fbpx
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Schietpartij Utrechtse tram: U-OV hervat dienstregeling

18 mrt 2019 13:31

Vanwege een schietpartij in een tram in Utrecht is het openbaar vervoer in de regio Utrecht maandagmiddag stilgelegd. Rond 13:10 uur zijn de bussen en trams van U-OV naar binnengehaald. Vanaf 18:00 uur is het openbaar vervoer weer hervat. Wel rijden de bussen minder vaak dan gebruikelijk.

Schietpartij

Het schietincident vond maandagochtend plaats rond 10:45 uur. “De schietpartij in Utrecht heeft vooralsnog alle kenmerken van een terrorischte aanslag. Tevens is de dader nog voortvluchtig” laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. U-OV meldt omstreeks 13:15 uur dat het openbaar vervoer in Utrecht is stilgelegd.

Verklaring U-OV

“In goed overleg met de nood- en hulpdiensten is besloten al het openbaar vervoer in Utrecht stil te leggen. De precieze toedracht is op dit moment nog onduidelijk, maar de politie houdt rekening met een terroristisch motief. Veiligheid staat voor alle betrokkenen op de eerste plaats. Alle bussen rijden hun rit nog uit om mensen naar hun bestemming te brengen en gaan vervolgens naar de stalling terug. Of en wanneer het openbaar vervoer weer opgestart kan worden is op dit moment niet bekend” meldt de vervoerder maandag aan het begin van de middag.

Dienstregeling beperkt hervat

Om 18:00 uur is bekend geworden dat U-OV het openbaar vervoer weer beperkt gaat opstarten. “Gezien het feit dat de logistiek volledig onderuit lag, is het helaas niet mogelijk om op alle lijnen een normale dienstregeling te rijden. Daarom rijden we op de belangrijkste lijnen een beperkte frequentie. Op deze wijze willen we de kans bieden aan reizigers die vanmorgen met bus of tram van huis zijn gegaan, om thuis te komen. Houd rekening met forse extra reistijd en met extra drukte. Vang geen nieuwe reizen aan, we bieden vervoer voor mensen die naar huis gaan” laat U-OV weten.

Sporenonderzoek tram

De tram werd maandagavond nog niet vrijgegeven in verband met het sporenonderzoek. Aanvankelijk zou dinsdag 19 maart tot nader order geen tramverkeer mogelijk zijn tussen Utrecht CS en Nieuwegein Zuilenstein. Laat op de avond werd maandag toch het volledige tracé vrijgegeven. Daardoor is de dienstregeling dinsdag toch normaal gestart.

Treinen rijden wel

De treinen van en naar Utrecht hebben de gehele maandagmiddag gereden. Politie en NCTV treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht Centraal en de daar aankomende en vertrekkende treinen, meldt NS. De maatregelen zijn getroffen in overleg tussen politie, NCTV en de NS. Over de aard doen de Nederlandse Spoorwegen geen nadere mededelingen.

Dreigingsniveau

In de gehele provincie Utrecht is het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 22.00 uur maandagavond.