fbpx

‘Defecte treinen zorgen vaker voor vertraging’

21 mrt 2017 13:06

In de eerste drie maanden van 2017 zijn treinen vaker defect gegaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van RijdendeTreinen.nl, een site die alle reisinformatie berichten opslaat.

Het zou om dit jaar in totaal om 188 defecte treinen gaan, terwijl er vorig jaar in dezelfde periode 116 pechgevallen werden gemeld. De cijfers geven echter geen precies beeld, zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. “In sommige gevallen gaat er één trein kapot, maar komen er twee meldingen op RijdendeTreinen.nl omdat de defecte trein op meerdere trajecten impact heeft.” Er zijn ook defecte treinen die überhaupt niet op RijdendeTreinen.nl vermeld worden. “Als een defecte trein bijvoorbeeld geen impact heeft op andere treinen, omdat hij op een groot station kapot is gegaan, wordt er geen storingsbericht gemaakt en komt de defecte trein dus niet op RijdendeTreinen.”

NS zegt dat de cijfers van RijdendeTreinen.nl geen juist beeld geven. Het bedrijf heeft zelf echter geen cijfers paraat hoe vaak treinen kapot gaan.

Op de hogesnelheidslijn waren de afgelopen maanden veel defecte treinen. Daarnaast waren er problemen bij een aantal nieuwe FLIRT-treinen, erkent NS. Door het forse aantal defecte treinen op de HSL-Zuid is het percentage uitgevallen treinen tussen Rotterdam en Breda fors gestegen, blijkt ook uit cijfers die ProRail aan het AD heeft verstrekt.