fbpx

Onderzoek naar goedkopere OV-chipkaart tarieven

14 okt 2009 15:09

 (Novum) – De Stadsregio Amsterdam gaat onderzoek doen naar goedkopere alternatieven voor een enkele reis met de OV-chipkaart in de hoofdstad. Eerder kostte een enkele rit binnen een zone met het openbaar vervoer in de regio Amsterdam 1,60 euro. Wie nu een kaartje koopt moet voor de chipkaart, die een uur geldig is, 2,60 euro betalen.

De gemeenteraad nam in september een motie aan waarin de prijsstijging ´buitenproportioneel en weinig klantvriendelijk´ werd genoemd. Dinsdagavond nam het dagelijks bestuur van de Stadsregio, de opdrachtgever van vervoerder GVB, een voorstel aan van SP, PvdA en GroenLinks om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken.

"Er zijn altijd mensen die eenmalig gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Het valt niet uit te leggen dat een gezin tot vijf personen -dat met een auto naar de stad komt- voor 6 euro een hele dag op een P&R-terrein mag parkeren en daarbij gratis met het openbaar vervoer mag reizen, terwijl bezoekers die met de trein naar Amsterdam komen voor een enkeltje 2,60 euro per persoon per uur betalen", zegt woordvoerder van GroenLinks Amsterdam Fjodor Molenaar.

Mensen die een dagje naar Amsterdam gaan en toeristen zijn volgens de PvdA ook de dupe van de regeling, omdat zij meestal maar korte afstanden in het gebied rond het Singel reizen. In december wordt de doorrekening van de alternatieven aan de Regioraad voorgelegd.