Nieuws

2019 wordt het jaar van de Uithoflijn en de Hoekse metro

Het jaar 2018 ligt bijna achter ons. Tijd om terug te blikken, maar ook om alvast vooruit te kijken naar 2019. Verschillende grote projecten moeten volgend jaar worden afgerond. Veelal gaat het om vertraagde projecten die eigenlijk voor dit jaar (of zelfs 2017) op de agenda stonden. Zo moet eindelijk de Uithof-tram in Utrecht gaan rijden, en de metro naar Hoek van Holland. Treinreiziger.nl heeft een overzicht gemaakt wat we in 2019 kunnen verwachten.

Metro op Hoekse lijn

Eigenlijk had 2017 al hét jaar van de Hoekse Lijn moeten worden. In een half jaar zou de spoorlijn omgebouwd worden tot metrolijn. Maar de tegenvallers stapelden zich op. Eerder deze maand werd duidelijk dat ook begin 2019 niet gehaald gaat worden. Volgens de huidige inzichten zal de Hoekse Lijn niet eerder dan eind maart worden opgeleverd. Bij Treinreiziger.nl gaan we er in elk geval vanuit dat de ombouw in 2019 eindelijk afgerond gaat worden, en de reizigers de bus kunnen verruilen voor de metro.

Uithof-tram

Als alles goed gaat, wordt 2019 ook het jaar van de Uithoflijn. Zonder nieuwe tegenvallers moet de tram namelijk in december gaan rijden. De tramlijn, die 60 miljoen euro per kilometer heeft gekost, zou in de oorspronkelijke planning al in de zomer van 2018 gaan rijden, maar dat bleek niet realistisch. De nieuwe planning lijkt vooralsnog wel haalbaar. In elk geval hebben conform planning de eerste trams door het stationsgebied gereden. Vanaf het tweede kwartaal zal het proefbedrijf de exploitatie starten op het volledige traject.

Hogesnelheidslijn

Thalys introduceert een nieuwe treinverbinding via de hogesnelheidslijn. Vanaf 31 maart kunnen treinreizigers twee keer per dag vanuit Amsterdam naar Disneyland-Paris en andersom reizen. Later in 2019, in juni, is er een derde Eurostar van Londen naar Amsterdam over de hogesnelheidslijn aangekondigd. Maar het lijkt erop dat deze derde trein wordt uitgesteld. In elk geval is het niet langer meer de verwachting dat de Eurostar Amsterdam – Londen per december 2019 kan gaan rijden. Waarschijnlijk pas begin 2020.
In 2019 bestaat de Intercity Direct tien jaar. Maar nog altijd laat de betrouwbaarheid van de trein te wensen over. Alhoewel NS al meerdere keren beterschap heeft beloofd, is het spoorbedrijf ditmaal optimistisch. In de eerste helft van 2019 gaat de kwaliteit echt verbeteren, belooft NS. Vervolgens wordt de toeslag in de zomer van 2019 iets verhoogd.

En verder in 2019

 • Het nieuwe station Zoetermeer Lansingerland zou eigenlijk al deze maand aangesloten worden op het RandstadRail netwerk. Maar ook hier is de planning niet gehaald. Het is nu de bedoeling dat dit per mei 2019 gaat gebeuren.
 • Ook een vertraagd project: De Drielandentrein van Arriva. Zodra de trein in Duitsland is toegelaten zal de trein gaan rijden tussen Maastricht en Aken. Of de drielandentrein al in 2019 naar België kan, is onduidelijk. De Belgen lijken vooralsnog niet van plan de treinen toe te laten, bovendien lijkt partner NMBS niet enthousiast over de nieuwe treindienst.
 • NS gaat een aantal testen doen met extra snelle intercity’s. De eerste test zal begin 2019 zijn met een versnelde intercity Groningen – Randstad.
 • Verder heeft NS aangekondigd dat de sprinters Leeuwarden – Meppel mogelijk per april een nieuwe dienstregeling krijgen, waardoor er in Meppel een betere aansluiting ontstaat op de intercity’s naar Zwolle en verder.
 • In Amsterdam wordt de huidige sneltram 51 tussen Amstelveen Westwijk en station Amsterdam Zuid omgebouwd. Dit zorgt voor overlast. De directe verbinding Westwijk – Amsterdam Centraal verdwijnt.
 • De sinds kort ingestroomde SNG Sprinters zullen op steeds meer lijnen een bekende verschijning worden. Bijvoorbeeld tussen Leiden – Hoorn Kersenboogerd, Groningen – Zwolle, Leeuwarden – Meppel, Zwolle – Utrecht en Zwolle – Amsterdam – Den Haag.
 • Eind 2019 gaat de NS-dienstregeling 2020 in. Op onze redactie is nog niet bekend welke wijzigingen er dan op het programma staan. Wel heeft NS in de media aangekondigd dat er plannen zijn voor vier extra treinen per spits tussen Utrecht en Harderwijk. En, hiep hiep hoera: uiterlijk per dienstregeling 2020 zullen de eerste treinen stoppen te Zwolle Stadshagen.
 • In 2019 neemt EBS het streekvervoer in regio Den Haag (Haaglanden) over van Connexxion. De stadsbussen in Den Haag zullen straks weer volledig door HTM worden uitgevoerd. Nu wordt dit gedaan door HTMbuzz, een joint venture tussen HTM en Qbuzz.
 • In maart 2019 zal naar verwachting de eerste ICNG uit de fabriek in Polen rollen, en testritten maken in het Tsjechische Velim. Pas rond eind 2020 zullen de nieuwe intercity’s instromen in de reizigersdienst.
 • NS Flex is in 2018 met succes uitgerold. Komend jaar wordt NS Flex verder uitgebreid. Zo wordt er gewerkt aan de introductie van NS Flex dagen en kunnen straks ook kinderen van NS Flex gebruik maken.
 • 2019 wordt een belangrijk jaar voor NS. De prestaties van 2019 zullen meetellen met de midterm review. Dit is een soort beoordeling hoe de eerste jaren van de hoofdrailnetconcessie is verlopen. De uitkomsten van de midterm review zullen later een rol spelen in de discussie of NS ook na 2025 het hoofdrailnet gegund krijgt.

This post was last modified on 7 januari 2019 22:23

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

4 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug