fbpx

Derde van de treinen uitgevallen

28 okt 2013 17:12

Veel treinreizigers hebben vandaag last van het noodweer. Vergeleken met een normale maandag reed 36 procent van de treinen niet. Tussen 12:00 uur en 18:00 viel de helft van de treinen uit. Dat blijkt uit een eerste analyse van treinreiziger.nl op basis van de vertragingsinformatie van NS.

  • De cijfers zijn geupdated voor de situatie tot 18:00 uur. Tot 15:30 uur was de uitval 33 procent.

Bij een aangepaste dienstregeling wordt landelijk circa 20 procent van het aantal treinen opgeheven. Door de vele verstoringen komt dat percentage nu uit op 36 procent. Daarnaast had 16 procent van het aantal geplande treinen vertraging. 

  • 36% van de treinen reed niet (waarvan circa 20% was voorzien)
  • 16% van de treinen had een vertraging van 5 minuten of meer
  • 48% van de treinen had volgens ns.nl geen vertraging of minder dan 5 minuten

De cijfers zijn verzameld tussen 4:00 uur ´s ochtends en 18:00 uur en er wordt vanuit gegaan dat alle vertragingen worden gecommuniceerd via ns.nl. In de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. Zeker op een dag als vandaag – met veel storingen – heeft NS soms moeite om de reisinformatie actueel te houden. Dat erkent ook NS: "De informatie in de reisplanner proberen we zo goed mogelijk bij te werken. De situatie wijzigt echter snel, waardoor de vertrekinformatie in de planners en op de stationsschermen niet altijd actueel is."

Situatie middag
In de ochtend waren er minder problemen op het spoor. Tussen 12:00 uur en 18:00 uur waren er veel meer vertragingen: 50 procent van de treinen verviel toen en 16 procent van het aantal geplande treinen had vertraging. Bij de overige 34 procent van de treinen werd geen vertraging gecommuniceerd.

Internationale treinen
De langste vertragingen werden gemeld bij internationale treinen. Zo had een intercity uit de richting van Hannover ongeveer vier uur vertraging. Een trein naar Brussel startte in Dordrecht met zo´n 155 minuten vertraging. Bij een aantal binnenlandse treinen werden vertragingen tot twee uur gemeld. 

Andere berekening
NS en ProRail berekenen de punctualiteit iets anders. Allereerst gaan zij uit van de gerealiseerde aankomsten, terwijl Treinreiziger.nl uitgaat van de verwachte vertrektijd. Daarnaast berekenen ze de punctualiteitscijfers op basis van het aantal gereden treinen, en niet op basis van het aantal geplande treinen. In dat geval zou 26% van de treinen 5 minuten of meer vertraging hebben. Ook weer ervan uitgaande dat de actuele vertrektijden precies de juiste vertragingen tonen.