youtube treinreiziger zoeken zoeken

Denemarken per trein – Deense spoorwegen DSB

Met de trein naar Denemarken? Dat kan! Het is een bijzondere belevenis, want de trein maakt per boot de overtocht naar Denemarken! Het land kent een goed spoorwegnetwerk. Op de meeste spoorlijnen rijdt één keer per uur of vaker een trein. Treinen rijden met een maximum snelheid van 180 kilometer per uur. De Deense spoorwegmaatschappij is DSB. Op een aantal regionale lijnen rijden andere spoorwegmaatschappijen, zoals Arriva.

Met de trein vanuit Nederland naar Denemarken
De rechtstreekse nachttrein naar Kopenhagen is helaas afgeschaft. Maar nog steeds is Denemarken goed per trein bereikbaar. Reis je vanuit Amsterdam? Dan neem je de trein naar Osnabrück, waar je overstapt op de trein naar Hamburg. Vanaf Hamburg vertrekken er regelmatig treinen naar Denemarken. Die trein rijdt in Puttgarden op de veerboot naar Rødby.

De ICE Hamburg – Kopenhagen vaart mee met de veerboot naar Rødby.

Werkzaamheden
In 2015 zijn er werkzaamheden op de spoorlijn Hamburg – Kolding, waardoor er geen rechtstreekse treinen rijden vanuit Duitsland naar bestemmingen als Arhus. 

Budget tip: combineer bus en trein
Wil je zowel euro´s als een overstap besparen? Dan kun je de trein combineren met de bus. Vanuit Amsterdam en Groningen rijden er rechtstreekse bussen naar Hamburg. Er zijn al kaartjes voor 25 euro per persoon, vaak ook bij lastminutes. Zie Flixbus.nl. Vanuit Hamburg kun je vervolgens rechtstreeks met de trein naar Denemarken. Die rit kan je boeken bij bahn.de

Met de trein binnen Denemarken
Denemarken heeft een goed spoorwegnetwerk. Op de belangrijkste spoorlijnen rijdt ieder uur een intercity. In sommige intercity treinen is er een speciale ruimte voor kinderen. De spoorlijnen in Denemarken zijn geschikt voor snelheden tot 180 kilometer per uur. Handig is ook dat de treinen zijn uitgerust met snel 4G internet. Een enkel traject is geschikt voor 200 kilometer per uur.  Wilt u op reis met de trein in Denemarken? Breng dan zeker een bezoek aan www.dsb.dk. Dit is de officiële website van de Deense spoorwegen. De meeste treinen rijden in Denemarken prima op tijd. Maar als er toch vertraging is, is er net als in Nederland een compensatie regeling. Als er wijzigigen of storingen zijn, dan is dat hier te vinden.

Met de trein rond Kopenhagen
Rond Kopenhagen rijden er een aantal stadstreinen (S-Bahn treinen). Deze S-Bahn treinen rijden frequent en verbinden verschillende voorsteden met Kopenhagen.

Spoorkaart Denemarken

Handige links

 Foto´s: DSB / Deense Spoorwegen
Stand van zaken: zomer 2015