fbpx

OV per 1 juli weer voor alle reizen? Ministerie vraagt advies.

10 jun 2020 21:10

De OV-sector en reizigersclubs willen dat reizigers per 1 juli weer normaal kunnen reizen. Nu wordt er opgeroepen om alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer te maken. Het ministerie van Infrastructuur heeft advies gevraagd aan het RIVM en Outbreak Management Team.

“U bent welkom”

Dat meldt De Telegraaf. “Recreanten, toeristen en mensen zonder eigen auto willen graag weer met het openbaar vervoer reizen, desnoods met mondkapje. Ook de fiets moet zonder problemen buiten de spits mee in de trein. Ruimte zat”, vindt directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover.

Voorzitter Pedro Peters van de vereniging van Nederlandse OV-bedrijven (OV-NL) wil dat het OV volledig opengaat voor iedereen. “Dat betekent dat de oproep voor alleen noodzakelijke ritten moet verdwijnen net als stoelstickers en verbodslinten. Die zouden vervangen kunnen worden door boodschappen als ’reis verstandig’”, vertelt Peters aan de krant. “We willen graag meer reizigers vervoeren: u bent welkom, maar vermijd de drukte”. Om grote drukte in het openbaar te voorkomen, stellen de vervoerders voor om vooral in te zetten op spreiding.

Groen licht gezondheidsautoriteiten noodzakelijk

“De virologen en gezondheidsautoriteiten moeten wel groen licht geven en eventueel nieuwe grenzen aangeven, waaraan iedereen zich moet houden. Dat is de kern van de adviesaanvraag. Het OV moet zo snel mogelijk in ere worden hersteld, in lijn met verdere versoepeling in de samenleving”, meent Peters, die eind juni uitsluitsel verwacht.

Aantal reizigers groeit weer

Eerder deed Treinreiziger.nl al een pleidooi om meer niet-noodzakelijke reizen toe te staan. Pedro Peters benadrukte eerder deze week bij het radioprogramma 1 op 1 dat reizigers zelf bepalen of een reis noodzakelijk is. “Het strand is geen noodzakelijke reis. Maar even op bezoek bij je oma na zoveel weken vind ik wel. En dat mag je zelf beslissen, wat je een noodzakelijke reis vindt. Daar zijn geen regels van de overheid voor.”

Sinds 2 juni rijdt het openbaar vervoer weer de volledige dienstregeling. Het aantal reizigers is sindsdien toegenomen. Waar NS eerst zat op slechts 10% van het normale aantal reizigers, is dat nu gegroeid naar 25%. Toch zullen veel treinen per saldo amper voller zijn, omdat ze nu veel vaker rijden.

© Treinreiziger.nl / ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rene
4 jaren geleden

Het mondkapje zou alleen verplicht moeten zijn als de 1,5 meter niet haalbaar is.
Laatst zat ik op Zaterdagavond rond 17.30 in een coupe waar nog slechts 1 ander iemand in zat en ook nogeens ieder aan de andere kant van de coupe.
Nou,dan lijkt mij de kans op besmetting heel klein!

M1009
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Hier op een woensdagmiddag vanaf 12:02 in eem reis van 2 uur max 10.mensen in mijn coupe. Ik heb ook geen idee waarom je dan een mondkapje op zou moeten. Op de perrons was het nog drukker en daar hoef je geen mondkapje op… Heb dat ding ook losser gezet omdat ik niet meer goed kon ademen.

Ik heb overigens met 99% zekerheid al corona gehad, die ene procent is omdat ik geen test kreeg (mijn temperatuur was.nog oke). Nog steeds veel last van benauwdheidsaanvallen (al maandenlang) dus voor mij is het geen doen. En wat davht je van de astmapatienten en mensen met copd? Die kunnen prima buiten de spits zonder mondkapje!

marijkevdmeer@live.nl
4 jaren geleden
Antwoord aan  M1009

Niet te doen met COPD en gebruik van zuurstof slang in je beide neusgaten in Duitsland hoeven Longpatiënten en autistische mensen geen mondkap op trouwens met COPD leven de gevaarlijk ivb met de saturatie

Baardstaart
4 jaren geleden

Voor deze groepen zonder rijbewijs EN die om psychische of medische redenen geen mondkapje kunnen dragen zou de overheid een versnelde procedure voor Valys en ook WMO vervoer moeten realiseren opdat deze groep reizigers ook weg kunnen. (Medische dossiers van deze personen zijn wel duidelijk..) Immers het niet kunnen dragen van een mondkapje mag in deze tijd echt als handicap gezien worden waardoor de reiziger geen gebruik kan maken van het OV.

Iedere Rijbewijsloze / autoloze buiten de grotere steden/dorpen zou ook in aanmerking moeten kunnen komen voor doelgroepenvervoer van de WMO (Geen Valys – is niet nodig. ), omdat de nodige OV faciliteiten op het platteland niet meer bestaan, zoals buurtbussen.

Verder vind ik wel dat andere reizigers tijdens de rit hun mondkapje kunnen vervangen. Zeker bij langere ritten kan dat wel praktisch zijn.

Ivanka
4 jaren geleden

Leuk te weten dat ik in Duitsland geen mondkapje op hoef want ik heb astma EN autisme maar ik draag ze er toch maar wel want het werkt alleen als iedereen ze draagt anders is het schijnveiligheid. Ik kom zelfs liever in Duitsland voor mijn boodschappen (ik woon bij de grens) vanwege de betere maatregelen daar. En wat betreft mijn astma en mondkapje… Ja, ik krijg het er spaansbenauwd van, absoluut. Maar wat mij helpt is mijn puf van tevoren te nemen. Dan gaat het wel. En wat betreft mensen die het echt niet kunnen om medische redenen om een mondkapje te dragen zou ik juist zeggen blijf dan zoveel mogelijk thuis en ga niet voor een dagje plezier met de trein naar het strand, omdat je ook een veel groter risico hebt om aan toeters en bellen in het ziekenhuis te belanden. Mijn neef heeft nog véél zwaarder astma dan ik, hij zit letterlijk al 3 maanden thuis. Zijn pa zit op de camping en komt 1x per week terug om de boodschappen te doen voor zijn zoon. Want zelfs daarvoor komt mijn neef de deur niet uit. Door zijn zware astma heeft hij goed recht om bang te zijn voor dit virus. En ik denk dat hij ook slim bezig is. Ja, tuurlijk voelt hij zich eenzaam. Maar liever eenzaam in afwachting van een vaccin thuis blijven dan half dood aan toeters en bellen in het ziekenhuis, dat is zijn houding. Ik heb daar dan ook echt respect voor.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Precies. Gezond verstand gebruiken. Dus dan geen mondkapje.

Wim Lubbers
4 jaren geleden

Er beweegt iets!!

De bezetting is nu gegroeid naar 25 %. Hoopgevend. Als weekendreiziger ben ik echter vooral benieuwd naar de bezettingsgraad op zaterdagen en zondagen. Die is naar mijn inschatting veel lager. Ik ben benieuwd naar de prognoses door spoorvervoerders hiervan zolang evenementen uitblijven en kortingtickets niet verkrijgbaar zijn?
Als het OV weer vrijgegeven wordt voor normaal reizen zullen waarschijnlijk wel de nog in omloop zijnde Kruidvatkaartjes gebruikt kunnen worden. Dus eventjes druk wordt het in ieder geval.

anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Afgelopen zondag was t vooral rondom de randstad gelukkig weer wat drukker. Vooral in de middag. Maar in de ochtend was de bezettinggraad erg laag.

Johan
4 jaren geleden

Wat blijft er straks nog over om een nieuwe uitbraak tegen te gaan?

Ivanka
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Testen, testen, testen. Maar denk wel dat ze mondkapjes in ieder openbaar gebouw moeten verplichten. In Zuid-Korea hebben ze zelfs de eerste uitbraak de kiem in weten te smoren. Zonder lockdown. Gewoon testen, testen, testen. En mondkapjes. En goede hygiëne. En de zieken in quarantaine. Het werkt echt. Hier zijn we nu ook eindelijk aan het testen, testen, testen, maar het is wel een beetje mosterd na de maaltijd omdat dit pas mogelijk is geworden nadat de eerste piek allang voorbij was. Maar goed, ik denk dat juist door de mogelijkheid om massaal te testen een tweede piek laag kan blijven als mensen zich ook daadwerkelijk laten testen al hebben ze maar een snotneus.

Een mens die geen PERSOON is
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ivanka

Ben je gek geworden testen…laat je hoofd testen gestoorde gek. WORDT WAKKER.

Hanzeboog2012
4 jaren geleden

De meningen zullen verschillen. Maar waarschijnlijk zal gezondheid essentieel zijn. Want natuurlijk moet het OV opgestart worden. Maar wat als je de tweede golf krijgt? Dan is de schade achteraf groter.

Laat eerst RIVM en de gezondheidsexperts eerst oordelen. Die oordelen in algemeen belang. ROVER komt op voor de belangen van de reizigers. Prima. Maar hier komt er een virus bij die NS en andere vervoersbedrijven achteraf harder kan raken door het massaal op te starten.

Kees water
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

[INGEKORT DOOR REDACTIE]Hou toch op met je onzin,virus gelul van je. We worden elke dag besmet virussen,wat klets je nou man.

Denk je nou echt dat een muilkorf een virus tegenhoudt,geen enkele muilkorf houdt virussen tegen,ze zijn gewoon te klein.

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees water

Kees Water, ik zie dat je ook YouTube en andere treinensites met je complottheorieën staat te vervuilen. Gelieve met deze onzin te stoppen. Je verpest de sfeer behoorlijk!

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees water

Ik heb je reactie ingekort. Als we gaan discussiëren over Trump raken we echt teveel offtopic. Er zijn denk ik genoeg plekken waar uitgebreid gediscussieerd kan worden of Corona wel of geen hoax is. Hier draait het vooral om openbaar vervoer. Wat mij betreft mag je prima melden dat je het onzin vind, en wat je van de mondkapjesplicht vind. Maar de rest van de discussie hoort wat mij betreft niet thuis op Treinreiziger.nl.

Ariën
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees water

We weten dat het geen 100 procent maatregel is, maar of het virussen tegenhoudt ligt een beetje aan de situatie. Alle beetjes helpen. Houd gewoon anderhalve-meter aan zolang het lukt, en draag een mondkapje. Of vermijd het OV als je er niet mee eens bent.
“Laten we met elkaar samen de Corona tegen gaan.”

Ab Normaal
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ariën

Mondkapje op doen is geheel niet effectief, max 10% bescherming in de ideale situatie.

Het vaker verwisselen van de filters van de klimaatbeheersing, het meerdere keren per dag ontsmetten van contactoppervlakten is vele effectiever.

Op papier overleeft het virus 48 uur buiten een gastheer, op RVS zelfs 72 uur. Maar ja, de NS wilde mondkapjes en kreeg die ook. Verantwoording afgewenteld en nu klagen dat er geen reizigers zijn.

De NS zou daar eens op aangesproken moeten worden.

Zijdelings hieraan. Ik mag als reiziger niet meer in de bus stappen. Bij de voordeur hangt een sticker niet instappen met een pijl die naar de achterkant van de bus wijst. Bij de achterdeur hangt dezelfde sticker, maar dan met een pijl die naar voren wijst. Klasse.

Wow
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees water

Wat een idioot.

Rene
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

En KLM dan?

Ricardo
4 jaren geleden

Als mensen verstandig zouden zijn en adviezen goed volgen, dan zou het denk ik wel kunnen, maar er zijn al genoeg voorbeelden waar mensen de adviezen niet volgen. Massaal naar het strand, massaal demonstreren op de Dam, daar is het OV momenteel even niet geschikt voor.

Tim
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

Erg zorgwekkend dat de noodzakelijke demonstraties op de Dam, het Malieveld, bij de Erasmusbrug etc etc. nu al gelijk worden gesteld aan de egoïstische strandgangers terwijl het een puur uit eigenbelang is, en het ander in het maatschappelijk belang.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

De verminderde discipline in het opvolgen van de regels leidt tot een lawine-effect. “Als mensen op straat geen afstand meer houden, dan hoeven ze dat in de horeca ook niet meer.” Dat is precies de verkeerde reactie. Als mensen op straat geen afstand.meer houden, zul je helaas andere maatregelen juist aan moeten scherpen ter compensatie, zoals de horeca weer sluiten.

Reiziger 2.0
4 jaren geleden

Ik heb inmiddels lang genoeg thuis gezeten.
Laat de politiek alsjeblieft het OV weer vrijgeven op 1 juli. Ik ben het echt na 3 maanden spuugzat.

Ronald
4 jaren geleden
Antwoord aan  Reiziger 2.0

Of stap gewoon in. Dat bepaal je tenslotte zelf.

Ridwan A20
4 jaren geleden
Antwoord aan  Reiziger 2.0

Het is ook alleen in Nederland, die vrijheidsbeperking. Voor het coronabeleid hier hoeven we niet dankbaar te zijn. OV alleen voor noodzakelijke reizen (dus niet het klootjesvolk), maximaal 2 mensen in een auto. Maar wel onbeperkt met het vliegtuig!

Gewoon kijken naar het buitenland en probleem opgelost.

Reiziger 2.0
4 jaren geleden

Overigens, het zijn de laatste stuiptrekkingen van dat corona virus. Steeds minder mensen worden ziek en belanden in het ziekenhuis. Dus stop met doemdenken, en gooi het openbaar vervoer gewoon zo snel mogelijk weer open!

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Reiziger 2.0

Dat er momenteel even weinig besmettingen zijn in Nederland, betekent helaas niet dat het de laatste stuiptrekkingen van het virus zijn. Door het afbouwen van maatregelen gaat de groeifactor vroeg of laat weer boven de 1 komen en dan stijgt het aantal besmettingen weer exponentieel. Besmettingen gaan te voet, maar komen te paard.

Jan O.
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Tuurlijk, we moeten allemaal bang zijn of worden voor 2de of zelfs derde golf.
Johan, baal jij even dat er geen tweede golf qua besmettingen kwam tijdens Hemelvaartsdag of tijdens het zonnige en drukke Pinksterweekend!
Ik geloof echt dat het sneller voorbij is met het corona virus. Iedereen laat zich maar bang maken door een paar zogenaamde “virologen”.
Durf weer te leven met z’n allen!

Leo Lansbergen
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jan O.

Het virus is er en zal voorlopig niet verdwijnen.
Corona is pas weg als er geen positieve testen meer zijn en twee weken achtereen geen nieuwe patiënten.
En dan kan het alsnog opnieuw geïmporteerd worden door buitenlandse reizigers……
Maatregelen blijven dus nodig !

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jan O.

We moeten niet bang zijn voor een tweede golf, we moeten de tweede golf voorkomen door voldoende maatregelen in stand te houden tot het vaccin er is. Helaas is het geheugen van sommigen daarvoor te kort.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  Reiziger 2.0

> Overigens, het zijn de laatste stuiptrekkingen van dat corona virus.

Helaas is in China nu de 2e golf alweer begonnen, met name nu in Peking:
Elf woonwijken in het zuiden van de Chinese hoofdstad Peking zijn afgesloten vanwege een nieuwe cluster van coronavirusgevallen die verband houden met een nabijgelegen vleesmarkt.

ook in Brazilie, Mexico en de VS neemt het aantal gevallen nog steeds sterk toe.

Peter van Lieshout
4 jaren geleden

“Pretreizigers

De problemen zullen vooral ontstaan als de samenleving weer op gang komt. “Nu reist ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk. Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het OV mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte.”

Dit citaat van de heer Pedro Peters als voorzitter van OV-NL is afkomstig uit een artikel in het vakblad voor de spoorsector van 20 april 2020 waarin hij denigrerend spreekt over “pretreizigers”.

In bovenstaand artikel is zijn toon al totaal anders: “U bent welkom”!

Afgezien van de minachting die uit het woord “pretreizigers” spreekt, kunnen de uitlatingen van de heer Peters nou niet bepaald consistent en consequent genoemd worden.

Zelfs de Telegraaf – die nou niet bepaald bekend staat als de meest subtiele krant van Nederland – spreekt terecht over “recreanten en toeristen” en ook – niet onbelangrijk – over “mensen zonder eigen auto”.

De heer Pedro Peters heeft de plank behoorlijk misgeslagen door de uitdrukking “pretreizigers” in de mond te durven nemen! En zou dat terug moeten nemen!

A. Ik ben trouwens óók een voorstander van het openstellen van het ov voor ALLE reizigers (forenzen, scholieren, studenten, recreatieve reizigers).

B. Het is vanzelfsprekend, dat áls er corona – maatregelen nodig zijn, deze ook genomen en nageleefd moeten worden.

C. Het ov wordt constant een “vitale sector” genoemd. Ik geef de voorkeur aan een “nutsvoorziening” en een “basisvoorziening” net als de gezondheidszorg. Er is volgens mij niemand in Nederland die vraagtekens zet bij de kosten in de gezondheidszorg tegen het corona – virus.

D. Het blijkt nu overduidelijk, dat de ov – sector de ov – reizigers harder nodig heeft dan andersom. Op zich ook weer niet zo gek: wij als ov – reizigers BETALEN de ov – bedrijven met onze ov – chipkaarten en ov – abonnementen.

E. Minder arrogantie van de ov – bedrijven lijkt me dan ook wel op zijn plaats!

Ruth
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter van Lieshout

Ben helemaal met je eens

Karin
4 jaren geleden

Nu men naar het buitenland kan reizen voor wat vakantie, zou ook ik dat graag willen in eigen land. Met mijn fiets in de trein kunnen is d a n wel zo prettig.

Wouter G.
4 jaren geleden

Voor sommigen is OV reizen een soort medicijn. Het geeft je geest rust en maakt je lichaam sterker. Dat zorgt er hopelijk meer voor dat wie het virus toch krijgt, minder kans heeft naar het ziekenhuis te moeten; de reden dat het aantal besmettingen zo laag mogelijk moet zijn. Al wordt het risico wel veel te groot als iedereen in dezelfde treinen wil, dus omreizen zou in ruimere mate gedoogd moeten worden.

Wel handig is te onthouden in welke treinen en coupés (wagon van voren in rijrichting) je zat. Dat kan helpen met het contactonderzoek.

Ten slotte: als wordt gekeken naar Duitsland, lijkt het OV daar (nog) geen besmettingshaard te zijn, terwijl het daar geen elitevervoer is zoals hier. Ze bieden zelfs nog de regionale groepstickets aan.

Erno-Berk
4 jaren geleden

Ik denk dat je niet gelijk met kortingskaarten moet strooien of de spoordeelwinkel weer moet openen, maar begin in ieder geval meer met het toestaan van recreatieve reizen in het weekend. Dat in het weekend de fiets ook mee kan zou ook prettig zijn. Recreatieve reizen op werkdagen (dus ook in de daluren) kunnen dan nog wel taboe blijven, maar het weekend zouden recreatieve reizen toch wel geen probleem moeten zijn.

Baardstaart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

En richt je eerst op de rijbewijs/autolozen om die de mogelijkheid te bieden om minder noodzakelijke / recreatieve treinritten te maken. (De rest kan met de auto) En metname in de super-daluren 11-15 en 20- en in het weekend natuurlijk. Ik blijf het OV overigens een risicoplaats vinden. Ik denk wel dat het goed is om de mondkapjesplicht gaande te houden. Dit houdt in elk geval de keuze reiziger even uit de trein.

Beperkt fiets mee moet idd kunnen. Denk aan als mensen pannen of slecht weer onderweg (doorweekt) hebben gehad.

PS App gaat voor mij niet werken. Gebruik een dumbphone.

Cunera Berendsen
4 jaren geleden

Van die coupenummers onthouden en doorgeven bij contactonderzoek is erg belangrijk.

Johan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Cunera Berendsen

Eigenlijk wel, maar ik denk niet dat contactonderzoek onder OV-reizigers op die manier gaat werken. Daar is toch echt hulp van een goed doordachte corona-app voor nodig.
Coupés zijn trouwens niet genummerd. Het nummer slaat op het hele treinstel, met afhankelijk van het type trein tussen de 100 en 600 zitplaatsen. De meeste van die reizigers zijn niet in je buurt geweest, dus zouden niet gealarmeerd moeten worden bij een contactonderzoek.

Marja Pelgrom
4 jaren geleden

Ga in hemelsnaam terug naar normaal. ZONDER MONDKAPJES PLICHT. Het nieuwe normaal is ABNORMAAL, SCHENDING VAN VRIJHEID EN GRONDRECHTEN. Normaal us niet het inperken vsn de vrijheid van gezonde mensen, wel kun jeverlangen wie ziek is blijft thuis.

Erno-Berk
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marja Pelgrom

Ik zie liever dat de mondkapjesplicht juist wordt uitgebreid naar perrons in dergelijke, zoals dat ook in België en Duitsland is. Al is het maar voor de dicipline en het opwerpen van drempels.

Baardstaart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Op het perron vind ik onzin. In Belgie en Duitsland gaat men uit van 100% capasiteit terwijl in Nederland 40 a 50% capasiteit uitgaat. Mondkapjes moeten gebruikt worden waar ze nodig zijn en in de open lucht vind ik deze dingen pure onzin. Besmettingen buiten hebben nauwelijks plaatsgevonden.

Wel dienen mondkapjes in de trein op te staan. Wel moet je een mondkapje kunnen wisselen bij een langere treinrit. Naast groepsbeveviliging is dit is voldoende om keuze reizigers uit de treinen te houden.

Het moet mogelijk zijn om bij een overstap even wat te kunnen eten etc.

@Marja Pelgrom… Niemand draagt deze muilkorfjes voor hun plezier, maar in plekken als OV zie ik deze mondkapjes wel als zinvol (zeker ook door slechte ventilatie). Heb veel meer twijfels aan 1,5m buiten. Dan bedoel ik niet hutje mutje bij elkaar staan.

A. Postma
4 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Waarom kijkt iedereen telkens naar een ander of wat een ander land wel of niet doet? Je kan ook zelf een beetje nadenken?! Dat noem ik pas volwassen. Als kleine kinderen lopen jullie al maanden te zeuren!😂😂

Jose
4 jaren geleden

Logisch dat jullie uit willen breiden nu blijkt dat het merendeel .door de mondkapjes het o v niet meer neemt..waaronder ik ook behoor…er worden niet voor niets zoveel autos aangeschaft nu….dus weg al die verplichingen ..hou mij wel aan de afstand regel en vermijd drukte .

Cole
4 jaren geleden

Is er wel een OVkapjesplicht in Duitsland?
https://www.bahn.de/p/view/home/info/corona_startseite_bahnde.shtml

Ik lees hier ‘Tragen Sie bitte eine Mund-Nase-Bedeckung’ en ‘Hygiene-Empfehlungen’ dat zijn vriendelijke verzoeken en aanbevelingen.

Ook geen 1,5m plicht? ‘Halten Sie Abstand zu Mitreisenden und zum DB Personal’

Overigens in Den Haag in de tram geldt ook geen 1,5m plicht ‘Geef elkaar de ruimte’

Kees Toxopeus
4 jaren geleden

Het lijkt erop dat de OV-sector is in gaan zien dat een behoorlijke groep mensen toch wel zonder het openbaar vervoer kan leven en zoekt naar alternatieven zoals de auto. Hierdoor verminderd het draagvlak voor het openbaar vervoer op de lange termijn en zien OV-bedrijven hun toekomstplannen verdampen. Helaas hebben ze dit grotendeels aan hun zelf te danken door de eerdere houding (zogenoemd vanwege Corona). De reiziger moest maar dankbaar zijn dat hij/zij gebruik mocht maken van het openbaar vervoer. Kom op zeg, deze reiziger betaalt toch voor zijn reis?

Ben
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees Toxopeus

Wat men vergeet als iedereen weer in de auto stapt dat men dan weer lekker met zijn alle in de file staat, waardoor het milieu er niet beter op word.
Dan zal men blij zijn dat er een openbaar vervoer is. Want ook het “populaire thuiswerken” zal door een hele hoop bedrijven uiteindelijk weer de nek om worden gedraaid omdat er misbruik van gemaakt word door mensen die even in “werktijd” boodschappen doen of dat ene klusje even doen.

Nico Kwant
4 jaren geleden

Voor zo ver ik weet is het ov weer voor alle reizen. Mondkapje moet je zo ie zo altijd bij hebben in de trein. Als het te druk is kun je deze opzetten. Officieel moet je deze de hele reis ophebben, maar er wordt niet op gecontroleerd. Heb ook geen HC weer door de trein gezien. En geen HC is geen boete als je geen mondkapje op hebt, maar denk vooral wel om het caronavirus want die loopt wel door de trein. En je zou maar door een persoon die door de zo goed als lege coupe op weg is naar het toilet en net jouw besmet tijdens een hoest- of niesbui als hij langsloopt. Dus toch maar mondkapje op, ook in een lege coupe!

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nico Kwant

Volgens rijksoverheid.nl is het ov nog steeds alleen voor noodzakelijke reizen.

Stokbosveen
4 jaren geleden

Dat de belangenclubs graag willen dat het ov er voor iedereen is, zonder beperkende maatregelen, is puur eigenbelang. De inkomstendaling is drastisch terwijl de kosten gewoon hetzelfde zijn gebleven. Dus om nog iets te redden en de schade een tikkeltje minder groot te laten zijn doen ze deze oproep.

Een auto heeft vele voordelen in vergelijking met het ov. Van Den Haag naar Alphen a/d Rijn ben ik met de auto ongeveer 25 minuten onderweg. Met het ov is mijn reistijd bijna 2 uur! Van deur tot deur reken ik natuurlijk als reistijd. Dan is de keuze snel gemaakt. En mijn auto is schoner dan de trein met etensresten op de banken en de vloer en rondslingerende blikjes en flesjes.

Baardstaart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

De belangen van rijbewijslozen/autolozen moeten ook behartigd worden. Wij kunnen nergens naar toe behalve wat de fiets ons brengt. Het is ook van belang dat deze groep deze zomer ook een aantal keren weg kan of op bezoek kan bij vrienden etc.

Ik blijf anoniem
4 jaren geleden

Ik zou het prima vinden dat ook wij studenten de mogelijkheid krijgen om weer gebruik te kunnen maken van het OV. Ik reis momenteel 55km naar stage, gelukkig is dat een noodzakelijke rit.. Maar we willen ons (net zoals bijv. ouderen) ook weer normaal kunnen voelen.. Afstand moet wel verplicht blijven!

Joep
4 jaren geleden

TREIN. Ik wil met de TREIN. NU.

Anke
4 jaren geleden

Tot 1 juni konden we zonder mondkapje, vanaf 1 juni moeten we ineens met mondkapje reizen. Volgens is het virus van voor 1 juni precies hetzelfde als na 1 juni. Allemaal schijnveiligheid en met een lange reis je eigen cob co2 inademen ga je jezelf ook niet beter van voelen. Dus ik pleit voor afschaffen en gezond verstand gebruiken.

Jannes
4 jaren geleden

Wij hebben geen auto. Wel een caravan op Ameland.
Daar moet het een en ander gebeuren om het niet te verwaarlozen. Is het egoïstisch als we met de trein gaan ? Wij twijfelen.

Gerda Kaptein
4 jaren geleden

Mensen zonder rijbewijs of auto zouden met het ov moeten kunnen. Mijn dochter woont in een andere stad en we kunnen elkaar alleen zien als we een uber gebruiken. 60 euro voor een retour! 10 euro met ov. Mijn broer heeft voor corona een huisje gehuurd bij slagharen. We weten niet hoe hij er moet komen. Toch met de trein met gezin en maar hopen dat je niet aangehouden wordt? Als je met koffers reist is het duidelijk dat je geen noodzakelijke reis maakt. In de zomermaanden graag het ov openstellen voor mensen zonder auto.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Gerda Kaptein

Je wordt niet aangehouden. De verantwoordelijkheid voor het bepalen wat een noodzakelijke reis is, is neergelegd bij de reiziger zelf. Je mag dus zelf bepalen of je reis noodzakelijk is.

Anne
4 jaren geleden

Gewoon gaan. Ik ga in juli gewoon met de trein naar het begin van mijn wandelvakantie. Wel zorg ik voor een mondkapje. Ik vind dit een noodzakelijke reis omdat ik nodig aan ontspanning toe ben. Punt

G. van der Zwaag
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anne

Prima, maar niet afsluiten met: PUNT.Dat klinkt precies wat minder vriendelijk.

anoniem
4 jaren geleden

Ik zou ook gewoon gaan. Ook voor Jannes die naar Ameland wil , gewoon gaan. Ik heb in April , mei en afgelopen zondag ook voor mijzelf noodzakelijke ritten gemaakt. En niemand heeft t recht je aan te houden. En de conducteurs zijn allemaal watjes die niet eens door een coupe durven te lopen tijdens de rit.

Reiziger 2.0
4 jaren geleden
Antwoord aan  anoniem

@Anoniem: ik vind jou de grootste loser op deze site. Iedereen probeert dat corona virus de baas te worden.