Nightjet-reizigers stranden door defecte bovenleiding: twaalf uur vertraging
30 jul 2024 9:47
De nachttrein Amsterdam – Wenen / Innsbruck is maandagavond gestrand tussen Arnhem en Elst. Doordat de bovenleiding kapot ging, kon de trein niet verder rijden. De 350 reizigers aan boord werden rond 22:30 uit de trein gehaald, en naar hotels in Utrecht gebracht.
“Wij hadden reizigers aan boord van deze trein, we begrepen dat ze uiteindelijk om half drie in Utrecht een hotelkamer hadden” vertelt Hildebrand van Kuijeren, die naast eigenaar van Treinreiziger.nl ook eigenaar van Treinrondreis.nl is.
Ruim twaalf uur vertraging
Ook binnenlandse reizigers hadden veel last van de defecte bovenleiding, tot dinsdagochtend 7:30 uur was er geen treinverkeer mogelijk tussen Arnhem en Elst. De getroffen internationale treinreizigers zullen vandaag overdag de reis vervolgen.
Door diverse werkzaamheden zal die reis langer duren dan gebruikelijk. Daar komt nog bij dat de ICE Amsterdam – Keulen reserveringsplicht heeft, en de meest populaire tijden in de ochtend al volgereserveerd waren. “Onze reizigers zijn om 8:24 uur uit Utrecht vertrokken, en hopen zonder te veel pech rond 22 uur in Wenen aan te komen” vertelt Van Kuijeren. Normaal hoort te trein rond 9:20 uur Wenen te bereiken.
Nightjet naar Nederland ook opgeheven
Treinreizigers die met de nachttrein van Wenen en Innsbruck naar Amsterdam onderweg waren, hadden ook last van het voorval. Die trein bereikte rond 1:40 uur Nürnberg, waar de rit naar Nederland werd opgeheven. Die trein is vervolgens teruggegaan naar Wenen en Innsbruck omdat daar vanavond een Nightjet naar Nederland moet starten en de trein uit Nederland niet is aangekomen.
De nachttrein rijdt normaal tussen Utrecht en Arnhem via Driebergen-Zeist, maar vanwege werkzaamheden werd hij omgeleid via de Betuweroute. Door de verschillende werkzaamheden was de dienstregeling aangepast. Al rond 17:30 uur was de trein uit Amsterdam vertrokken.
De laatste ICE’ s zijn maandagavond na Arnhem via Deventer en Amersfoort gereden.
Ik wist niet dat behalve de ICE ook de NightJet bij werkzaamheden via de Betuweroute rijdt. Vroeger werd er dan altijd via Den Bosch-Venlo gereden.
Als de werkzaamheden tussen Arnhem en Oberhausen zijn, dan wordt er inderdaad via Venlo omgereden. Bij werkzaamheden tussen Utrecht en Arnhem wordt dan weer vaak via de Betuweroute gereden. Op deze manier worden geen stations overgeslagen.
De Vectron locs van deze trein zijn meerstroomslocomotieven en kunnen daardoor ook onder de 25 kV van de Betuweroute rijden.
Klopt, en tussen Arnhem en Oberhausen is een stukje 25kV, dus alle treinen van Arnhem naar duitsland moeten ook onder 25k kunnen rijden.
Dan moeten de locs geschikt zijn voor 25.000 Volt en ERTMS hebben.
En de trein uit Oostenrijk die in Nurnberg werd opgeheven, daar zaten ook mensen in lijkt mij. Die zijn daar dan gewoon om 01:40 op het station gedumpt?
Die zijn daar waarschijnlijk “overgestapt” op de eerstvolgende dagtrein.
Nadat ze minstens 6 uur op het station hadden moeten wachten?
Ik had daar gelukkig geen mensen in. Dus geen idee
hoezo, geen idee? 🙄
omdat ik er niet was, en geen mensen gesproken die er wel waren. Hoe kan ik het dan weten?
maar jij bent toch de verslaggever?
Verslaggever heb ik mijzelf nooit genoemd. Wel redacteur. Dat is toch echt iets anders. En verslaggever kan ook alleen verslag doen als mensen heeft gesproken of zelf dingen heeft waargenomen. Maar goed ik wil best voor jouw verslag uit brengen en iets uit mijn duim zuigen. Is dat wat je wil? Of wat is je doel? Moeten er overal verslaggevers zijn?
Of je moet een factotum zijn.
Sommige verslaggevers zitten in de studio achter een monitor, zoals bij veel voetbalwedstrijden en bijvoorbeeld ook bij de Apollo reizen (naar de maan).
Overigens bleek ik toch iemand aanboord. Zijn er idd om 1.40u uitgeflikkerd. Vervangende trein naar Düsseldorf, vanaf Düsseldirf de ICE
Ik ben trouwens benieuwd of ook deze bovenleidingsbreuk te wijten is aan te lang uitgesteld onderhoud c.q. vervanging.
Tja, je moet wat, als het rijk constant bezuinigd.
De rekenkamer geeft al voor 10+ jaar aan dat prorail te weinig geld krijgt.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/rekenkamer-waarschuwt-voor-tekort-van-25-miljard-voor-onderhoud-door-rijkswaterstaat-en-prorail/
En het kan ook liggen aan het feit dat de 1500v bovenleiding extreem storingagevoelig is, vergeleken met andere bovenleidingssystemen.
Uitgesteld onderhoud komt niet door bezuinigingen (die zIjn er bij ProRail helemaal niet) maar door grote kostenoverschrijdingen bij nieuwbouw projecten. Bij de projecten in bijv. Tilburg, Zwolle als Groningen zijn de kosten door uitloop en miscalculaties door het plafond gegaan.
Mijn punt is dat het al 10 jaar lang bekend is dat prorail te weinig krijgt voor wat ze moeten doen.
Daarnaast is er meerdere malen op prorail bezuinigd, zowel qua budget, als qua stikstofruimte.
Plus door een bepaalde inflatie heeft prorail last van gestegen kosten voor personeel en bouwmaterialen, terwijl hun budget niet meegestegen is.
Het budget voor onderhoud door Prorail is afkomstig uit de gebruiksvergoeding die de vervoerders betalen. Als Prorail vindt dat het onvoldoende geld krijgt, dan moet het die gebruiksvergoeding gewoon verhogen. Dat kan het gewoon doen, zolang het de hoogte ervan kan verantwoorden.
En hoe precies verhelpt dat het feit dat het rijk meerderemalen prorails stikstofruimte heeft verkleind?
En de kosten voor capaciteitsuitbreiding of groot onderhoud (bruggen en tunnels vervangen) vallen daar niet onder.
Capaciteitsuitbreidingen zijn voorlopig ook helemaal niet nodig. Er zijn op dit moment minder reizigers en er worden minder goederen per spoor vervoerd dan tien jaar geleden. ProRail struikelt vooral over zijn eigen ambities.
Het gaat hier om het onderhouden van een bovenleiding. Dat valt wel degelijk onder het budget dat voortkomt uit de gebruiksvergoeding.
Een probleem is wel dat het geld dat de vervoerders ophoesten voor onderhoud al jarenlang deels gebruikt wordt om de financiële tekorten bij nieuwbouwprojecten af te denken. De geldstromen zijn intern bij ProRail niet gescheiden.
Pardon? Hoe moeilijk is het om die geldstromen niet van elkaar te scheiden? Elk modern boekhoudprogramma (en dat zeg ik, als leek) heeft toch grootboekrekeningen zodat je dat prima kunt scheiden?
Je kunt het wel scheiden maar ProRail doet dat niet.
ProRail krijgt minder dan ze willen hebben. Tegelijkertijd zie je ze ook een hoop nutteloze projecten doen, projecten slecht managen, etc.
Slappe draad door de warmte is gevoeliger voor haken.
Vanmiddag weer raak tussen Arnhem en Nijmegen:
Stroomstoring, is niet duidelijk of het om de bovenleiding gaat of een grondkabel gaat
https://www.gld.nl/nieuws/8184713/veel-pech-op-het-spoor-reizigers-geirriteerd
Zelf net komend via die route uit DE (met de RE19): er zijn ook al een week en nog aanhoudende Werke in DE: Brug over Autobahn ergens tussen Duisburg en Düsseldorf-de RE19 wordt daar omgeleid via goederenspoor (met wel enkele hele oude vervallen stations erlangs). Die NJ/combo stopt nu in K-öln in Ehrenfeld en niet in Dús of DUis. Hoe van die trein de verdere route is weet ik niet.
Voor de route via Venlo: OOK Werke tussen Mönchen Gladbach en Neuss-met SEV-Ersatzbus. Dus die route is voorlopig ook niet bruikbaar.
Ook in DE is er wegens vele Werke deze weken zo srijpend gebrek aan SEV-Busse en nog meer aan Fahrer, dat er Busse uit Polen en HR=Kroatie worden bijgehuurd.
Voor de grotere projecten heeft DB inmiddels een eigen vloot van 150 enkele en gelede paarse bussen gekocht. Voor het nu lopende project op de Riedbahn worden die bestuurd door een leger van 400 chauffeurs die in Oost-Europa zijn gerecruteerd.
En ook daar zie je het fenomeen working poor ontstaan dat al een vrij groot probleem is, niet alleen i Oost Duitsland. In reëele termen, dus als je de totale inflatie eerlijk meerekent ontwikkelen lonen zich aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet voldoende en dan maken we er Polen jobs van.
De realiteit is dat de lonen zeker aan de onderkant te hoog zijn geworden in verhouding tot de arbeidsproductiviteit.
De inflatie is een gevolg van de dalende welvaart en werkgevers kunnen dat effect niet blijven compenseren. Uiteindelijk zullen ook de werknemers hun verlies moeten nemen.
1) werknemers aan de onderkant nemen hun verlies al jaren.
2) ik snap dat de overheid als grootste werkgever-deskundige aangeeft dat de productiviteit van haar chauffeurs gedaald is maar het is wel netjes als ze dan aangeeft in welk opzicht 🙂
3) want in nominale termen zijn de lonen uiteraard gestegen maar als de koopkracht zakt dan zijn ze in reëele termen juist verminderd.
4) als de inflatie niet door het geldverruimingsbeleid komt maar door de commerciële sector die iets te hoge prijzen vraagt dan hoor ik dat graag.
Waarom zo’n trein niet wegslepen met een ouderwetse diesellocomotief?
Dat zou nahet veiligmaken van het spoor wel beter zijn. Er is vast een management bedrijfkunidge reden om het niet te doen en de mensen lekker te laten zitten.
Wat is nu het idee van Treinrondreis om zo meer reizen te verkopen?
Let wel dat voor de Corona het spoor nog een stuk betrouwbaarder was en de vraag naar treinreizen echt groter was dan nu En als de vrije markt ruimte biedt aan iemand ook treinreisvakanties te organiseren en die persoon is er goed is krijgt deze vanzelf klandizie. Verder zijn er veel mooie spoortrajecten.
Verder is de trein een milieuvriendelijkere keus dan het vliegtuig en de eigen auto. Verder zijn veel georganiseerde reizen op basis van auto, bus of vliegtuig/bus en niet met trein en dit is ook een mooie toevoeging.
Kan me aan de andere kant zeker voorstellen dat de problemen op het spoor na de Corona zeker wel een kopzorg is voor dit soort reisbureau’s. Er moet meer omgeboekt worden als de trein weer eens een flinke uitglijder maakt, het spoor kapot is of een vogel tegen een trein is aan gevlogen.
Zolang het nog redelijk / afdoende functioneert en er vraag is heeft het zeker nog bestaansrecht, maar als de kwaliteit van het treinvervoer echt inelkaar zakt zal er op een gegeven moment toch mee gestopt gaan worden. Uiteindelijk bepaald de markt of een bedrijf (nog) bestaansrecht heeft.
Het is echt niet heel veel slechter dan vroeger hoor… De City Night Line kwam ook om de haverklap extreem te laat aan, met ook lastminute ingeboekte werkzaamheden etc. Dat met zeker de laatste tien jaar dat die reden extreem aftandse rijtuigen (zonder zelfs maar nieuwe stoffering of een likje verf), zonder airconditioning, stopcontacten of wat dan ook.
Vroeger was alles ook niet zo goed als we het ons nu herinneren.
Wil niets zeggen, maar ik heb in 2004 met een paar personen een treinreis gemaakt van Utrecht CS naar Belgrado en we hadden met de heenweg een nachttrein van de ÖBB en met de terugweg een van CNL en toen is airco etc al een standaard voorziening. Ook in de jaren ’80 met mijn ouders met slaaprijtuigen van de SNCF naar Zuid Frankrijk geweest en ook toen zat er airco in de wagons.
Als er geen airco in een nachttrein zit is deze gewoon kapot. Uiteraard was we het standaard arrangement voor couchette rijtuigen met hokjes voor 6 personen, waar de banken netjes in zit en lighouding geklapt kunnen worden. Kan me wel prima voorstellen dat een ouder iemand (immers we vergrijzen) meer rust en comfort wil hebben en hier speelt de ÖBB prima op in met hun variant van een capsule hotel rijtuigen.
Uiteraard heeft de slaaptrein reiziger belang bij een goed verzorgt product ook als het gaat om de traditionele 6 persoons couchettes.
Het zou gek zijn als we hier alleen halleluja nieuws brachten. Als het redactioneel nieuws is, dan brengen we dat hier, ongeacht positief is of niet.
Dat is wat ik ook altijd heb gewaardeerd op deze site
Ik denk dat het goed is om alles van het reizigersspoorvervoer te kunnen bespreken of het nu goed gaat of niet zo goed gaat. De balans in de artikelen geef denk ik de huidige mindere staat van het spoor en het OV weer. Ook denk ik dat het goed is dat zorgen op de langere termijn besproken moeten kunnen worden en ook eventuele oplossingen om uit de malaise te komen.
Als er weer steeds beter spoornieuws komt is het wel een teken dat het weer beter gaat met het reizigersvervoer, maar dat is nu helaas niet het geval.
Wanneer er alleen goed nieuws mag worden gebracht, zouden er weinig berichten overblijven. Volgens mij is het niet je bedoeling om als reclamefolder voor het spoor te dienen. Het is voor de lange termijn juist goed om kritisch te publiceren over de grote problemen reizigers ondervinden op het (internationale) spoor op dit moment.
Tja, dat is bij alle nieuwsmedia zo. Het zou overigens juist nieuws zijn wanneer alles een week lang wel goed zou gaan op het spoor.
Het is als reisverkoper wel vreemd en onhandig om de publiciteit te maken met berichten over je klanten die nodeloos lang in een stilstaande trein moeten overleven. Als verkoper zul je naar Nederlands recht schade moeten vergoeden. Dit is niet afhankelijk van het wel of niet beschikbaar komen van een vergoeding van de uitvoerder. Veel detailhandel doet maar alsof garantie van elders moet komen en dat je dat zelf ook maar moet regelen. De verkoper verwacht gewoon het geld te behouden ook al is er een wanprestatie geleverd.
Beter zou je aanbevelingen schrijven voor reizigers om bij complexe of langere reizen voldoende te drinken mee te voeren en ook voor wat rantsoen te zorgen. Plus natuurlijk een rolletje WC-papier.
Overigens zul je het consumeren ergens afgeschermd moeten doen. Vreemd genoeg verwachten mensen die zelf niets hebben meegebracht wel mee te delen in andermans spullen, weet ik uit ervaring van ondermeer mijn militaire dienst en diverse reizen met lange wandelingen.
Beste Hilbrand,
Leuk zo’n kop.
Maar in de text lees ik dat de reizigers gewoon een dag te laat op hun bestemming kwamen.
Een nachttrein is toch bedoeld om aan het begin van de dag op de bestemming te komen, niet om tien uur in de avond ?
Omrijden kan niet, wegslepen en weer verder kan ook niet?… nee , allemaal terug naar Utrecht, wat een gedoe zeg….
In DE kijkt men jaloers en smachtend naar het buitenland:
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/laendervergleich-so-schoen-kann-bahnfahren-sein-19890853.html