fbpx

50 tot 80 procent Duitse treinen valt uit door staking

06 nov 2014 10:09

De meeste treinen in Duitsland vallen donderdag (6 november) uit als gevolg van een staking van vakbond GDL bij de Duitse spoorwegen (DB). In de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen valt donderdag circa 70 procent van alle treinen uit, melden de Duitse media.

  • Update! Komende zondag wordt er toch niet gestaakt. Vanaf zaterdag 18:00 uur zal het treinverkeer hervat worden.

Maar ook in andere regio´s is de uitval enorm hoog. In het zuidelijke Beieren rijdt naar schatting nog de helft van de treinen. In en rond Berlijn viel donderdagmorgen tussen de 60 en 80 procent van het treinverkeer uit.

Hinder Nederlandse reizigers
De staking zal duren tot en met maandagnacht (10 november). Volgens GDL is het de langste staking bij DB ooit. Ook reizigers vanuit Nederland die naar of via Duitsland reizen kunnen last hebben van de staking. Zo vallen alle nachttreinen naar München, Warschau, Praag en Zürich uit. De treinen Amsterdam – Berlijn rijden slechts tot Bad Bentheim. Na Bad Bentheim is er geen vervangend vervoer.

Omreizen
Wel kunnen reizigers tussen Amsterdam – Berlijn kosteloos omreizen via Duisburg / Keulen. Echter rijdt ook de ICE Amsterdam – Keulen – Frankfurt minder vaak, evenals de ICE´s vanuit de richting Keulen naar Berlijn. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om hun ticket om te boeken of te annuleren. Alle reizigers die online bij NS International een ticket hebben gekocht, zijn door het bedrijf op de hoogte gesteld.

Bijgewerkte reisplanner
Tussen Venlo – Düsseldorf en Groningen – Leer rijden alle regionale treinen, die worden echter niet door DB verzorgt. Tussen Enschede en Gronau rijdt ongeveer de helft van de treinen. Tussen Aken en Heerlen rijden geen treinen maar bussen. Treinen waarvan DB zeker weet dat deze uitvallen, zijn in de reisplanner verwerkt. De reisplanner is donderdagochtend bijgewerkt t/m vrijdag, vanaf donderdag 12:00 uur zal ook zaterdag bijgewerkt zijn. Vrijdag worden de aanpassingen voor zondag bijgewerkt.

Brandstoftekort
De treinstaking in Duitsland heeft donderdag tot lange files en andere verkeersproblemen geleid. Ook moeten Duitse automobilisten rekening houden met brandstoftekorten. Later deze week kunnen benzinepompen als gevolg van de staking door hun voorraden heen raken.

Kort geding
De Deutsche Bahn wil via een kort geding proberen de staking te laten verbieden. Daarvoor is bij een rechtbank in Frankfurt een procedure aangespannen, meldde het bedrijf donderdag. De machinisten staken voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon en korter werken.

Muurval
Vooral in Berlijn worden door de staking grote problemen verwacht. Er worden in het weekeinde honderdduizenden mensen verwacht voor de herdenking van de muurval. Grote groepen mensen willen dan naar verwachting gebruikmaken van de S-Bahn, het stadsnet van de hoofdstad, maar ook daar rijden waarschijnlijk geen of minder treinen. Bovendien wordt er vrijdag een voetbalwedstrijd gespeeld en veel fans nemen vaak de trein naar het stadion.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep de machinisten die in staking zijn woensdag op om met “gevoel voor proporties´´ te werk te gaan. Volgens Merkel zou overleg door onafhankelijke bemiddelaars een oplossing kunnen bieden.

Goederen
Woensdag gingen de machinisten van goederentreinen al in staking. Ook Nederlandse klanten van goederenvervoerder DB Schenker krijgen te maken met zware verstoringen en uitval van goederentreinen van, naar en via Duitsland. Branchevereniging KNV denkt dat Nederlandse bedrijven miljoenen euro´s schaden hebben door de staking.

(c) Treinreiziger.nl / ANP / Novum