fbpx

GVB: regels genegeerd, directeuren moeten aftreden

12 jun 2012 16:18

De GVB-directeuren Bolier en Schotte worden ontslagen. Dat heeft de Raad van Commissarissen (RvC) van het GVB dinsdag bekendgemaakt. De directeuren hebben regels omtrent integriteit, rechtmatigheid, doelmatigheid en verantwoordelijkheid overtreden. 

De RvC trekt haar conclussies op basis van onafhankelijk onderzoek van accountantsbureau BDO. Het onderzoek is uitgevoerd nadat De Telegraaf meldde dat er sprake was van miljoenenfraude. Dat is volgens de commissarissen met uitzondering van één incident niet gebleken.

Het mag dan geen fraude heten, veel mis is er wel. Dat erkennen ook de commissarissen. Zo is vast komen te staan dat aanbestedingsregels zijn omzeild. En ook zijn er wetten en regels niet nageleefd. Van "good governance" was allerminst sprake.

De directeuren Adrie Bolier en Pieter Scholte worden vanwege de uitkomsten van het rapport ontslagen. De procedure is daarvoor in gang gezet en wordt gesteund door de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van het vervoersbedrijf.

Algemeen directeur van het vervoerbedrijf Bart Schmeink laat weten blij te zijn dat het onderzoek heeft aangetoond dat van fraude geen sprake is. "Hiermee is de naam van mijn collega´s en het GVB gezuiverd." Wel zegt hij het te betreuren dat de conclusies van de raad ´voor betrokkenen persoonlijke consequenties´ hebben. "De heer Bolier en de heer Schotte hebben veel betekend voor GVB en ik wil dat niet uit het oog verliezen."

Foto: Patrick Hinderink