Ook Qbuzz wil internationale treinen naar Parijs en Berlijn
12 jun 2023 10:35
Busvervoerder Qbuzz wil vanaf 2027 dagelijks zeven treinen laten rijden naar zowel Parijs als Berlijn. Daarvoor kan het bedrijf rekenen op een investering van 200 miljoen euro van moederbedrijf Trenitalia, meldt de Volkskrant.
Update 14:00: dienstregeling toegevoegd
Qbuzz-directeur Gerrit Spijksma vertelt tegen de Volkskrant over de plannen om dagelijks naar Parijs en Berlijn te treinen. Op dit moment bekleedt Qbuzz al een bescheiden rol in het Nederlandse spoorwezen: de MerwedeLingeLijn tussen Dordrecht en Geldermalsen wordt sinds 2018 geëxploiteerd door Qbuzz. Verder is het ov (tram en bus) in Utrecht in handen van Qbuzz en rijdt de vervoerder ook rond in Groningen en Drenthe.
Voor de treinen naar Parijs is inmiddels een aanvraag gedaan bij de ACM. De dienstregeling zou er als volgt uitzien:
Open toegang
Sinds 2019 geldt een opentoegangregeling op het Nederlandse spoor, waarbij behalve de concessiehouder ook andere spoorwegondernemingen passagiersvervoer mogen aanbieden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur overweegt in 2025 ook het internationale verkeer open te stellen voor concurrentie en zij vroeg vervoersbedrijven zich te melden als daar animo voor is.
FlixTrain en Arriva
Animo blijkt er zeker te zijn, want FlixTrain kwam vorige maand al op de proppen met een internationale trein vanuit Duitsland naar Rotterdam, via Arnhem, Amsterdam en Den Haag. Het Duitse broertje van langeafstandsbusbedrijf FlixBus aast op een plek op het Nederlandse spoor vanaf eind 2024. “Het is geen geheim dat FlixTrain in de toekomst in heel Europa groene treinen wil laten rijden en Nederland is een interessante bestemming”, zei Arthur Kamminga namens Flixbus destijds tegen Treinreiziger.nl.
Ook Arriva heeft grootse plannen met een dagelijkse treindienst tussen Groningen en Parijs. “Net als de nachttrein zijn we echt van plan om deze verbinding te rijden” zei een woordvoerder van Arriva. “Het wel of niet doorgaan van deze treinen is niet afhankelijk van de concessie omdat we deze treinen buiten de concessie gaan rijden. Door de treinen nu aan te kondigen reserveren we de treinpaden voor deze trein.”
Frecciarossa
Wil Qbuzz de treindienst tussen Amsterdam en Parijs/Berlijn mogelijk maken, dan kan het rekenen op steun van moederbedrijf FS Group, de Italiaanse staatsspoorwegen. Volgens directeur Gerrit Spijksma is FS, als vervoerder beter bekend als Trenitalia, bereid 200 miljoen te investeren in de plannen van Qbuzz. “Daarmee gaan we wagons van Frecciarossa kopen, hele mooie treinen die ook al in Italië, Frankrijk en Spanje rijden”, laat hij weten aan de Volkskrant.
Spijksma is niet bang dat zijn verbinding in strijd is met de concurrentierichtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM): “We kunnen naast elkaar bestaan. Er wordt onderschat hoeveel reizigers een korte vlucht willen vervangen door de trein; we hebben het begin van Europese treinreizen nog niet gezien. Maar dat pan-Europese spoor vraagt om meer aanbieders.”
Meer reizigers in Frankrijk door Trenitalia
Het is niet voor het eerst dat Trenitalia ambitieus is wat betreft internationaal treinvervoer. De vervoerder is al actief tussen Parijs, Lyon en Milaan. Sinds 2022 rijden de kenmerkende Frecciarossa-treinen van Trenitalia ook tussen Barcelona en Madrid onder de naam Iryo. In het verleden wilde Trenitalia ook concurreren met Thalys op het traject tussen Brussel en Parijs, maar dat is nooit van de grond gekomen.
De Franse economiezender BFM TV meldde zondag dat het traject Parijs-Lyon sinds de komst van Trenitalia in Frankrijk meer reizigers trekt, mede door de lagere tarieven en toegenomen keuzemogelijkheden. De prijzen zijn bij de Franse spoorwegen SNCF door de concurrentie 8% gedaald sinds de komst van de Italiaanse concurrent.
Vervoersbedrijven hebben tot 14 juni om hun treindiensten aan te bieden bij de ACM. De verwachting is dat nog meer partijen zich zullen melden, waaronder ook NS. Als alle aanvragen bekeken zijn, zal staatssecretaris Heijnen beslissen of de markt voor internationale trajecten inderdaad wordt opengesteld. De Volkskrant meldt dat de teerling voor eind augustus geworpen is.
De 39 dubbeldeksslaaprijtuigen die tot 2016 dienst deden op de CityNightline, onder andere van Amsterdam naar Zwitserland, worden geheel gemoderniseerd. Deze rijtuigen stonden al die tijd op een emplacement in Tsjechië. Zij waren redelijk comfortabel. Wie gaat deze rijtuigen inzetten?
Een goede bron laat mij weten: de rijtuigen worden nu gerenoveerd door Yosaria Trains uit Slowakije. Die willen een nachttrein Bratislava-Košice-Humenné starten. Of we daar met z’n allen wijzer van worden, is de vraag. Er rijden al twee nachttreinen en die zijn niet duur. En of Yosaria die rijtuigen tijdig verbouwd en toegelaten krijgt moeten we ook nog zien. Kenners denken dat er een hertoelating nodig is.
Mijn bron zegt verder: Verder is het niet juist dat ze in Tsjechië stonden, ze stonden aan de Oostzee (Mukran).
Nog meer details: Daarnaast zijn de rijtuigen zeer aangetast van jaren in de zilte zeelucht. En er schijnen bij een verbouwing in het verleden fouten gemaakt te zijn, waardoor er problemen zijn met vochtregulatie in het casco.
@Hildebrand
Bedankt voor de verbeteringen. Geeft toch een heel andere kijk. Ik heb met plezier gereisd in deze slaaprijtuigen. Jammer dat men deze al die jaren zo heeft laten verpieteren.
Trenitalia kan natuurlijk ook de ex-Fyralala van de heer Molenaar inzetten van Amsterdam naar Parijs. Helaas schijnt de inzet in Italië nog steeds niet zonder problemen te zijn.
Ja, alleen NS is in staat om treinen te laten rijden. De rest zijn allemaal prutsers.
Ze kunnen t mischien wel,maar ns is liever lui dan moe,zelfs een treinstel wassen is teveel moeite
Het is natuurlijk al winst dat NS in beweging lijkt te komen op basis van de reële voor concurrentie die dit oplevert. NS dat zelf de afgelopen decennia geen enkele fatsoenlijke internationale trein heeft geëxploiteerd, dat zonder de gunsten van Thalys en DB hopeloos voor schut zou staan en dat voor elke kans honderden excuses weet te verzinnen, komt eindelijk eens in de benen. Als er concurrentie dreigt, blijken er ineens wel mogelijkheden te bestaan. Maar dan nog denk ik niet dat NS over enige slagkracht beschikt om te winnen van andere partijen: de echte wil is er niet, de kennis is er niet, er is geen vermogen, NS is niet in staat buiten het eigen rigide denkpatroon te organiseren, het is te arbeidsintensief, NS is niet in staat de klant centraal te zetten en NS is niet in staat haar tekortkomingen te (h)erkennen.
Met dit prachtige lijstje kwalificaties lijkt NS in staat in 2027 het Eurovisie Songfestival te winnen. Wel veel oefenen. Goud!
(tip: neem Gordon als coach + Gerard Jolink als president- directeur)
Als dit betekent dat de ETR1000 naar Nederland komt is dit geweldig nieuws!
Anyway, er is dus wel degelijk internationale interesse voor het Nederlandse spoor. Deze maand heeft meer aankondigingen gehad dan het hele decennium hiervoor. Stel je station Amsterdam voor met ICE 3neo’s naar Duitsland, Parijs en Groningen Frecciarossa’s naar Berlijn en Parijs, en Flixtrain naar Duitsland, en tenslotte ICNG naar België en Velaro/Eurostar/TGV naar Parijs en Londen. Iets meer kleur dan het traditionele geel-blauw van NS. Met zo veel aankondigingen verwacht je dat Eurostar snel de investering in nieuwe treinen aankondigt.
Competitie op de HSL en naar Berlijn lijkt me een meerwaarde. Op het binnenlandse net, zoals Qbuzz ook wil, kan men beter voorzichtig zijn.
Als je een gat in de vervoer markt niet wil opvullen springen andere vervoersbedrijven in het gat.
SNCF & NMBS willen hun treinmaterieel niet uitbreiden. Maar het aantal treinreizigers neemt wel toe tussen Parijs – Amsterdam/Nederland. SNCF & NMBS wil vooral hun huidige treinmaterieel optimaal gebruiken waardoor de treinen van/naar Parijs/Londen volgeboekt worden.
Logisch dat Trenitalia dan via een dochteronderneming het gat opvullen. Van mij mogen ze. Alleen het idee dat de fraaie ETR 1000 tussen Parijs – Amsterdam (Zuid/Centraal) gaat rijden. Ben wel naar het interieur, frequentie en tarieven. Met het design zit het zoal goed. Samen met de Shinkansen serie 500 is het één van de fraaiste treinen van de wereld.
Correctie:
Ben wel benieuwd naar interieur, frequentie en tarieven.
>Samen met de Shinkansen serie 500 is het één van de fraaiste treinen van de wereld.
Daar sluit ik me graag bij aan.
Het zou bovendien het ultieme bewijs zijn dat NS zelf best een serie HST’s post-fyra had kunnen bestellen.
Inmiddels rijden de ICng , Boef, al regelmatig langs op de HSL bij de Wildersekade (en het hele stuk natuurlijk). U als fan zou er eens een dagje langs het spoor moeten gaan zitten.
Ze zien er mooi uit, lijken wat compacter en maken een wt dragelijker geluid en ook veel minder geluid.
Vaak zie je een 8-tje rijden en ook wel 2×5.
Af en toe ook losse 5-jes. Ik neem maar aan dat ze gewoon in de dienstregeling zitten en dat er af en toe een oefenrit tussen zit.
Het zal toch een verademing voor de bewoners zijn wanneer de Traxx-stellen niet meer zoveel keer per uur langs komen. Stilste blijft de Valero. Wellicht doet de nieuwe TGV straks een gooi naar stilste trein.
NB vooral ook in het avondlicht met de lampjes aan.
Héél goed dat Vivianne Heijnen internationaal spoor via HSL of overig spoor openstelt voor concurrentie. Dat is ook wat Eurocommissaris Adina wilt.
Maar belangrijker is wat de mogelijkheden zijn voor de treinreizigers. De toekomstige Eurostar consortium wil vooral financieel optimaal exploiteren. Maar speelt niet in op de behoefte van de treinreizigers. Er zijn toch al genoeg treinreizigers.
Dat is jammer voor de treinreizigers. En de overheid wil immers toch dat meer mensen de internationale treinen nemen? Maar als je voor de Thalys & Eurostar minstens een week van tevoren moet boeken kiezen toch meer reizigers voor de vliegtuig.
Prima dat andere vervoersbedrijven dan nieuwe initiatieven nemen. NS wilt dat met ICNG België. En waarschijnlijk gaan die plannen door. Ook al zal NMBS daar geen voorstander van zijn. En Trenitalia die blijkbaar een vete heeft met SNCF na de tijdelijke participatie in NTV (AGV Italo) wil hier wat aan toevoegen. Prima.
Wie weet dat RENFE via dochteronderneming AVE op lange termijn een zomer trein Barcelona – Amsterdam gaat rijden. Zomer Thalys kan ook. Dan kan een zomer trein naar Barcelona zeker.
Ik denk dat trein naar Spanje qua tijd en kosten nooit zal kunnen concurreren met het vliegtuig.
Daarom suggereer ik ook de zomerperiode. Dan is de trein nog een alternatief.
Barcelona trekt het hele jaar door mensen. Amsterdam is ook in de winter vol met buitenlandse bezoekers.
De slaaptreinen van NS naar Narbonne deden het destijds goed.
Je kunt treinen van Amsterdam naar Barcelona via Charles de Gaulle koppelen aan promotie van Lyon, Nîmes en Montpellier. Lyon is eveneens belangrijke zakelijke bestemming met veel congressen. Ook de Catalaanse stad Girona is de moeite meer dan waard.
In de zomerperiode is de zon-TGV naar Zuid-Frankrijk volgens mij altijd wel volgeboekt. Ik denk dat daar veel meer potentieel is dan nu wordt aangeboden. Geen overstap in Parijs scheelt erg veel ongemak en de reistijden zijn misschien ietwat lang voor het grote publiek, maar al snel vergelijkbaar met IC Berlijn. En niet iedereen hoeft van beginpunt naar eindpunt.
Het zal wel moeten. Als mensen bereid zijn om uren en uren in een vliegtuig te zitten voor een reis naar Bali, kunnen ze dat ook voor een reis naar Barcelona. Non-stop kan Amsterdam – Barcelona nu in ongeveer 7.5 u, na opening LGV Montpellier – Perpignan wordt dat nog iets minder. En er is altijd nog de nachttrein.
Het gaat erom dat we de marktomstandigheden zodanig aanpassen dat de trein een optie wordt.
Treinreizigers die op vakantie zijn is een andere categorie reiziger dan de forenzen en dagjesmensen. Zie je ook aan de Beneluxtrein. Reistijd is niet voor iedereen het belangrijkste. Tarieven mogelijk wel t.o.v. de vliegtuig.
Als een HST Amsterdam – Barcelona met Talgo AVRIL van Le Train/AVE de tarieven redelijk betaalbaar kan houden en daarbij comfort biedt kan het in de zomerperiode 1 keer per dag best een hoge bezettingsgraad hebben. Ga vanuit dat een Talgo AVRIL met Europees profiel (minder dan 3000 mm breed) ergens tussen 375 – 450 zitplaatsen heeft. Afhankelijk van de specificaties van de vervoerder.
7,5 uur non stop tussen Amsterdam – Barcelona is leuk voor Guinness Book 😉. Met de huidige infrastructuur is het ruim 11 uur. Zie dat overstap op metro inclusief vertrek van/naar Paris Nord of Paris Gare de Lyon 1,5 – 2 uur duurt. Voeg daarbij het aantal stations waar de TGV Barcelona – Parijs en Thalys Parijs – Amsterdam stopt. Dan is duidelijk dat een reistijd van 9 uur of minder tussen Amsterdam – Barcelona via LGV Interconnexxion héél reëel is.
Afhankelijk welke stations overgeslagen wordt. Stoppen op Lyon Part Dieu is zeer tijdrovend omdat het een flink eind van de HSL ligt. Net als Avignon TV. Een Zomer trein Amsterdam (Centraal) – Barcelona Sants AVE via Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal, Brussel Zuid/Midi, Marne la Vallee Chessy, Montpellier, Perpignan en Girona zal prima zijn.
Eerste Talgo AVRIL zal eind dit jaar geleverd worden:
https://www.theportugalnews.com/nl/nieuws/2023-06-03/renfe-lanceert-360-km-u-bullet-train-in-spanje-en-verder/78256
@Hanzeboog
Reistijd is inderdaad niet factor 1 voor veel mensen. Tarieven doen er absoluut toe. De reden dat er graag op Bali gevlogen wordt is dat de tickets gezien de afstand niet zo duur zijn. Misschien toch maar eens een kilometerheffing voor vliegreizen? 🙂
Voor zover ik weet zal de AVRIL van Le Train of RENFE niet worden voorzien van Belgische of Nederlandse spanningen/beveiliging. Het kan vast wel. Goed, zo’n trein is voorlopig toch hypothetisch, evenals 7.5u Ams – Bcn. Maar zo ver zit het er niet af. Een directe trein zou inderdaad Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel aandoen, Parijs overslaan via Disneyland Centraal en dan richting Lyon. Part-dieu lijkt me inderdaad onhandig, wellicht kan een stop op Exupery-TGV wel. Ik zou dan ook Montpellier overslaan, daar geld hetzelfde grapje om de stad binnen te komen, kost ons weer een kwartier. Na Montpellier boemelen we verder over traag – schilderachtig, dat wel – spoor tot Perpignan. Omdat een HSL ontbreekt is een stop hier geen bezwaar. Vervolgens over de schandalig weinig gebruikte HSL Perpignan – Figueres – Barcelona. Girona stop kan ook prima. Totale reistijd: 8.5u, aldus deze tool.
Goed, daar komt waarschijnlijk wat ruimte in de dienstregeling bij, maar dat is ‘maar’ een uurtje langer dan non-stop.
Wellicht dat er nog een half uurtje af kan na opening Montpellier – Perpignan LGV.
Redelijk kort door de bocht. Je kan Bali niet vergelijken met Barcelona. Al is t alleen vanwege de tijdsduur dat de meeste op beide locaties doorbrengen. Naar Bali ga je niet voor een lang weekend, naar Barcelona ga je niet voor twee volle weken.
De Talgo Avril is 3,2 meter breed maar
past binnen het Europese profiel.
Dit komt doordat de rijtuigen korter zijn.
Hierdoor zwenken ze veel minder uit.
Door de bredere rijtuigen kunnen er meer
reizigers vervoerd worden. Voor de tweede
klas is gekozen voor een rij 2+ 3 en eerste
klas 2+2 opstelling. Er is een intelligente
reserveringssysteem van toepassing. Dat wil
zeggen dat twee alleen reizigers de
zitplaatsen krijgen toegewezen raam en
gangpad. De middelste plaats blijft vrij
totdat de trein volgeboekt wordt. Hierdoor
ligt de vervoerscapaciteit ongeveer tussen de
500 en de 600 reizigers voor de budget
configuratie.
Weer die obsessie voor Berlijn. De trein tussen Nederland – Berlijn stelt al vele decennia weinig voor. Ligt aan de infrastructuur wat er ligt. En het vervoerspotentieel. Er zijn daar gebieden met relatief weinig inwoners. Tussen Amsterdam – Parijs/Londen heb je drie zeer belangrijke knooppunten, de grootste populairste stad van Nederland, luchthaven Schiphol, de één na grootste stad van Nederland en de één na grootste stad van België.
De frequentie naar Berlijn is verbeterd. Maar wel door het te integreren van de Nederlandse dienstregeling. Kortom prima dat andere vervoersbedrijven initiatief nemen voor een verbinding naar Berlijn. Maar zie er weinig perspectief in.
Naar Berlijn zie ik ook niet zoveel mogelijkheden. De markt daarvoor is beperkt en er is capaciteit genoeg tegen redelijke prijzen.
Dat is een heel andere situatie als voor Parijs waar woekerprijzen gelden omdat de capaciteit kunstmatig laag wordt gehouden.
@Hanzeboog: Je doet net of Amsterdam zo’n enorme wereldstad is, het heeft niet eens een miljoen inwoners! in het buitenland lachen ze erom. Je vergeet dat aan het traject Amsterdam-Berlijn ook nog Hannover ligt. Amersfoort en Osnabruck zijn ook nog belangrijke knooppunten. En ook Hengelo is een belangrijk station in een regio Twente met 650.000 inwoners, en dat zijn de meer dan de tweede stad van Nederland die jij noemt.
Hoe verklaar je dat de IC Berlijn altijd bomvol zit? Hoezo stelt het weinig voor? En dat terwijl die trein zwaar verouderd is en te langzaam. Kun je nagaan als er eind dit jaar een half uur vanaf gaat en er volgend jaar nieuwe ICE’s op ingezet worden, dan zal die trein nog populairder worden.
Een extra treindienst juich ik enorm toe. Hoewel DB ook al plannen heeft om de ICB ieder uur te laten rijden.
De IC-Berlijn zit helemaal niet altijd bomvol. En als je de binnenlandse reizigers niet meetelt is hij meestal halfleeg.
Als je heel regio Twente meetelt voor Hengelo, moet je ook heel de regio Rotterdam meetellen. Alleen de gemeente Rotterdam heeft al (nipt) meer inwoners dan 650.000.
Hoe verklaart u dan de populariteit van de Berlijn-trein? Berlijn is enorm populair onder Nederlanders, ook ik ben er minstens 2x per jaar te vinden. Een snellere trein die eraan komt zal alleen maar meer reizigers trekken, potentie genoeg lijkt me! Ook profiteert het binnenland ervan, het moet straks mogelijk zijn om in maximaal anderhalf uur van Hengelo naar Amsterdam te reizen met enkele aanpassingen aan het spoor.
Als je de binnenlandse reizigers weglaat is hij helemaal niet zo populair. Het drukste stuk is nog tussen Osnabrück en Hannover.
Aha, dan is de Imbiss keuken wel open?
Nu weten we wie iedere dag in iedere IC Berlijn de reizigers loopt te tellen: de anonieme treinreiziger. Heb je je telresultaten al verkocht aan NS en DB? ;-P
Vaak is de IC Berlin zo volgeboekt tussen Hannover en Berlin v.v. dat tickets NL – Berlin v.v. met een overstap op/van de ICE in Hannover goedkoper zijn dan tickets zonder overstap. Eigen reiservaringen iedere maand tussen NL en Berlin.
U zegt dat Osnabruck-Hannover het drukste gedeelte van het traject is, laatste twee keer dat ik met de ICB reisde had ik van Hengelo tot Rheine geen zitplaats en werd het juist vanaf Osnabruck iets rustiger en had iedereen een zitplaats. Op zich logisch want in Osnabruck stappen veel mensen over richting Hamburg en in Rheine richting Keulen/Ruhrgebiet.
Het lijkt mij erg wenselijk als er een nieuwe IC Hamburg komt vanaf Amsterdam, deze kan dan om en om gereden worden met de IC Berlin. Tussen Amsterdam-Hengelo-Osnabruck ontstaat dan een uurs-dienst.
De treinreis naar Berlijn duurt gewoon veel te lang. De KLM heeft dagelijks 7 vluchten . EasyJet biedt 3 vluchten.
De KLM heeft dagelijks ook 4 vluchten naar Hannover. In Hannover en Berlijn zijn grote internationale vakbeurzen, die ook veel Nederlandse deelnemers en bezoekers trekken. Op de parkings van deze beurzen staan opvallend veel auto’s met gele kenplaten. Door de traagheid is de trein voor deze mensen geen optie.
Wil de trein een volwaardig alternatie zijn, dan moet deze stukken en stukken sneller. De mensen die nu vliegen of de auto pakken zitten niet te wachten op te langzame, goedkope treinen. Zij willen sneller en dat mag best wat kosten.
Van een paar vakbeurzen kun je geen treinverbinding in stand houden. Daarnaast gaan zakenmensen sowieso met het vliegtuig.
Omdat de trein te traag is. De Thalys trekt aardig wat zakenmensen.
Er zijn vaak grote internationale vakbeurzen en andere evenementen die veel Nederlanders trekken. Verder trekt Berlijn veel stedenbezoekers. Bovendien ia omgekeerd Amsterdam vanuit Duitsland een populaire bestemming.
Nogmaals over die zogenaamd belangwekkende vakbeurzen waar iedereen naartoe wil volgens Bert Sitters: die bestaan niet. Kijk je naar beursstad Hannover, dan kun je zien dat een groot deel van de gebouwen van de Messe ongebruikt is. Feitelijk kun je stellen dat alles ten oosten van de Messeschnellweg onherstelbaar in verval is of een andere bestemming heeft gekregen. De grote hallen hier bleken te onveilig voor de noodhuisvesting van asielzoekers. Het is de bedoeling dat er een kern voor scholen/opleiding blijft bestaan, maar dat daar omheen een hele lading grote distributiecentra wordt gebouwd. De voetgangersbrug (Exponale) die het oostelijke deel met het westelijke deel verbindt, is in verval en daardoor afgesloten. De lokale overheid heeft de brug zodanig gestut dat er in elk geval geen risico is op instorting. De Messe heeft geen geld om het ding op te knappen. Als je kijkt naar het westelijke deel, dan is grofweg de helft van de gebouwen in zwaar verval, met bijvoorbeeld dranghekken op plaatsen waar gevaar is voor vallende delen. Aan parkeerplaatsen is zelfs op drukke dagen geen tekort. Deze worden vooral gebruikt voor P&R. Daarop zijn de buslijnen over het terrein ook ingericht. Het is allemaal vergane glorie. Geen enkele vakman heeft nog een vakbeurs nodig om te weten wat er in zijn vakgebied beschikbaar is. Ten opzichte van het milieu is dat pure winst.
De Hannover Messe GmbH kampt inderdaad al jaren met enorme onderbezetting. Er zijn nog slechts een handjevol grote beurzen per jaar. Met name door de opkomst van internet gaan presentaties veel vaker elektronisch dan via een beurs.
@ Er wordt wel een overdreven negatief beeld geschetst van de Messe in Hannover. Er is een verschil tussen vakbeurzen/vakcongressen enerzijds en publiekbeurzen anderzijds. Het klopt dat het aantal publieksbeurzen fors afgenomen. Voorheen waren er beurzen die in alle hallen waren. Er zijn echter heel veel hallen in Hannover. Met 500.000 m2 aan hallen is dit het grootste beurscomplex ter wereld. Corona betekende een zware klap voor de vakbeurzen en vakcongressen. Het blijkt dat de internationale vakwereld toch behoefte heeft om elkaar te treffen. Ik zie op de agenda van Hannover toch flink wat staan.
Of het met het vliegtuig sneller is is helemaal afhankelijk van waar je woont. Als je tussen Amersfoort en Hengelo woont kun je beter de trein nemen, voordat je op Schiphol bent ben je al veel tijd kwijt, bagage check duurt tegenwoordig gigantisch lang en ook in Berlijn moet je op je bagage wachten en vervolgens van buiten de stad richting het centrum reizen. Kost best veel tijd. Bovendien komt het regelmatig voor dat KLM ineens een vlucht naar Berlijn schrapt als deze niet vol genoeg zit. Als je bijvoorbeeld vanuit Hengelo met het vliegtuig wil ben je al snel 6 uur kwijt als je via Schiphol reist. Met de trein doe je er ongeveer 4 uur en een kwartier over, vanaf december gaat er nog eens een half uur af en zou je er zelfs al een dagtrip van kunnen maken.
Het probleem is ook dat naar reizen naar Hannover en Berlin ook via Duisburg/Düsseldorf kan vanwaar wel ieder uur een comfortabele ICE rijdt. Naar Paris zijn er veel minder alternatieve reisroutes. Je moet wel vanaf Brussel met de Thalys. De route via Lille is veel tijdrovender. Daarom is de Thalys ook veel populairder dan de IC Berlin.
Er gaat maar een keer in de twee uur een ICE van Nederland naar Duisburg/Düsseldorf. Deze trein rijdt niet op ICE-snelheid. Je hebt het ongemak van overstappen. Bovendien rijdt je via Duisburg om. Bovendien vallen de ICE’s op dit traject vaak uit en als het meezit vertraging.
Naar Berlijn gaat het voornamelijk om vakantiegangers voor prijs veel belangrijker is dan snelheid. Veel mensen kiezen voor het vliegtuig niet om dat het sneller is maar omdat het goedkoper is.
Thalys/Eurostar spelen een gevaarlijk spel door kunstmatige schaarste te creëren en daarmee de concurrentie uit te nodigen.
Daar heb je helemaal gelijk in,iedere thalysrit zou denk ik wel met een dubbelstel gereden kunnen worden,maar thalys laat t zo maar doormodderen met zn hoge tarieven.
Er is helemaal geen materieel om de stellen te verdubbelen.
u zult moeten wachten op de nieuwe TGVs waarvan ze dan hopelijk wel meer stellen zullen laten maken die voor NL inzetbaar zijn.
Dat zullen ze niet doen want ze hebben torenhoge prijzen nodig vanwege de absurd hoge infraheffing op de Nederlandse HSL.
NN,dat slaat nergens op. U leeft in een complottenwereld waar u ook geen naam heeft.
Waarom altijd alleen berlijn en parijs?
Ik lees niks over andere grote steden…
Zorg er voor dat binnen europa je naar elke grote stad met een hogesnelheids trein kunt.
Met tussenstops natuurlijk en dat je vanuit die steden ook een trein hebt naar de wat kleinere steden.
“naar elke stad in Europa met een hogesnelheidstrein”
U hebt een rijke fantasie. Ik zich voorlopig nog geen HSL rijden naar ieder Litouws of Italiaans provinciestadje.
Zal idd handig zijn…
Heb nog een paar leuke steden, die echt een HSL verdienen.
Aardenburg (Z), Abbekerk (NH), Appingedam (Gr), Arnemuiden (Z), Asperen (Gld), Axel(Z), Batenburg(Gld), Biervliet (Z), ….
Zo heb ik nog zo een 30 tal steden die er voor in aanmerking komen.
Ja onze OV net helemaal volplempen met cafe stationnetjes 😉. Het Nederlandse spoornet wordt in Amerika toch al gezien als een veredelde metronet.
Ha ha, Amerikanen die een mening hebben over spoorwegen. Amerika is op spoorweggebied een derdewereldland.
Anoniem:
Volstrekt mee eens. Het is echt droevig hoe een land dat voor Tweede Wereldoorlog leidend was op spoor gebied zo hun spoornet verkwanseld heeft. Alleen de aantal treinongelukken waar je genoeg filmpjes van kunt zien….
‘Amerika is op spoorweggebied een derdewereldland.’
Hah. Dan heb je nog niet bekeken hoeveel goederen er via de Amerikaanse rails getransporteerd wordt. Zo’n 40% tegenover 18% in Europa (Bron: google).
Goederenvervoer per spoor stelt qua exploitatie wel wat voor. Qua veiligheid is het een drama naar Nederlandse begrippen. Treinongelukken zoals Harmelen en dit jaar Voorschoten is “gewoon” in Amerika. Goederentreinen die in de rivier terechtkomen. Is echt. Geen Hollywood rampen film. Je ziet regelmatig filmpjes van aanrijdingen op de slecht beveiligde spoorwegovergangen.
Snel richting Parijs, Keuken en Hannover/Berlijn zijn natuurlijk beginvoorwaarden om snel naar verdere steden te gaan.
Parijs biedt al een snelle mogelijkheid, maar dan stuit je op een overstap-barrière. Naar Hannover en Keulen gaat gewoon veel te langzaam.
Uw hogesnelheids obsessie is aandoenlijk.
Hartelijk dank voor uw compliment., maar snelheid is nu eenmaal een allereerste voorwaarde om veel mensen het vliegtuig en de auto de trein in te krijgen. Veel mensen treinen helemaal niet gaar als de trein zo langzaam gaat.
uit het vliegtuig en de auto…..
@Bert Sitters
Mensen nemen vooral ook het vliegtuig omdat het goedkoper is dan de trein. Eurostar is naar Londen twee keer zo duur als easyJet.
@Opa Ties zo groot is het aandeel van EasyJet in het vliegverkeer ook weer niet.
Met European Sleeper (EuroSleeper was beter geweest) straks (zsm graag, 2025 duurt wel) naar Barcelona met direkte nachttrein.
Toulouse-overstap naar Lourdes zeer aantrekkelijk of via Bordeaux, nog beter, rechtstreeks.
Er zijn kamers sans pension voor nog geen 20 euro/nacht en menu complets onder de 10.
Of vol pension Hotel Stella met prima NL gastvrouw Els ook aanrader.
Heeft u aandelen bij hotel Stella?
Treingraag is soms enthousiast over diensten fie hij heeft gebruikt.
Hotels de L’Europe met Vlaams cafe, St. George met lieve baas Christine, Irelande met paradijsvogel eigenaresse, Crois de Bretons met vleugel, Rosier terug in de tijd. Voorlangs stromende rivier Gave als bonus. Overigens gratis schone toiletten te station Lourdes, gratis parkeren, city busje, terrassen en … rust met zicht op de bergen.
Het zou wel goed zijn de hoofdsteden binnen redelijk bereik goed te verbinden. Dwz Berlijn, Kopenhogen, Luxemburg, Praag, Bern. Wat verder kan ook wel als het maar een vlotte route is. Warschau. Maar ook Milaan, Muechen, Venetie, Barcelona enz.
I have a dream
Naar Parijs zijn er vooral kansen voor treinen die niet via de HSL gaan. Andere aanbieders zullen net als Thalys qua kosten hun tanden stukbijten op de torenhoge infraheffing voor de HSL.
Trenitalia doet het wel tussen Milaan – Parijs. Wel is hun frequentie véél bescheidener dan SNCF.
Daar is de infraheffing veel lager dan op de lijn Amsterdam-Parijs.
Daar is de infraheffing veel lager dan op de lijn Amsterdam-Parijs.
Qbuzz heeft ook gevraagd om een open access dienst tussen Eindhoven en Amsterdam te mogen starten.
Wat kan Qbuzz nog toevoegen aan Amsterdam – Eindhoven?
Meer treinen nu NS er een groot aantal heeft opgeheven.
Waar heeft u die anonieme informatie vandaan? Er gaan zes IC’s per uur. Vier vanaf Amsterdam Centraal en twee vanaf Amsterdam Zuid. Moet ik dan straks voor zo’n Kwibus-trein bij NS uitchecken en bij Kwibus opnieuw inchecken.
Ik denk dat dat een beetje is waar Qbuzz op aast. De capaciteit die de concessieverplichtingen overstijgt op de route overnemen van NS. Daarom zeggen ze ook het materieel van NS hiervoor over te willen nemen op basis van de Redelijke Regeling. Het lijkt me eigenlijk een soort proefproces, waarin het draait om de vraag of NS de concessie hoofdrailnet bescherming moet bieden tegen concurrentie voor diensten die NS eigenlijk niet hoeft uit te voeren. Het is voor de ‘alternatieve vervoerders’ sowieso interessant hoe de de ACM of de staatssecretaris de te verwachten afwijzing van de aanvraag gaat motiveren, want ik denk dat het qua Europese regelgeving gauw glad ijs is.
Er gaan nog maar op een heel beperkt aantal dagen 6 intercity’s per uur. Ruimte genoeg voor Qbuzz.
@Annemiek
Interresant! Zo had ik het nog niet gezien. Ik denk zeker dat de kans groot is dat het onderhands gunnen van internationale treinverbindingen Europeesrechtelijk onmogelijk is. De minister speelt met vuur, beter was om Belgisch voorbeeld te volgen als de bedoeling is dat NS nog tien jaar het monopolie houdt. Nu loopt NS ook nog eens kans om concessie-privileges te verliezen.
Ik zie nog wel een kans voor Qbuzz als ze in het weekend een trein uit Maastrcht naar Alkmaar, en vervolgens als echte IC naar Den Helder laat doorrijden. Slechtere aansluitingen onderweg dan NS is ook onmogelijk. Dus driedubbel voordeel.
Doet me denken aan een enorme lijkenlucht in het reeds ingezette proces van het verval van de NS.
Deze particuliere bedrijven als Quibuzz, Arriva, Flixtrain nemen de kersen van de taart en laat de rest aan de NS over. Als genoeg bedrijven en lijnen dit soort zaken doen zie je enkele grote particuliere vervoerders gunstige verbindingen op gunstige tijden doen en de rest van de IC/RE verbindingen worden dan steeds verder verslonst en daar wordt de reiziger niet beter van. Alleen die bedrijven en de Bovag worden hier beter van en dat lijkt me nu net niet de bedoeling. Als reiziger wil je ook op de minder aantrekkelijke tijden toch ook een redelijke betaalbare dienstverlening krijgen en daar moet de EU en de overheid op toezien. Dit is wel een mogelijk gevolg van Open Access diensten. Verder vind ik het onwenselijk als ik van A naar B in Nederland moet dat ik een woud van boekingssites moet doorklieven.
Dat is gevolg van het feit dat de Nederlandse overheid weigert aan te besteden. Als alle bedrijven gelijke kansen zouden krijgen zouden open access vervoerders geen kans hebben.
Juist NS biedt op minder drukke tijden nauwelijks nog acceptabele frequenties. Kijk naar de massale uurdiensten in het weekend buiten de Randstad.
Alle internationale routes zijn mooi uiteindelijk vind ik wel dat het dagdagelijks openbaar vervoer zoals RS en RE treinen voor alles dienen te gaan. Als er ruimte is dan is het er zeker een goede zaak dat er een ruim aanbod is van internationale treinen en zo wordt dit product ook steeds goedkoper.
Als bepaald zou worden dat binnenlandse sprinters en intercity’s voorrang moeten hebben op internationale treinen, plant NS direct op delen van ieder door de concurrentie aangevraagd pad een eigen trein.
Hoe meer internationale treinen er op de HSL-lijn tussen Rotterdam en Breda gaan rijden, hoe liever. Misschien dat NS dan weer de trein Eindhoven-Den Haag Centraal ‘gewoon’ weer via Dordrecht laat rijden. Met net als een paar jaar geleden weer aansluiting in Breda (of Tilburg) naar/van Roosendaal.
Meer treinen via Dordrecht is juist een probleem omdat Dordrecht-Lage Zwaluwe overbelast is.
Welnee. Er is zat ruim tussen Dordrecht – Lage Zwaluwe. Daarom zijn de goederentreinen ingepast. Tussen Breda – Lage Zwaluwe v.v. bij aansluiting op HSL Antwerpen – Rotterdam v.v. is het wat drukker met de HSL Intercity’s erbij. Nu valt het mee met 3 HSL IC p/u. Zal vanaf 2025 wel meer worden.
Nee, er is juist ruimte gecreëerd omdat er een chronisch tekort aan paden voor goederenvervoer was. En dat veranderd niet want Nederland is gebonden aan het verdrag van Travemunde dat bepaalt dat 30% van de goederentreinen via Venlo moet rijden.
Als ik van Den Haag naar Breda, Tilburg of Eindhoven wil heb ik niks te zoeken in Dordt. Dus de verbinding over de HSL van Rdam non stop naar Breda is een grote verbetering. Houwen zo.
Als ik naar Dordt wil heb ik 2 tot 4 IC’s per uur. Ruim voldoende
Als ik (weekends) naar Dordt wil kan ik 1 keer per uur. Omrijden (vanuit Weert) via Den Bosch en daar de Sprinter is het snelst. Bijna een halfuur langer dan voorheen. De intercity Breda-Dordrecht was al wegbezuinigd voor hij ingevoerd was.
Laatst moest ik naar Zwijndrecht. Routeplanner NS: Eindhoven-Rotterdam-Dordrecht (ic)-Zwijndrecht (spr). Dat ze zich niet schamen om dit de reiziger zo aan te bieden.
Een van de grootste problemen met de huidige dienstregeling is de uurdienst Dordrecht-Nijmegen buiten de kantooruren. Die veroorzaakt ellenlange overstaptijden.
Ik wil van Dordrecht ook met een IC direct naar Breda, Tilburg en Eindhoven (net als jij van Den Haag naar Breda met de IC). Ik wil niet met een sprinterboemeltje. Dordrecht is gewoon opzij gezet na een jarenlange doorgaande ICverbinding. Omdat het allemaal zonodig over die HSL moest, waar altijd defecten en defecte treinen de boel blokkeren.
Dat NS de dienstregeling tussen Dordt en Breda storend heeft ingekrompen is waar. Daar zou NS het beter moeten doen.
Maar ik zie niet in waarom doorgaande reizigers tussen Rotterdam en Breda en verder dan met zijn allen de omweg en reistijdverlenging (10 tot 15 minuten) via Dordt er bij zouden moeten krijgen. De HSL is bedoeld voor sneller reizen en kortere reistijden. Dat is tussen Rotterdam en Brabant goed gelukt.
Van af december 24 ook nachttrein Van Utrecht naar Dordrecht via woerden Gouda Rotterdam.
Prima, hoe sneller er een bom onder de NS komt hoe beter.
Wie de potentiele vervoerder ook moge zijn…
Het gaat nu vooral om fe infrastructuur. Door hetgas-debacel zal Groningen meer dan nodig een snelle verbinding krijgen. ( > Veendam-Emmen is voor de gewone m/v belangrijker). Eerst prioriteit moet m.i. een HSL oostwaard zijn: NL aan sluiten op Ruhrgebied en via Duitse HSL verder
Steeds meer geloof in sprookjes, blijkbaar. Helaas, er is toch nog echt niemand anders dan NS die fatsoenlijk een treindienst kan rijden. Niet in Nederland, niet in België, zelfs niet in Duitsland of het VK.
Het spoornetwerk is een complex en fragiel systeem dat alleen kan functioneren met absolute duidelijkheid en veiligheid. Arriva en Keolis blijken het niet te kunnen en de rest maakt er sowiezo een potje van. Ook NS doet het slecht. Maar er is wel een vervoersplan, en er is geen andere organisatie die zo met het Nederlandse spoor overweg kan. Het gaat helemaal de verkeerde kant op zo, hoe houden we deze liberale stortvloed van trein-startup-cowboys en low-budgetgraaiers tegen?
Tja, een voorbeeld is personeelstekort. Daardoor rijden er weliswaar minder treinen, maar is de dienstregeling van NS toch betrouwbaarder dan die van Arriva of Keolis waar om de haverklap wel treinen uitvallen vanwege personeeelstekort.
Ik denk dat we ondanks alle problemen alsnog blij moeten zijn op ons Nederlandse spoor vergeleken met andere landen.
Fijn dat je weet dat er in grote delen van het land nog maar om het uur een trein rijdt. Heb je echt iets aan.
De afgelopen weken reden de treinen Dordrecht-Nijmegen in het weekend een aantal keren nog maar eens in de twee uur vanwege operationele problemen. Een aanfluiting.
Ja. Heel aantrekkelijk dat ov! Als je tijd zat hebt dan.
Ha ha, is dit als satire bedoeld?
De Frecciarosa hebben als nadeel dat zij hoge instap hebben. Liefst 50 cm voor Nederland en België. Voor Frankrijk zelfs 70 cm. Bovendien gaan de schuifdeuren van toiletten bijzonder moeilijk open. Met name
mensen met artrose ( reumatische ziekte)
erg hinderlijk is. Toch is het goed dat er
concurrentie komt maar ik dat ze voor een
trein kiezen bijvoorbeeld de Talgo Avril,
die goed toegankelijk is met de gelijkvloerse
instap voor Nederland en België.
FS (Italiaanse Staatsspoorwegen) kan aan Hitachi Italy de opdracht geven om gelijkvloerse instap te regelen.
Of dat kan weet ik niet. De ETR 1000 is al ontwikkeld. Zelfs als ze speciale nieuwe ETR 1000 bouwen voor België en Nederland is het afwachten of het technisch kan worden aangepast met gelijkvloerse instap.
Met de Velaro/Avelia platform kunnen ze op wens van de klant het wel aanpassen.
Zon…
Lieve mensen, bekijk zo’n bericht eens van een zonnige kant. Nieuwe vervoerders, nieuwe treinen, andere mogelijkheden en het wordt nog eens kleurrijker op het spoor dan alleen NS geel/blauw. Voor de treinspotters, want die heb je ook naast vliegtuigspotters en bootjesspotters, wordt het een leuk vooruitzicht als er “vers bloed” op het Nederlandse spoorwegnet komt en men weer eens leuke plaatsjes kan schieten die we onder andere weer tegenkomen in tijdschriften en op social media. En de reiziger, die spint er garen bij, garen met Duits, Italiaans en Nederlands bloed en de prijs daar kan men z’n lol wel op, meer keuze en concurrentie en wellicht goedkoper voor als je er op uit wilt per trein. Thuis zitten kan je altijd nog, maar eens op spoorse wijze genieten, moet je nu doen, want het leven duurt maar even. Dus bekijk het positief en laat die Italiaan, Fransoos of wie dan ook maar komen, leuker kunnen ze het niet maken alleen maar mooier en beter…!
Europese samenwerking werkt.
Dank EU.
Dan heb ik goed nieuws voor je Frans, hier ging de champagne open toen ik zag dat Qbuzz, Arriva en FlixTrain in NL willen rijden. Wel ben ik benieuwd of deze vervoerders zullen accepteren dat NS ook meedoet.
Ik denk dat het qua acceptatie eerder de andere kant op een probleem is.
Hier in Groningen noemt het personeel van NS de collega’s van Arriva minachtend ‘veredelde buschauffeurs’, om zich vervolgens verveeld terug te trekken in de achterste cabine voor weer een rit onzichtbaar voor de reizigers belangrijke filmpjes kijken op Youtube. Je ziet het ook bij de beveiligers van Arriva in de avonduren. Die moeten van hun baas hun collega’s van NS wel te hulp schieten bij problemen, andersom mogen ze het zelf inschatten en gebeurt het dus niet.
Met dank aan onze Frans in Brussel.
Er wordt eindelijk werk gemaakt van Europese verbindingen die de mensen binnen een straal van 600 km uit het vliegtuig gaan houden.
Ik heb de afgelopen 3 weken goede ervaringen opgedaan met de ICE’s Frankfurt – Koeln -Amsterdam/Brussel.
Itt vorig jaar slechts 2 ICE’s die niet reden.
En nu velen zelfs op tijd te vroeg op Frankfurt Flughafen.
Heeft men nu eindelijk de hitte-problemen weten op te lossen? Wat liep er de afgelopen jaren met de electronica wat ik vermoed dan keer op keer fout?
De europese treinfabrikanten moeten nu gaan uitbreiden.
@Anoniem, je brengt een beetje goed nieuws hebben mensen soms wel eens nodig…
Op YouTube zag ik dat de hier afgebeelde Italiaanse trein merr comfort te bieden had en mooier was dan de Thalys, maar of men met zo’n trein naar de lage landen kan en wilt rijden is mij niet duidelijk.
@Frans E.R. het Deutschland ticket is de toegang/uitnodiging voor een Deutschland-tour.
Start na 09.00 uur en je heb met de RE’s toegang naar Koeln; langs de rijn naar Frankfurt; Heidelberg; Baden Baden; Konstanz; munchen; Salzburg- etc. DHF, Deutsch-Hollandische Freundschaft dank EU.
Sinds het Deutschlandticket is de bezetting om en nabij 45 %. Er vallen soms RE’s of RB’s uit maar wat in the game. Ik zie zo vaak files langs de ICE autowegen vanwege technische problemen van auto’s of erger vanwege ongelukken. Daar u startpunt Heerlen/landgraaf of us het Meersen dan hebt u een kleine voorsprong van 1 -2 uur op uw mede treinreizigers in Nederland. De Euregio Rhein – Maas, het Balkon van Europa!
voor internationale treinen ben ik voor meer bedrijven die mee willen doen met verbindingen, maar voor binnenlandse treinen vind ik dat we het moeten houden bij de NS of er moeten hoge eisen gesteld worden aan de service. In het VK is het spoor vele jaren geleden geliberaliseerd, dat zorgde ervoor dat vele lijnen verdwenen en de frequentie verslechterde. Wanneer het binnenlandse vervoer door de overheid wordt geregeld, maakt geld minder uit en kan de frequentie verhoogd worden.
Welke belangwekkende lijnen in de UK zijn er gesloten door de liberalisering van het spoor? En op welke belangrijke lijnen zijn de frequenties omlaag gegaan? Ik kan ze niet verzinnen.
2 routes:
Route 1:
Amsterdam Centraal – Amersfoort – Deventer – Hengelo – Osnabrück – Hannover – Berlijn.
Route 2:
Amsterdam Centraal – Utrecht – Arnhem – Essen – Dortmund – Hannover – Berlijn.
Bron:
https://www.acm.nl/system/files/documents/formulier-kennisgeving-opentoegangsdienst-qbuzz-amsterdam-berlijn.pdf
Route 1:
Amsterdam Centraal – Amersfoort – Deventer – Hengelo – Osnabrück – Hannover – Berlijn.
Route 2:
Amsterdam Centraal – Utrecht – Arnhem – Essen – Dortmund – Hannover – Berlijn
Bron:
https://www.acm.nl/system/files/documents/formulier-kennisgeving-opentoegangsdienst-qbuzz-amsterdam-berlijn.pdf
Laten we wel wezen: die plannen van Flixtrain voor een trein naar Rotterdam via de voorgestelde route is natuurlijk een non-starter. Wil men zich daar meester maken van het binnenlands vervoer of zo?