fbpx

ProRail eist geld van jonge vandalen

14 sep 2010 20:41

Spoorbeheerder ProRail gaat proberen zeker vier minderjarige jongeren op te laten draaien voor schade die ze hebben veroorzaakt met vandalisme. De vier zouden een spoorwegovergang bij het Achterhoekse Wehl in storing hebben gebracht. Dat meldt ProRail dinsdag.

Op het traject tussen Arnhem en Winterswijk vallen al enkele maanden treinen urenlang uit als gevolg van vandalisme. ProRail heeft daarop onder meer camera´s geplaatst en buitengewone opsporingsambtenaren ingezet.

Betrapt
Maandag werd in Wehl een groep jongeren op heterdaad betrapt. Een van hen heeft de storingen bekend. De tiener verklaarde dat hij en zijn vrienden na school uit pure verveling de storingen veroorzaakten. Inmiddels zijn ook andere verdachten in kaart gebracht, die eveneens een schadeclaim van ProRail kunnen verwachten.

Strafrechtelijk onderzoek
De schade die de spoorbeheerder via een schadeclaimprocedure gaat proberen te verhalen op de jongeren loopt mogelijk op tot tienduizenden euro´s. Het strafrechtelijk onderzoek naar het veroorzaken van de storingen loopt nog.

Aanpak
ProRail kondigde bij de presentatie van het jaarverslag 2009 al aan stevig in te gaan zetten op het aanpakken van vandalen. Een op de drie treinstoringen wordt volgens de spoorbeheerder veroorzaakt door derden.