fbpx

Mansveld: Fyra rijdt maanden niet

21 jan 2013 16:21

Het kan nog maanden duren voordat de Fyra weer volgens het spoorboekje rijdt. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert op de recente problemen met de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. Eind vorige week werd besloten de trein uit de dienstregeling te halen, nadat de Fyra door België onbetrouwbaar was verklaard. De trein bleek onder meer niet bestand tegen het winterweer.

"De vervoerders hebben nu besloten dat de V250-treinen pas weer gaan rijden wanneer de betrouwbaarheid van de V250-treinen voldoende is", schrijft Mansveld. "Dat betekent dat het mogelijk nog maanden kan duren totdat de V250 weer volledig in commerciële dienst genomen wordt."

NS en het Belgische NMBS hebben leverancier van de treinen AnsaldoBreda inmiddels aansprakelijk gesteld. Mansveld heeft begrip voor deze stap, maar wijst erop dat beide vervoerders ook gebonden zijn aan afspraken met de staat om hogesnelheidstreinen te laten rijden. De bewindsvrouw zal deze afspraken gaan handhaven, schrijft ze.

"Ten aanzien van het volledige vervoeraanbod over de HSL-Zuid, zal ik een datum gaan vastleggen waarop de reistijden en punctualiteit/uitvaleisen, zoals die zijn vastgelegd in de concessie, gehaald dienen te worden." Ook eist ze van beide vervoerders een heldere evaluatie over de gehele introductie van de Fyra, met daarbij ´speciale aandacht´ voor het materieel van AnsaldoBreda.

Mansveld liet zondag al weten dat zij op korte termijn een alternatief wil voor de Fyra. NS en NMBS moeten voor het eind van de maand met een plan komen. NS liet maandag weten dat het een intercityverbinding wil opzetten tussen Amsterdam en Brussel.

De maatregelen die de staatssecretaris treft vallen in goede aarde bij regeringspartij VVD. Kamerlid Betty de Boer spreekt op Twitter van ´verstandige stappen´. NS moet nu laten zien wat het waard is, stelt zij.

Oppositiepartij GroenLinks noemt de plannen daarentegen onacceptabel. "Het plan van Mansveld voor een oplossing eind deze maand is niet genoeg, ze moet reizigers direct een alternatief bieden", laat Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten. Wat haar betreft gaat de Beneluxtrein weer rijden. Ook eist ze dat de evaluatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke commissie.

(c) Novum