fbpx

Minister gaat spoorbedrijven vergelijken

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) laat in kaart brengen hoe spoorbedrijven van andere Europese landen de afgelopen weken het winterse weer hebben doorstaan. Zodoende wil zij een beter beeld krijgen van de prestaties van de NS en ProRail.

Dat vertelde de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Door het winterse weer hadden in december meer treinen defecten dan gebruikelijk. Twee materieelsoorten bleken nog niet goed tegen het winterweer te kunnen. De NS voerde daarop een aangepaste dienstregeling in. Sinds deze week is de normale treindienst weer ingevoerd, maar de Spoorwegen kampen nog met een tekort aan treinstellen. Hierdoor zijn treinen soms minder lang dan normaal. Deze problemen vallen echter zeer mee.

Verschillende landen in Europa gingen gebukt onder het winterweer. In Nederland kregen de NS en ProRail veel kritiek te verduren, maar Schultz wijst erop dat soms ook gewoon sprake is van overmacht. "De natuur kun je niet altijd overwinnen." Deze suggestie werd echter bij veel mensen wel gewekt door de tv-spotjes van de twee bedrijven, waarin zij grootst verkondigden klaar te zijn voor de winter.

Niet alleen op het spoor, maar ook het weg- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de winter. Rijkswaterstaat had voldoende zout in huis voor de snelwegen, maar veel gemeenten kwamen niettemin zonder zout te zitten. Dat baart Schultz zorgen, zeker omdat dit vorige winter ook het geval was.