fbpx

Bonden schieten plan bewapenen buschauffeurs af

(Novum) – De vakbonden zien niets in het plan van VVD-fractievoorzitter Mark Rutte om buschauffeurs met pepperspray uit te rusten. Volgens bestuurder Wyb Kusters van CNV Bedrijvenbond gaat het dan van ´kwaad tot erger´. FNV Bondgenoten noemt het plan een poging van Rutte om te scoren over de rug van de chauffeurs.

De VVD lanceerde zondag een voorstel voor de oprichting van een vervoerspolitie om de agressie tegen buschauffeurs te lijf te gaan. Die politie moet net zo handelen als de spoorwegpolitie bij de spoorwegen. Totdat die vervoerspolitie er is, moeten buschauffeurs volgens Rutte op vrijwillige basis een korte training kunnen volgen, waarna ze zichzelf mogen verdedigen met pepperspray.

"Als je de buschauffeurs hiermee gaat uitrusten, nemen degenen die hen overvallen ook weer maatregelen", vreest Kusters van de CNV. "We hebben dit soort maatregelen al in het verleden met onze leden besproken. Degenen die ik heb gesproken, zijn er niet enthousiast over." Kusters zegt liever meer toezicht in de bussen te zien, waardoor de pakkans wordt vergroot.

Bestuurder Lutz Kressin van FNV wijst het ´belachelijke´ plan resoluut van de hand en vraagt zich af wanneer chauffeurs volgens Rutte pepperspray zouden mogen gebruiken. "Gaat het dan alleen om overvallen of ook om verbaal geweld?", vraagt hij zich af. "Dit is schieten met een kanon op een mug."

Lutz wijst op een eerder gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) waarin werd aangegeven dat meer bevoegdheden geen oplossing zijn voor geweld in het openbaar vervoer. "We moeten niet meer bevoegdheden, maar meer toezichthouders." FNV Bondgenoten presenteerde onlangs een tienpuntenplan tegen geweld in het ov.

De FNV-bestuurder nuanceert overigens het beeld dat het in het openbaar vervoer gaat om een toename van geweld. "Dit was altijd al zo, maar er is nu meer aandacht voor, mede doordat er vaker melding van wordt gemaakt door chauffeurs. Er is nooit een nulmeting gedaan, dus we kunnen niets zeggen over een toename. We zeggen wel dat er een toename is van de ernstige geweldsdelicten, maar zelfs dat weten we niet zeker." Hij benadrukt wel dat elk geval van geweld tegen chauffeurs er wat hem betreft een te veel is.