fbpx

Rechter verbiedt ov staking

06 okt 2009 13:54

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag een streep gezet door de voorgenomen staking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 

De vervoersbedrijven RET, GVB en HTM hadden een kort geding aangespannen tegen vakbond Abvakabo FNV om de staking te voorkomen. Abvakabo zag de staking als onderdeel van bredere protestacties, die woensdagmiddag staan gepland tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Rechtbank
Volgens de rechtbank mogen werknemers alleen staken als er sprake is van een geschil en collectieve onderhandelingen met de werkgevers. Omdat de twee partijen momenteel niet over de AOW-leeftijd gaan, mag de staking dan ook niet doorgaan.
"De rechter was het met ons eens dat het hier om een buitenproportioneel middel gaat" zegt een woordvoer

Opgelucht
Niet alleen vervoerders, maar ook reizigersorganisaties en politieke partijen hadden zich negatief uitgesproken om reizigers te duperen om te protesteren tegen de mogelijke verhoging van de AOW leeftijd. De vervoerders reageren opgelucht. "We zijn blij dat onze reizigers niet worden gedupeerd", zegt een woordvoerder van RET.

Ander moment
Met de uitspraak van de rechter is nu de staking van woensdag van tafel. FNV sluit echter zei een ov-staking op een ander moment niet uit te sluiten. ´´Dat zien we dan wel weer. We gaan nu eerst de situatie met onze achterban bespreken.´´ zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV.