fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Studenten willen meer met OV kunnen reizen

09 jun 2020 12:18

Studenten zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om met trein, bus, tram en metro te reizen. Ze hebben toegang tot de universiteit en het contact met medestudenten en docenten nodig om kennis op te doen en zichzelf te ontwikkelen, zeggen de rectoren magnifici van vijftien universiteiten in een gezamenlijk stuk op wetenschapssite ScienceGuide.nl.

Nieuwe opzet volgend jaar

In de laatste weken van het huidige collegejaar worden colleges zo veel mogelijk tussen 11.00 en 15.00 en na 20.00 uur gehouden. Studenten hoeven dan niet tijdens de spits met het openbaar vervoer. Dat is volgens de universiteitsbestuurders te krap. “Geef studenten ook in deze crisisperiode de ruimte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Die ruimte organiseren wij op onze universiteiten. Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen. Het is een investering in de toekomst.”

De koepelorganisatie van het openbaar vervoer, OV-NL, zegt dat de afspraken tot aan de zomervakantie gelden. In het nieuwe collegejaar komt er een nieuwe opzet. Het idee is dat colleges dan worden verspreid over de dag, zodat studenten niet als grote groepen in het openbaar vervoer zitten.

Onlinecollege is geen permanente oplossing

Vanwege de coronacrisis is het campusleven grotendeels stilgelegd. Colleges worden veelal online gegeven. “Als je een willekeurige universiteitscampus in Nederland op wandelt word je getroffen door een beklemmende leegte. De normale bruisende sfeer ontbreekt, geen geanimeerde discussies, geen groepen jonge mensen die samen studeren, recreëren of onderzoeken, geen interacties met docenten of onderzoekers”, schrijven de bestuurders.

Onlinecolleges zijn geen permanente oplossing, benadrukken ze, omdat niet iedereen gelijke toegang heeft: “Gebrekkige wifi en een ongemakkelijke thuissituatie zijn desastreus voor het onlineleerproces. De diversiteit van onze studentenpopulatie is een groot goed, maar we zien weer verschillen optreden. Deze crisis mag er niet voor zorgen dat de ongelijkheid in het onderwijs weer gaat toenemen.”

Bestuurders universiteiten

De oproep is ondertekend door de bestuurders van de universiteiten in Groningen, Eindhoven, Rotterdam, Delft, Nijmegen, Utrecht, Maastricht, Wageningen, Enschede, Tilburg, Leiden en Amsterdam en door de rectoren van de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek.

© ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simon
4 jaren geleden

Natuurlijk willen studenten meer met het OV reizen. Ze hebben destijds het zieltogende OV gered met hun OV-studentenkaart, zijn trouwe gebruikers van het OV geworden en dreigen nu als klant te worden afgedankt. Zij zijn de klanten van de toekomst en zouden moeten worden gekoesterd in plaats van verguisd.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Ov is om naar de kroeg te gaan, als ze in de rein zitten is er voor een werkende geen plaats om te zitten en fatsoen om op te staan leren ze niet bij die magnificus

Ricardo
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Studeren is ook een vorm van werken, en waarom zouden studenten op moeten staan voor “werkenden”? Die “werkenden” zoals u zien studenten toch als minderwaardig, en mensen die zo naar anderen kijken, behandel ik ook als minderwaardig en kunnen dus lekker blijven staan.

Daarnaast, OV om naar de kroeg te gaan? Dan rijdt de trein niet eens meer.

MA
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Fijn, u discrimineert er lekker op los. Tjonge alsof een student niks doet. Heb er momenteel 1 thuis, zoveel uur besteed u niet aan werken, dat weet ik zeker, als zij aan studeren besteed op dit moment.

Kees Toxopeus
4 jaren geleden

Wil je het openbaar vervoer stimuleren, dan moet je gebruikers aanmoedigen dat het openbaar vervoer een aantrekkelijk reismiddel is om zich te verplaatsen. De OV-studentenkaart is daar in mijn ogen een goed middel om toekomstige reizigers aan je te binden. Verstokte automobilisten krijg je niet in de trein, maar wel mensen die eerder met de trein gereisd hebben. Verkeerskundig is het verstandiger om op deze groep te richten dan alleen op de autobezitters in het algemeen.
Dus ja, ik vind het terecht dat het hoger onderwijs aandacht vraagt voor het weer met het openbaar vervoer laten reizen van studenten.

P.Heesakkers
4 jaren geleden

De auto blijkt in de “Winning Mood”. mede door alle Corona perikelen, Men beseft dat het in dichte groepen reizigers, gezondheidsrisico’s ontstaan, maar ook door de wekelijkse vertragingen en treinuitval om uiteenlopende redenen, oorzaken waarvan de lijst steeds langer wordt. Maar ook de vele spoorwerkzaamheden in het weekeinde en zelfs de voorbije weken. Het zal een hels karwei worden om de afvallige treinreizigers terug te winnen. Misschien aantrekkelijkere tarieven invoeren dan de nu gangbare.

Anoniem
4 jaren geleden

Stel het ov weer open. Als vliegtuigen weer mensen kunnen vervoeren kunnen treinen dat ook.de deuren gaan vaak genoeg open om te ventileren . Of moet alles maar kapot gemaakt worden door star aan 1.5 meter te houden

appie H.
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

mee eens

Louis Bohte
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

schilder vleugels op de treinen. Dan lijken ze op vliegtuigen en kunnen er meer passagiers mee.

Eddy Beem
4 jaren geleden

Volkomen mee eens! Wat wil men nou, het OV kkapotmaken? En dat in deze tijn waarin men bezig is met fijnstof, stikstof en andere milieuproblematiek!

lezer
4 jaren geleden

De wetenschap had twee benaderingen kunnen kiezen, een bestuurlijke of een meer ‘organisatorische’ benadering. ‘Organisatorisch’: bij welke studies zijn contactmomenten echt belangrijk, practica zijn daarbij het meest gebruikte voorbeeld. En dan voor die kleinere groep een uitzondering bedingen onder de vlag van: cruciaal (voor de nabije toekomst). De bestuurlijke benadering is dat je als alle universiteiten gezamenlijk optrekt en iets meer focust op het belang dan de oplossing.

Anoniem
4 jaren geleden

Alle tussendeuren uit de treinen voor de ventilatie want de ontwerpers moesten zo nodig potdichte treinen tekenen zonder minimaal 1 vergrendelbaar schuifraam per afdeling. Wellicht idee voor de volgende generaties, ramen die incidenteel ontgrendelt kunnen worden wegens een virus, bacterien.

Henk
4 jaren geleden

De VVD is vooral bezig om iedereen weer terug de auto en vliegtuig in te jagen.

E.s
4 jaren geleden

Ik mijd nu het OV omdat ik weiger mee te doen aan de mondkapjes waanzin. Ik ga wel fietsen. De trein nam ik regelmatig van noord naar zuid Nederland voor familiebezoek. Enkel wanneer je een goedkoop trein ticket kon scoren, want zonder actiekaartje is de auto gewoon voordeliger. Studenten moeten gewoon naar hun universiteit kunnen gaan. En niet alleen op die krankzinnige tijden. Er zijn nl ook voldoende studenten die noodzakelijk een baan naast hun studie hebben omdat ze alle financiën voor de studie zelf moeten ophoesten. Met die idiote tijden wordt ze het hebben van een baan haast onmogelijk gemaakt.

Anoniem
4 jaren geleden

Studenten zijn nou juist het grote probleem in de spits. Ze nemen zitplaatsen in van hard werkende mensen die er heel veel geld voor moeten betalen.
Ook misbruiken ze hun ov kaart om te gaan feestvieren in een andere stad. En ze nemen het ov omdat ze anders 5 minuten moeten fietsen.
En al ze straks zijn afgestudeerd dan hebben ze een of meerder auto’s en reizen ze niet met het ov. Studeren is niet het zelfde als het hebben van betaald werk, arbeiders moeten toch al veel vroeger opstaan dan studenten.

Anoniem
4 jaren geleden

Het OV moet aantrekkelijk betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Studenten korting is oke maar niet vrij reizen.