fbpx

Minder koperdiefstal spoor maar pakkans blijft klein

17 apr 2014 9:16

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is de afgelopen jaren met 70 procent afgenomen. Waren er in 2011 nog 516 van dit soort diefstallen, in 2012 waren dat er 288 en vorig jaar 153. In 2011 werd begonnen met de Actie Koperslag om deze criminaliteit aan te pakken. 

Dat blijkt uit cijfers die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Actie Koperslag  werd opgezet omdat diefstal van koper kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. Belangrijke aanleiding was een botsing in januari 2011 tussen een ICE-trein en een goederentrein bij Zevenaar, waarbij koperdiefstal een van de oorzaken bleek. Ook leidt de diefstal van koper uit bovenleidingen tot vertragingen.

Opstelten is tevreden over de actie van politie, justitie, ProRail en de metaalbranche. Doel was het aantal koperdiefstallen in deze twee branches te halveren. Het aantal opgepakte verdachten is relatief klein en nam na een stijging in 2012 naar 33 weer af naar 17 vorig jaar. Daarmee kwam de pakkans uit op 6,9 procent. De minister vindt preventieve maatregelen beter gelukt dan het opsporen of betrappen van de koperdieven.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: Deze ICE ontspoorde in 2011 door koperdiefstal, foto: Martin de Jongh