Hoekstra: NS gaat over dienstregeling
25 feb 2021 12:54
De NS kan zonder aanvullende steun niet met deze aantallen treinen blijven rijden. Hierover moet het vervoersbedrijf met het Ministerie van Infrastructuur besluiten nemen, reageert minister van Financiën Wopke Hoekstra op de jaarcijfers van NS.
Financiële afspraken
Het instandhouden van de dienstregeling “lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden”, leest de bewindsman in de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. Hij is met het bedrijf in gesprek over eventuele verdere staatssteun.
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers benadrukte NS dat er extra geld nodig is, als het spoorbedrijf alle treinen wil laten rijden. Tot en met september zijn er financiële afspraken en ook voor 2022 wordt er nagedacht voor een regeling. Maar mogelijk is er ook daarna financiële steun nodig.
Over eventuele aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar “het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken.” Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.
Afbouwen dienstregeling een optie
Op dit moment wil NS het aantal treinen volgend jaar nog fors verhogen. “Er zijn veel investeringen gedaan om de frequenties te verhogen, we hopen dat de reizigers terugkeren. Als blijkt dat reizigers wegblijven dan kan het nodig zijn dat we frequenties moeten aanpassen” reageert NS-topvrouw Marjan Rintel tegenover Treinreiziger.nl.
Over het afbouwen van de dienstregeling moet de NS zelf beslissingen nemen, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt wel in overleg met het Ministerie van Infrastructuur. Verder moet het bedrijf verder aan de slag met bezuinigingen. Een eerder samengesteld pakket moet al 1,4 miljard aan bezuinigingen opleveren. Daardoor zullen ongeveer 2300 banen verdwijnen, zonder dat hierbij gedwongen ontslagen vallen. NS wijst erop dat hiermee een kleine 15% van de banen verloren gaat.
(c) ANP / Treinreiziger.nl
Wat betekent dit nu weer?
De minister van financiën op 1, 2 en 3?
De staat is de enige aandeelhouder van NS en de NS-aandelen vallen onder het beheer van het Ministerie van Financiën. Hoekstra is dus de aangewezen persoon als het over de financiën gaat.
Wel geeft hij een duidelijk schot voor de boeg. De overheid c.q. belastingbetaler blijft NS niet oeverloos subsidiëren als de reizigersaantallen ook na corona lager blijven. NS zal dan zelf de kosten moeten verlagen.
Maar geeft hij NS nu geen vrijbrief om de minst rendabele diensten uit de dienstregeling te gooien?
Zolang NS zich aan de minimumeisen uit het contract houdt is er geen probleem. Dat betekent ma-vr overdag alle stations minimaal twee keer per uur bedienen en in de avond en het weekend minimaal één keer per uur. Daar wreekt zich dat de eisen in het contract zo minimaal zijn dat NS vvrijwel kan doen en laten waar het zin in heeft.
Ja, mits NS maar wel aan de concessie eisen blijft voldoen.
@Otto
De eisen zijn net iets minder minimaal.
Het uitgangspunt staat in Artikel 43:
“NS stemt haar dienstregeling aantoonbaar af op de reizigersvraag. NS toont dit tenminste aan voor het landelijke, interregionale en regionale vervoeraanbod en de vervoersvraag op deze niveaus.”
Daarnaast geldt volgens Artikel 44a voor ‘grote’ stations de minimale bediening van twee keer per uur ook in de avond en in het weekend. Die ‘grote’ stations zijn precies gespecificeerd. Ruwweg zijn dat de stations van formaat Apeldoorn en groter.
Minister Hoekstra heeft als invalshoek de financiën van NS. Hier zal het laatste woord nog niet over gesproken zijn. Gezien de weerstand bij de oppositie.
Het is afwachten hoe concreet de oppositie de positie van NS gaat verdedigen. GroenLinks is als partij altijd al meer geïnteresseerd in het milieuaspect van de trein. En daardoor indirect in de treinreizigers omdat ze daardoor de OV stimuleren.
NS vraagt de minister van financiën om een zak geld. Als Hoekstra dan meteen ja zou zeggen, was hij niet geschikt voor die baan.
Zoals hij bij KLM wel deed? 😉
Weet niet hoe de gesprekken tussen Minister Hoekstra en NS is gegaan. Maar het is hoe dan ook complex. Want iedereen wil een zak geld van de Minister van Financiën zodat ze hun hoofd boven water kunnen houden.
Maar tegelijkertijd zullen de zakken van de overheid niet eindeloos diep zijn.
De ultieme oplossing is als die vervelende virus onder controle kan worden gehouden. Hopelijk zijn de meesten eind dit jaar gevaccineerd. En dan hopen dat de mutaties van de coronavirus niet sneller gaat dan de vaccinaties.
GroenLinks wordt op 17 maart waarschijnlijk gehalveerd. Alle peilingen wijzen op een flinke ruk naar rechts
Baseer je dat op de huidige peilingen? Peilingen zijn soms net dagkoersen. Pas op de dag dat er gestemd valt er echt met zekerheid te zeggen hoe er gestemd is.
Als er 2300 banen verdwijen , gaat dit uit een ander potje dan de staats steun, dus de belasting betaler blijft dit betalen en als er straks meer vervoer nodig is , is er geen personeel om de treinen te laten rijden
dus ontslagen zijn een zeer slechte zaak.
Dus tijdelijk 70 % salaris betalen met staats steun tot er weer meer vervoer
Gemiddeld hebben mensen recht op maximaal één tot twee jaar WW en zodra ze ander werk vinden stopt de uitkering. Wie na de WW nog steeds geen ander werk heeft krijgt alleen bijstand mits hij/zij en ook hun partner geen inkomen hebben. Mensen 5 jaar lang voor jan met de korte achternaam 70% doorbetalen is dus veel duurder. Je kunt beter nieuw personeel aannemen als je het weer nodig hebt.
Er verdwijnt overigens weinig rijdend personeel maar voornamelijk servicepersoneel, loketpersoneel en administratief personeel.
Ik lees net op nu.nl dat Hoekstra vindt dat NS substantieel meer moet bezuinigen dan de 1.4 miljard die NS voorstelt en de dienstregeling maar moet inkrimpen.
Een kort door de bocht reactie van Minister Hoekstra. NS moet 1,4 miljard bezuinigen. Zie maar hoe je het voor mekaar krijgt.
Maar er zijn meer kanten van het verhaal. Straks heeft NS minder treinen. Bijvoorbeeld 29 vierdelige en 20 zesdelige DDZ minder. En dan zijn de treinen weer voller. Moet dan zien of iedereen coronavrij weer kan reizen. Dat zal over 1 – 2 jaar moeten blijken.
En de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs moeten gehaald worden. Dan toch maar meer auto’s weg?
Meer bezuinigen kan best als heilige vakbondshuisjes als geen loonstop of geen ontslag van personeel van tafel gaan.
Meer auto’s is geen probleem als dat electrische auto’s zijn.
Tekorten aan materieel is voorlopig natuurlijk een smoes want het gaat nog jaren duren voor het vervoer weer echt aantrekt. Trouwens nieuw materieel bestellen lukt voorlopig toch niet gezien de balans bij NS.
Electrische auto’s gebruiken veel meer energie per passagier dan treinen. Het grote probleem van het klimaatprobleem is energieverbruik, niet zo zeer verbruik van fossiele brandstoffen. Voorlopig gaan we electriciteit niet op een zodanig grote schaal groen kunnen maken dat electrische auto’s kunnen.
Electrische auto’s zijn wens-denken van rechtse mensen die ofwel onwetend, ofwel onwillend zijn richting het klimaat.
Zolang de coronamaatregelen gelden en NS dus op last van de overheid met ruime treinen moet rijden, wordt hoogstwaarschijnlijk die 93% vergoeding wel voortgezet. Die regeling loopt nog tot september, dus daar kan over een paar maanden nog over beslist worden, als er ook meer duidelijk is over het vaccinatieprogramma.
Als er daarna minder reizigers blijken te zijn, dus wanneer we geen afstand meer hoeven te houden, kan NS gewoon het aanbod afstemmen op de vraag.
Dat laatste wil NS dus niet.
@Paul Lamote
Tegen die tijd is er geen reden meer om NS nog financieel te ondersteunen vanuit de overheid, dus moeten ze hun wensen zelf maar weer zien te bekostigen.
Je wil niet weten hoeveel directeuren dot bedrijf heeft met gemiddeld een salaris van 3 ton waarvan uitschieter de directeur mevr. Tintelingen 6.5 ton. Met de bonussen er nog niet meebijgeteld. Het is toch een staatsbedrijf dus met Balkenende norm? Deze directeuren hebben de laaste jaren de nodige flaters gemaakt om maar een te noemen het fyra debacle. Treinen zonder toiletten, reclameborden debacle. Verschillende soorten stoptreinmaterieel en ga zo maar verder. Bezuinigingen op onderhoud waardoor er vele storingen ontstaan aan zowel materieel en infra. Nu moet er bezuinigd worden op personeel maar waar is dat geld van die winsten van de afgelopen jaren gebleven. Verdampt opgegaan aan flater verdeeld onder de directeuren wie zegt het mij?
Je beweringen kloppen slechts deels. Mevr. Tintelingen is mevrouw Rintel? Zo ja, dan graag haar gewoon bij haar naam aanspreken. Zo nee, wie bedoel je dan? Mevrouw Rintel verdiende afgelopen jaar het meest en had als topvrouw een beloning van 376.025 euro, dus geen 6,5 ton. Aan bonussen doet NS al jaren niet meer. Wel nog wat geld voor alternatief pensioensopbouw, vergoeding fiscale bijtelling directieauto, pensioenslasten en dergelijke, en dan komt het op 436.110 euro. Dat is veel geld. Tja, maar niet heel gek als je voor een bedrijf met 5 miljard euro omzet verantwoordelijk bent. Ter vergelijking, NS topman Bert Meerstadt verdiende in 2012 482.000 euro. De salarissen zijn er dus op achteruit gegaan. Moet je nu medelijden hebben met ze? Nee.
NS salarissen moeten wel aan eisen van de overheid voldoen, maar de balkenendenorm is niet bij NS, Schiphol en naar ik meen ook Tennet, GasUnie en nog een aantal semi-publieksinstellingen van toepassing.
Tot zover wat niet klopte aan je bewering. Wat wel klopt is dat de rest van de raad van bestuur ook ruim 3 ton verdient. Hoe dat met de overige directeuren zit bij NS? Weet ik niet, ik verwacht substantieel lager.
Je moet daarbij wel bedenken dat van dat soort salarissen de helft naar de fiscus gaat.
Terecht punt.
U Hebt het over materieel en INFRA, maar de infra valt niet onder de NS maar onder de Nederlandse Staat net als het wegennet als men nu eens wat minder aan wegen besteed dan kunnen we meer aan het klimaatbeheersing besteden
Krimpen werkt niet. Kijk naar de landen waar minder treinen rijden, daar rijden de treinen nog heel veel verliesgevender dan hier.
De enige weg is opwaards. We hebben meer spoorweginfra nodig, onder andere voor de extra internationale treinen die we zo graag zeggen te willen.
Ideetje: verhoog de capaciteit op de hoofdroutes enorm, en sta beperkte concurrentie toe op sommige routes. De NS krijgt de Hoofdrailnet concessie cadeau, maar die wordt iets ingeslonken op sommige routes. Vervolgens wordt er extra spoor aangelegd, en mogen spoorwegbedrijven bieden op de extra vrijgekomen capaciteit. Dus als FlixTrain zegt: ik wil een IC Nijmegen –> Enschede rijden, dan moet daar gewoon ruimte voor zijn. Ik zou dit doen op alle routes die in principe winstgevend zijn: niet meer betalen voor het rijden van de hoofdrailnetconcessie, maar een redelijk deel van de capaciteit aanbieden aan de hoogste bieder.
Datzelfde zou ik ook doen met internationale verbindingen, maar niet op lijnen die gesubsidieerd worden. Het lijkt mij oneerlijk als bedrijven alleen maar spits-treinen gaan rijden op lijnen die buiten de spits verliesgevend zijn, en een ander bedrijf met de blaren laten zitten.
Het Duitse aanbestedingssysteem voor RE/RB vervoer werkt prima. Dat kun je hier ook invoeren. Zo’n monopolie voor NS is helemaal niet nodig als je een vervoersautoriteit hebt die de planning van de diensten doet net als in Duitsland. Daarnaast heb je dan ook geen problemen meer met de chipkaart als je van de ene op de andere vervoerder overstapt.
Hoe ik het zie heeft de NS twee wegen om op te gaan: krimpen of groeien.
Krimpen is het begin van het einde, want hoe slechter de dienstverlening, hoe minder reizigers er komen.
Groeien lukt nu even niet, maar dat kan je ook zien als een kans: veel personeel zit stil, dus je kunt nu veel aanpakken. Denk aan dingen als het investeren in koffie-voorzieningen voor de eerste klas in bepaalde treinen. Kijk naar of je misschien de hoeveelheid beenruimte in sommige treintypes kunt vergroten (immers, minder reizigers), investeer in betere informatievoorziening.
Mensen reizen niet met de trein omdat het sneller is dan de auto, in de meeste gevallen is dat helemaal niet zo. Investeer in de reiziger, en de reiziger komt echt wel terug.
Dingen als het wegbezuinigen van railcatering werkt niet om de trein interessanter te maken. Het probleem van de railcatering was niet dat mensen geen railcatering wilden, het was dat je er niet van op aan kon. Als bijvoorbeeld de IC van Den Haag naar Enschede standaard een barretje aan boord zou hebben waar je koffie en eten kunt kopen (min of meer het aanbod van een kiosk), dan weten reizigers dat ze daar dingen kunnen krijgen. Als je pas na het instappen weet dat er railcatering gaat zijn, dan heb je je eten en/of drinken al geregeld, en dus geen interesse meer in de railcatering. Daarnaast was de koffie ook nog eens niet lekker.
Allemaal leuk, maar als het geld straks op is is er helemaal geen keuze meer tussen krimpen en groeien. Allemaal zwaar verliesgevende extra service introduceren helpt natuurlijk ook niet. Het huishoudboekje moet op orde komen.
vooral al die kwartierdienst sprinters eruit gooiën en alle sprinters weer 2 keer per uur laten rijden.
De terugloop van het aantal reizigers zit vooral bij het intercityvervoer dus dat is niet zo’n slim idee.
NS moet natuurlijk niet met te veel lege plaatsehn blijven rondrijden maar anderzijds ontmoedigt de regering actief reizen met het OV (bovenop het algemene advies om zo veel mogelijk thuis te blijven). Daar mag dan wel een schadeloosstelling tegenover staan.