fbpx

Meer mensen naar huis na giframp België

Na de giframp in het Vlaamse Wetteren keren donderdag meer geëvacueerden terug naar huis. Woensdag keerden al 47 gezinnen in één straat terug naar hun woning. In elke woning wordt eerst een meting naar giftige gassen verricht.

Het is de bedoeling dat donderdag meer mensen zullen terugkeren dan op woensdag het geval was. Zo´n 600 tot 700 mensen kunnen donderdag nog niet naar huis. Voor 47 bewoners zal het nog langer duren, zeker nog tot 18 mei. Deze mensen wonen zeer dicht bij de rampplek. Totdat de wrakstukken van de ontspoorde en ontplofte trein zijn weggetakeld, moeten zij wegblijven. 

1000 bewoners
Aanvankelijk ging men uit van 500 evacuees. Maar nar nu blijkt zijn er veel meer mensen geëvacueerd. Het gaat om 500 woningen met in totaal waarschijnlijk meer dan 1000 bewoners. Dat is donderdag bekendgemaakt door Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Eerder was melding gemaakt van ongeveer 500 evacués. De terugkeeroperatie is donderdag in volle gang. In elke woning wordt eerst een meting naar giftige gassen verricht. Zo´n 600 tot 700 mensen zijn nog niet naar huis.

Ziekenhuis
Premier Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet brachten woensdag een bezoek aan het getroffen Wetteren. Ongeveer 200 inwoners moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. Op dit moment verblijven er nog vijf in het ziekenhuis, maar zij zijn niet in levensgevaar.

Dode
Het onderzoek naar de oorzaak van de treinramp loopt nog. Door de ontsporing en ontploffing kon een deel van de giftige lading zich via het bluswater in de riolering verspreiden. Een 64-jarige man kwam door giftige dampen in zijn woning om het leven.

Vrees
Dinsdagavond bestond nog de vrees dat ongeveer 3000 tot 4000 mensen in het centrum van Wetteren moesten worden geëvacueerd. Aan het begin van de avond stortregende het in de Vlaamse plaats, waardoor de kans ontstond dat gifstoffen zich verder zouden verspreiden door het rioleringsstelsel. Maar dat gebeurde niet.

(c) ANP