfs twee nachttreinen naar Split erbij want naast de trein van RegioJet (die ook in Bratislava zal stoppen), zal er ook een trein van de Slowaakse spoorwegen rijden, via Wenen. De trein zal al relatief vroeg uit Bratislava vertrekken, rond tien voor vier. Met deze trein kan ook de auto mee.

Amsterdam – Zürich (2021)

De Zwitserse, Oostenrijkse en Nederlandse spoorwegen willen vanaf december de nachttrein Amsterdam – Zürich nieuw leven in blazen. De Zwitserse spoorwegen (SBB) willen de rijtuigen gaan leasen van een Duitse partij. Eerder zei de SBB wel dat er voor de nachttreinplannen subsidie nodig is. In hoeverre dat rond is, is bij onze redactie onduidelijk.

In het verleden reed de City Night Line al van Amsterdam naar Zürich. Foto: Daniël de Ruig

Brussel – Amsterdam – Praag (april 2022)

Op initiatief van European Sleeper krijgt Nederland vanaf april 2022 ook weer een nachttrein naar Praag. De nieuwe treindienst zal echter in Brussel, of zelfs Oostende gaan starten. De bedoeling is dat de trein omstreeks 23:00 uur uit Amsterdam vertrekt en rond 10:00 ‘s ochtends in Praag aan gaat komen. Welke stopstations de trein precies krijgt is onduidelijk, maar in Nederland in elk geval in Roosendaal en Rotterdam.

Brussel – Amsterdam – Warschau (2022)

Als het aan European Sleeper ligt, krijgen we ook weer een nachttrein naar Warschau. De bedoeling is dat de nachttrein naar Praag namelijk ook een aantal rijtuigen krijgt naar de Poolse hoofdstad.  De hoop is dat zowel de verbinding naar Praag als die naar Warschau per april 2022 kan starten. Mocht Warschau vanaf het begin niet haalbaar zijn, dan volgt de bestemming zo spoedig mogelijk daarna. 

Stockholm – Brussel (2022)

Het is de bedoeling dat reizigers vanaf de zomer van 2022 per directe nachttrein van Stockholm en Malmö naar Keulen en Brussel kunnen reizen. De trein wordt mogelijk gemaakt door subsidie van Zweden. Wie de nachttrein zal gaan rijden is nog niet bekend.

Brussel – Berlijn (2022)

En Brussel krijgt er misschien nog een nachttrein bij. Want twee Belgische initiatiefnemers willen de Moonlight Express introduceren. Een trein die Brussel met Berlijn moet verbinden. Bij Treinreiziger.nl zijn er echter twijfels in hoeverre de initiatiefnemers hun plannen rond krijgen.

Zürich – Rome (2022)

Vanaf december 2022 kun je vanuit het economisch centrum van Zwitserland per directe trein naar de Italiaanse hoofdstad. Althans, als het aan de SBB ligt.

Berlijn – Parijs / Brussel en Wenen – Parijs (2021/2023)

De Oostenrijkse spoorwegen willen onder de Nightjet-vlag al vanaf dienstregeling 2022 (die ingaat in december 2021) de nachttrein Wenen – Parijs herintroduceren. Vanaf december 2023 moet er ook een treindeel uit Berlijn naar Parijs bijkomen. Bovendien zal de nachttrein uit Berlijn ook rijtuigen krijgen naar Brussel (ook per december 2023 voorzien).

De verschillende nachttreinen die in samenwerking met de ÖBB gepland staan.

Warschau – Brussel

Mogelijk zal het treindeel Berlijn – Brussel zelfs in Warschau starten. In de Poolse media wordt er namelijk gesproken over een toekomstige nieuwe trein Warschau – Brussel. De Poolse spoorwegen bevestigen tegenover Treinreiziger.nl het plan, maar melden niet wanneer de trein voorzien wordt.

Zürich – Barcelona (2024)

Sinds het afschaffen van de Elipsos rijden er vanuit Frankrijk en Zwitserland geen nachttreinen meer naar Spanje. De Zwitserse spoorwegen willen daarin verandering brengen. Vanaf december willen de Zwitsers de trein Zürich – Barcelona introduceren.

Franse plannen: Amsterdam – Bordeaux?

De Franse overheid heeft tien à vijftien verbindingen in het vizier waar nachttreinen kunnen gaan rijden, daaronder ook een nachttrein Amsterdam – Brussel – Bordeaux – Toulouse. Die nachttrein zou bovendien een treindeel vanuit Frankfurt kunnen krijgen. In hoeverre deze en de andere voorgestelde nachttreinen er echt gaan komen is onduidelijk. Het gaat om een langetermijnvisie gericht op 2030.

De mogelijke nachttreinverbindingen waar de Fransen op studeren. (c) SNCF

Zie ook: Nightjet, praktische informatie over tickets en meer

Meer nieuws over nachttreinen

This post was last modified on 20 mei 2021 20:35

Share

Recent Posts

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

8 uur terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

10 uur terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

10 uur terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

2 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

3 dagen terug