fbpx

Noodweg naar ontspoorde goederentrein. CDA wil breed onderzoek

06 nov 2013 16:14

Spoorbeheerder ProRail bouwt met het 101 geniebataljon van de Landmacht uit Wezep een noodweg naar de ontspoorde goederentrein. Daarna kan de uit de rails gelopen goederenwagon met een hijskraan weggetakeld worden en kan de schade van ruim een miljoen euro hersteld worden. Het CDA dringt ondertussen aan op een breed onderzoek.

Het onderzoek moet volgens het CDA niet alleen gaan naar de ontsporing bij Borne, maar ook naar het gebruik van wagons van het type Fccpps van RailPro. "Dit type rijtuig lijkt nogal vaak te ontsporen´´, aldus Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. "We willen dat staatssecretaris Mansveld de inspectie hierop zet.´´

Eerdere ongelukken
Volgens De Rouwe lijkt dit misschien een oppervlakkig ongeval, "maar ik vrees dat dit niet zo is´´. Er zijn eerder ongelukken geweest met dit type wagon, zoals in 2005 aan de westzijde van Amsterdam. Ook in Duitsland is er al eens zo´n wagon bij een ongeval betrokken geweest. In juni 2010 raakten een dubbeldekker van het spoor, na een zijdelingse aanrijding RailPro wagons. "Het lijkt me goed dat het onderzoek direct aanvangt en ik wil binnen een maand een eerste rapportage ontvangen´´, aldus De Rouwe.

Zand
De wagons van het type Fccpps zijn bedoeld voor het vervoer van zand, grind, of kiezels. De goederentrein die bij Borne ontspoorde, had zand en grind aan boord. De oorzaak van de ontsporing is nog niet duidelijk.

Eisen
Ook de SP wil opheldering over het ongeluk. Tweede Kamerlid Eric Smaling wil van Mansveld weten of de kwaliteitseisen aan het materieel, zoals de locomotieven of de wagons, moeten worden aagescherpt. Daarnaast vraagt hij de staatssecretaris of ze nog naar alternatieven wil kijken voor het drukke goederenvervoer door het oosten van Nederland. "Het verhaal is dat het in het oosten minder bevolkt is, en dat er dus meer treinen kunnen rijden. Maar tussen Arnhem en Dieren kun je de huizen bijna aanraken. Dat is linke soep´´, zegt hij.

Kort door de bocht
Smaling wil ook weten of Mansveld de zorgen van de burgemeester van Borne deelt. Burgemeester Rob Welten zei eerder op de dag zijn hart vast te houden voor het toenemend aantal goederentreinen. De SP´er wil ook de zekerheid dat over het spoor in Oost-Nederland geen zeer gevaarlijke stoffen vervoerd zullen worden. "Dit besluit is nogal kort door de bocht. Ik hoop dat de staatssecretaris zich nog eens achter de oren krabt.´´

Landmacht
Ondertussen is ProRail druk bezig om voorbereidingen te treffen om de ontspoorde wagon weg te kunnen takelen. Daarbij wordt de spoorbeheerder geholpen door de Landmacht. Het 101 geniebataljon van de Landmacht uit Wezep bouwt namelijk samen met ProRail een noodweg door de weilanden naar de ontspoorde trein bij Borne.

40.000 kilo
De noodweg is nodig omdat een hijskraan de ontspoorde wagon moet wegtakelen. De weilanden zijn echter zeer drassig zijn, maar door de noodweg wordt voorkomen dat de hijskraan weg kan zakken. Het leger begint woensdagavond met de klus, aldus een zegsman. Daarna kan de 40.000 kilo zware goederenwagon van de rails getild worden.

Herstel
Als de kapotte wagon is weggehaald, kan de rest van de trein doorrijden en kan ProRail beginnen met het herstel van 4 kilometer beschadigd spoor. Volgens ProRail moeten er 6000 dwarsliggers, kabels, leidingen en veiligheidsinstallaties worden vervangen. Gewoonlijk vergt de bouw van zo´n stuk spoor ongeveer 1,5 jaar aan voorbereiding, zegt een woordvoerder. Nu wil ProRail de werkzaamheden uitvoeren in 4,5 dag.

Inspectie
De Inspectie Leefomgeving en Transport wil dat er niet meer met de kapotte wagon wordt gereden, om zo goed mogelijk onderzoek te kunnen doen naar de oorzaak van de ontsporing. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie zijn woensdag een onderzoek gestart. De instanties hebben geen aanleiding om te denken dat er sprake is geweest van sabotage. Hoe de wagon dan wel uit de rails kon lopen, moet nog blijken.

Foto´s (c) Stefan Verkerk / ProRail

Tekst: (c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mrakus Grey
7 jaren geleden

We geven leningen voor diverse doeleinden. Wij bieden een minimale hoeveelheid 5.000,00 10 miljoen tegen een lage rente van 2% Periode: tot 25 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag dat u nodig hebt. klanten nodig hebben over de leeftijd van 18. Deze lening transactie is 100% gegarandeerd voor serieuze klanten. Voor meer informatie over de lening kunt u contact met ons opnemen via e-mail: markusgreyloanfirm@gmail.com