fbpx

Koperdiefstal spoor daalt ook in eerste helft van 2013

22 jul 2013 10:30

Het aantal gevallen van koperdiefstal op het spoor is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten sloegen koperdieven in 2011 maandelijks gemiddeld 43 keer toe op het spoor, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarop sloegen ProRail, de politie en het OM de handen ineen om het de criminelen lastig te maken. Zo moeten verkopers van het metaal zich tegenwoordig verplicht legitimeren als ze contant betaald willen worden.

Het aantal gevaarlijke situaties door koperdiefstal op het spoor daalde daarop in 2012 naar gemiddeld 24 gevallen per maand. In de eerste helft van 2013 lieten koperdieven het spoor nog vaker links liggen: gemiddeld deden zich toen maandelijks 8 gevaarlijke situaties voor door koperdiefstal.

De nieuwe cijfers lijken vooral goed nieuws voor treinreizigers. Door de effectievere aanpak van koperdieven nam ook de hoeveelheid vertraging op het spoor flink af, meldt ProRail. Zo liepen treinen in 2011 nog 17.818 minuten vertraging op door koperdiefstal. Een jaar later stond die teller op 14.814 minuten vertraging. 

Niet alle cijfers zijn nieuw. In april werd al duidelijk dat koperdiefstal in 2012 was afgenomen. In 2011 zorgden koperdieven er zelfs voor dat twee treinen met elkaar in aanrijding kwamen. Koperdiefstal op het spoor is nu lastiger geworden doordat koper op het spoor met een DNA-spray wordt voorzien van een watermerk. Door de spray kunnen de eigenaar en de locatie van gestolen koper worden achterhaald. Daarnaast wordt koper vervangen door aluminium. "Dat gebeurt al op grote schaal", aldus ProRail. 

Ook maken 25.000 klemmen het stelen van koper extra lastig. Die methode wordt alleen toegepast bij veiligheidskritische plekken, bijvoorbeeld rond wissels. Op andere plaatsen is de methode moeilijker toepasbaar, omdat bij eventuele (spoed)werkzaamheden dan veel tijd verloren gaat om de klemmen te verwijderen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl