fbpx

Mansveld: geen zitplaatsgarantie NS

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is niet bereid om de garantie op een zitplaats in de trein mee te nemen in de nieuwe vervoerconcessie, die volgend jaar moet ingaan. "Het gaat mij te ver om een zitplaatsgarantie af te geven", zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert over de nieuwe hoofdrailnet concessie, die volgend jaar voor een periode van tien jaar moet ingaan. Het voornemen is de concessie voor het hoofdrailnet opnieuw aan de NS toe te kennen. In de concessie worden onder meer afspraken opgenomen over stiptheid en boetes bij slecht presteren.

Treinreiziger.nl stelde eerder voor om reizigers buiten de spits een zitplaats te garanderen, omdat er dan voldoende treinstellen zijn. In de spits is een zitplaats garantie moeilijker, omdat er dan veel treinen gekocht moeten worden die maar een paar uur per dag nodig zijn. 

Betty de Boer van de VVD stelde voor om een indicator te maken om NS te stimuleren buiten de spits meer reizigers te trekken. Mansveld vindt dat niet nodig, omdat de Lange Termijn Agenda Spoor al voldoende prikkels zou bevatten. Daarop stelde De Boer voor om anders een informatie item toe te voegen, zodat de Kamer de reizigersgroei buiten de spits wel kan monitoren.

In het debat werd ook gesproken over de Sprinters zonder wc. Mansveld maakte eerder deze week bekend dat NS in 2018 begint met het inbouwen van toiletten in de zogenoemde SLT-treinen. In 2021 moet dat afgerond zijn. De Tweede Kamer wil dat daar eerder mee wordt begonnen. Maar volgens Mansveld is dat onmogelijk. 

"Het is wat anders dan thuis een hordeur plaatsen", zei Mansveld. Bij het ontwerp van de sprinters is volgens de bewindsvrouw nooit rekening gehouden met de plaatsing van een toilet. "Daar moet over worden nagedacht, vervolgens moet worden aanbesteed en daarna moet het nog goedgekeurd worden. Het kost tijd." GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zei dat het inbouwen van de "luxere dixi´´ toch vanaf 2016 zou moeten kunnen. Niet dus. "2016 is over 15 maanden. Dat gaat niet´´, zei Mansveld.

Vorig jaar maakte de actiegroep Treinen met Toilet zich al zorgen dat NS pas in 2018 zou beginnen met het inbouwen van wc´s, Mansveld vond die angst toen nog ongegrond.

(c) Treinreiziger.nl / Novum / ANP