Foto: (c) Jan Oosterhuis via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Het jaar 2018 ligt bijna achter ons. Tijd om terug te blikken, maar ook om alvast vooruit te kijken naar 2019. Verschillende grote projecten moeten volgend jaar worden afgerond. Veelal gaat het om vertraagde projecten die eigenlijk voor dit jaar (of zelfs 2017) op de agenda stonden. Zo moet eindelijk de Uithof-tram in Utrecht gaan rijden, en de metro naar Hoek van Holland. Treinreiziger.nl heeft een overzicht gemaakt wat we in 2019 kunnen verwachten.
Eigenlijk had 2017 al hét jaar van de Hoekse Lijn moeten worden. In een half jaar zou de spoorlijn omgebouwd worden tot metrolijn. Maar de tegenvallers stapelden zich op. Eerder deze maand werd duidelijk dat ook begin 2019 niet gehaald gaat worden. Volgens de huidige inzichten zal de Hoekse Lijn niet eerder dan eind maart worden opgeleverd. Bij Treinreiziger.nl gaan we er in elk geval vanuit dat de ombouw in 2019 eindelijk afgerond gaat worden, en de reizigers de bus kunnen verruilen voor de metro.
Als alles goed gaat, wordt 2019 ook het jaar van de Uithoflijn. Zonder nieuwe tegenvallers moet de tram namelijk in december gaan rijden. De tramlijn, die 60 miljoen euro per kilometer heeft gekost, zou in de oorspronkelijke planning al in de zomer van 2018 gaan rijden, maar dat bleek niet realistisch. De nieuwe planning lijkt vooralsnog wel haalbaar. In elk geval hebben conform planning de eerste trams door het stationsgebied gereden. Vanaf het tweede kwartaal zal het proefbedrijf de exploitatie starten op het volledige traject.
Thalys introduceert een nieuwe treinverbinding via de hogesnelheidslijn. Vanaf 31 maart kunnen treinreizigers twee keer per dag vanuit Amsterdam naar Disneyland-Paris en andersom reizen. Later in 2019, in juni, is er een derde Eurostar van Londen naar Amsterdam over de hogesnelheidslijn aangekondigd. Maar het lijkt erop dat deze derde trein wordt uitgesteld. In elk geval is het niet langer meer de verwachting dat de Eurostar Amsterdam – Londen per december 2019 kan gaan rijden. Waarschijnlijk pas begin 2020.
In 2019 bestaat de Intercity Direct tien jaar. Maar nog altijd laat de betrouwbaarheid van de trein te wensen over. Alhoewel NS al meerdere keren beterschap heeft beloofd, is het spoorbedrijf ditmaal optimistisch. In de eerste helft van 2019 gaat de kwaliteit echt verbeteren, belooft NS. Vervolgens wordt de toeslag in de zomer van 2019 iets verhoogd.
This post was last modified on 7 januari 2019 22:23
Na zes dagen van onderhandelingen is er nog geen doorbraak bij de CAO onderhandelingen voor…
Tot ten minste vrijdag 8 december zorgen dassenburchten onder het spoor voor minder treinverkeer tussen…
Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht…
Sinds corona reizen minder reizigers met de trein, en vooral op vrijdag is het aantal…
Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…
Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…
Bekijk reacties
Ik mis in het artikel de start van de ombouw Amstelveenlijn (maart 2019). Daarnaast gaat metro 51 doorrijden naar Isolatorweg ipv Amstelveen en krijgt Amsterdam een soort circle-line.
Ik ga het even nazoeken, en updaten.
Dat er komend jaar in beide richtingen doorgaand per Eurostar gereden zal kunnen worden acht ik zeer onwaarschijnlijk; De Brexit zal zeer waarschijnlijk er eentje worden zonder deal, en dan zal i.t.t. nu ook verkeer uit GB door de Douane ( van België) gecontroleerd gaan worden, en dat gaat het simpelst als iedereen in Brussel-zuid door de screening moet! En in de andere richting is er nog lang geen overeenkomst over persoons- en bagage/veiligheids check in Amsterdam en Rotterdam, laat staan dat GB er mankracht voor kan en wil gaan leveren zeker na een No-deal!
Waarschijnlijk eerder door de Franse douane, dat is de grens met de EU en Schengen. Bovendien stoppen veel treinen naar Brussel in Lille/Rijsel.
Zolang de Britten het akkoord van Le Touquet niet opzeggen kan die douanecontrole gekruist, dwz in Londen voor de richting Frankrijk zoals het ook in Calais gebeurt voor de boten.
Het lijkt mij dat met comfort planning conform de planning wordt bedoeld.
Klopt, dank je. Dit is inmiddels aangepast.
Per 3 maart wordt metrolijn (heette vroeger inderdaad "sneltram") uit Buitenveldert en Amstelveen weggehaald. Lijn 51 gaat een soort hoefijzerlijn worden vanaf CS,Amstelstation,Station RAI,Station Amsterdam Zuid,Lelylan,Sloterdijk en door naar eindpunt Isolatorweg.In een paar jaar wordt de lijn dan doorgetrokken naar Uithoorn (Oude spoorwegstation, dat er nog steeds staat).Dit wordt ook wel de AMSTELLIJN genoemd. Er komt dan een nieuw type 15G tramstel te rijden (R-net livrei) als enkel tramstel voor GVB lijn 5,en gekoppeld voor de nieuwe lijn naar UITHOORN.
Sinds de NS zijn aandelen in HTM aan de gemeente Den Haag terug verkocht is HTMBuzz al 100 eigendom van de HTM. Echter heeft men besloten om de huidige concessie als HTMBuzz uit te rijden ipv HTM. Het enige war er dus veranderd is dat per dec 2019 voor de reiziger ook zichtbaar is dat de bussen door HTM gereden worden
Vallen trams en metro's onder de doelstelling van de site? Zijn we railreiziger geworden?
De focus ligt op de trein, maar we brengen ook ander ov-nieuws. We hebben ook wel andere domeinnamen die we daarvoor zouden kunnen gebruiken, maar we hebben gekozen om gebruik te maken van de bestaande site.
Zeur niet Dries
Die henk, wat zijn uw bijdragen geweest in 2018? En wat zijn de voornemens.
Ik teken liever voor iemand die niet bijdraagt dan die bij elk bericht aandacht gaat vragen met gezeik en scheve aannames. Het is hier geen wedstrijdje wie het meest kan reageren, al lijk je daar wel voor te gaan. Misschien een goed voornemen voor 2019: de zaken wat meer op z'n beloop laten?