Station Groningen vanaf 10 mei negen weken buiten dienst
20 feb 2025 17:17
Geen 51 maar 64 dagen ligt station Groningen er vanaf 10 mei uit door bouwwerkzaamheden. Spoorbeheerder ProRail heeft een nieuw werkschema opgesteld voor het station nadat onlangs bleek dat de geplande 51 dagen niet lang genoeg zouden zijn.
Station Groningen zal de volle negen weken niet bereikbaar zijn voor de treinen van de NS. De treinen van Arriva kunnen, na een buitendienststelling in het eerste weekend, vier weken blijven rijden omdat deze treinen aan de westkant van het station aankomen. Maar in juni beginnen ook hier werkzaamheden waardoor ook Arriva het station niet meer aan kan doen.
Bussen vanaf station Europapark
Zowel Arriva als de NS gaan bussen inzetten die pendelen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Reizigers krijgen informatie op het station, op de websites en in de reisplanners.
Op het station gaat aannemer Strukton sporen doortrekken zodat de regionale lijnen straks door het station verder kunnen rijden. Verder wordt er gewerkt aan perrons, worden sporen vernieuwd, verlegd en verwijderd, en laat ProRail wissels vervangen en verplaatsen. Ook wordt de busonderdoorgang op zijn plek gelegd.
Verzakkingen definitief hersteld
Bij de Esperantotunnel, waar eind vorig jaar verzakkingen waren onder het spoor, wordt de schade straks definitief hersteld. In de nieuwe werkplanning heeft ProRail dit toegevoegd. In het najaar liet ProRail een spoedreparatie uitvoeren om het treinverkeer weer mogelijk te maken. Destijds was station Groningen voor meerdere dagen onbereikbaar en reden er ook bussen tussen de stations Europapark en Groningen.
De belangrijkste reden dat de werkzaamheden langer gaan duren, is een tekort aan personeel. Volgens ProRail zijn vooral monteurs schaars.
(c) Treinreiziger.nl
vanuit de richtingen Leeuwarden, Eemshaven & Delfzijl kan er vijf weken niet gereden worden naar het Hoofdstation. Hoe gaan ze dat oplossen? Keren in Zuidhorn & Noorderstation? 🙄
Ja precies zo, en bussen verder, hoe anders?
arriva wil er zelf nog niets van weten, dus vertel…
Arriva zelf weet het echt al wel, maar heeft het nog niet definitief gepubliceerd
De vraag is hoe de treinstellen naar Eemshaven en Delfzijl van brandstof worden voorzien + waar laat je die treinstellen nacht beheerd achter tegen vandalisme en graffiti.
1) Tankwagen met mobiele tank installatie.
2) Hekken en bewaking. Ergens tijdelijke hekken zetten is zo moeilijk niet en mobiele camera’s ook niet. En dan nog een paar mannetjes voor de beveiliging.
3) Je kunt op diversere grote stations ook noodtoiletten maken (gewoon een toiletwagen) en de toiletten in de trein tijdelijk afsluiten. Dit moet uiteraard wel gecommuniceerd worden. Zo voorkom je dat je daar zorg aan hebt.
Het grote probleem is dat treinen naar Ljouwert moeten voor onderhoud. Zou net wel – net niet kunnen door gebruik te maken van de wissel NA Groningen station.
Vanuit de richting Leeuwarden is Zuidhorn als eindstation inderdaad de beste oplossing. En vanaf daar verbussing tot Groningen.
Keren op het Noorderstation lijkt me volstrekt onmogelijk, als zowel de trein naar Eemshaven en Delfzijl moeten blijven rijden. Dit aangezien het eerste wissel pas voorbij Sauwerd ligt. In dat geval zou je nog bijvoorbeeld alleen Noorderstation – Delfzijl kunnen rijden. Maar dan kom je met operationele problemen, zoals de onmogelijkheid om te tanken, aangezien de treinstellen dan op een geïsoleerd stuk spoor staan. Het materieel kan ook niet worden vervangen als het defect raakt.
Keren op noor kan prima, je vergeet dat het iets verderop (richting groningen) enkelsporig wordt, en je die wissel kan gebruiken om te keren.
Plus tussen groningen noord en de Walfriesbrug liggen er nog wissels om van het linkerspoor naar het rechterspoor te gaan.
De trein naar eemshaven gebruikt de wissel tussen noord en groningen om te keren en vertrekt van het rechterspoor, de trein naar delfzijl gaat er vanaf links achreraan en gebruikt de wissels iets verderop om naar het rechterspoor te gaan.
Tanken is wel een probleem, maar kan opgelodt worden door toe te staan dat arriva doorrijdt tot het emmaviaduct en vanaf daar omkeert en naar leeuwarden rijdt om te tanken.
Iets wat ze sowiso al moeten doen tijdens de eerste 4 weken.
Zuidhorn heeft bovendien al een regelmatige busverbinding via Zernike, die moet dan opgeschaald worden.
Maar is er geen wissel ten westen van het Hoornse Diep zodat je van het
Hogeland op het spoor naar Leeuwarden kunt belanden (wat een gedoe zeg 🙄)?
Ja, er is een wissel ten westen van het Hoornsediep, maar die ligt vlak voor de spoorbrug. Die spoorbrug is in dezelfde periode 16 dagen lang niet te gebruiken vanwege laswerkzaamheden. Het wisselemplacement aan de westzijde van het hoofdstation verdwijnt volledig, om ruimte te maken voor de nieuwe spoorindeling.
Het lijkt me toch wel erg knullig als het de volledige 9 weken niet mogelijk zou zijn om dieselmaterieel over te brengen van Leeuwarden naar Groningen Noord vv. Als dat de beperkende factor is kost het één wisseltje ter hoogte van de Peizerweg om (zonder overdrijving) duizenden busritten uit te sparen. Dat kan er in twee dagen in liggen en weer in twee dagen worden opgeruimd. Desnoods kan men de overweg Peizerweg handmatig afsluiten voor elke overbrengingsrit.
Het gaat ook niet om de volledige 9 weken. Een wissel inleggen is een dure klus die zorgt voor extra buitendienststellingen met personeel dat er niet is. Het is niet de eerste keer dat er wekenlang geen treinen naar Eemshaven en Delfzijl zullen rijden.
Als het lukt om de vervanging van het emplacement zo te faseren dat er maar een week of twee niet kopgemaakt kan worden op het hoofdstation kan een tijdelijk wissel niet uit, nee. Maar bussen rijden ook niet gratis of zonder personeel, als er überhaupt al voldoende beschikbaar zijn middenin de zomer.
Het grote probleem is dat treinen ook onderhoud nodig hebben als Groningen dicht is en treinen niet naar Ljouwert kunnen voor onderhoud zouden de noordelijke nevenlijnen dus verbust moeten gaan worden.
Als de treinen genoeg ruimte hebben om te keren in de buurt van Groningen en om naar Ljouwert te gaan voor onderhoud is Groningen Noord een optie voor de Noordelijke nevenlijnen. Toegankelijkheid van dit station voor mensen met wielen is ruk, dus voor die groep moet er aangepast vervoer zijn naar de eerste station met volledige toegang.
Voor Ljouwert zou ik denken aan een noodstation achter de bouwmarkt in Groningen, want anders wordt het inderdaad Zuidhorn, maar dan zou er nu al een noodperron gemaakt moeten zijn.
Aangezien rolstoelers op het Noorderstation gebruik kunnen maken van de voor hen aangelegde paden, zijn de perrons voor hen beter toegankelijk dan op stations waar men afhankelijk is van liften. Er komt geen noodstation bij de bouwmarkt. Het is niet de eerste keer dat de lijnen gestremd worden. Er is geen enkele aanleiding of noodzaak om te denken dat het deze keer helemaal anders aangepakt zal worden.
Wat is de bedoeling met de toekomstige regionale lijnenvoering? Zoals ik het begrijp wordt Groningen dan geen dubbelkopstation meer. Gaat de frequentie dan ook omhoog na alle werkzaamheden?
De treinen gaan inderdaad doorrijden. Aantal treinen blijft gelijk maar de sneltrein uit Leeuwarden zullen doorrijden naar Europapark en de treinen Eemshaven – Winschoten en Delfzijl – Veendam worden gelijkmatiger over het uur verdeeld.
En leeuwarden leer treinen komen erbij.
Maar het punt is vooral dat er nu meer treinen op station groningen passen.
Probleem is domme wetgeving die stelt dat je geen extra treinen over een overweg mag laten rijden zonder extra maatreglen (maar als er voor 2019 wel extra treinen daar rijden is het prima).
En dat houdt extra treinen naar bijvoorbeeld zuidhorn, veendam, of zwolle tegen.
De nieuwe treinen naar leeuwarden mochten alleen rijden omdat de overgang bij de paterwoldseweg is vervangen door een tunnel, wat de algemene situatie ondanks de extra treinen verbeterd.
Als je nu nog meer treinen naar zuidhorn laat rijden moet je weer een overweg weghalen, omdat anders de situatie “verslechterd”. (Want minder autoverkeer en daarmee minder ongelukken mag niet meegenomen worden).
verbetert en verslechtert….. Denk aan de Nederlandse taal!
Dat laatste klopt volgens mij niet. Ten eerste zit je met enkelspoor tussen Groningen en Noord opgescheept en ten tweede sluiten de regionale treinen aan op de IC’s. Deze aansluiting verlies je dan.
2 weken langer is vervelend, maar in zekere zin valt het ook wel mee, en dat de treinen van Arriva een aanzienlijk deel van de werkzaamheden kunnen blijven rijden is ook positief. Hopen dat er geen extra tegenvallers bij komen en dat het bij de 9 weken blijft.
Maar ik schat in dat het in Groningen grotendeels scholieren- en studentenvervoer betreft, dat zijn geen keuzereizigers, dus ze kunnen niet anders dan eens wat vroeger opstaan etc maar je geeft ze wel de boodschap mee dat ze tijdens hun latere carrière meer modaliteiten achter de hand moeten hebben.
Op langere termijn (of korte termijn) krijg je dat mensen stemmen op partijen die beloven niet aan autootje pesten te doen ( zie Duitsland)
Doorrijden straks bij het Groninger Hoofdstation biedt vele voordelen. Perrons worden daar niet opgehouden door kerende treinen en je krijgt snellere en directe verbindingen. Als de Lelylijn er komt kan deze tot Assen doorrijden, waar thans de Sprinter van en uit Groningen thans nog keert in de spitsuren. Als de Nedersaksenlijn en de Wunderline uit Bremen vanaf 2030 geheel gerealiseerd zijn dan een snelle doorgaande trein via Leeuwarden naar Harlingen Haven , waar op de boot richting Vlieland en Terschelling overgestapt kan worden. Dit trekt weer toeristen aan en de plekken waar zij graag heen gaan of vandaan komen.Het station is thans nog een groot knutselpaeadijs, maar voltooiing hiervan hoopt men in 2026 te kunnen voltooien. Nieuw busstation, de perronkappen weer gerestaureerd en een mooie fietsenstalling moeten dit bouwproject complementeren. Daarom ook meer tijd voor de realisatie van 51 naar 64 treinvrije periode. Alle projecten als deze zijn complex en duren daarom ook vaak langer dan gepland. Kijk maar naar het Belgische Mons dat is 10 jaar vertraagd, i.p.v. 2015 is dat begin 2025 geworden. Ook het werk bij Arnhem Centraal liep 20 jaar vertraging op, met een mooi organisch stationsgebouw met scheepskenmerken ( de flip, twist) , maar wel met een donker en minder fraaie busbunker als busstation. Mechelen in België heeft in 2030 zijn moderne station, hier wordt stapsgewijs thans het oude bouwwerk uit 1960 vervangen. Ook Stuttgart krijgt een hypermodern ondergronds doorgangsstation welke eind 2026 open moet gaan. Flink duurder geworden en vertraagd ook in de oplevering, maar met behoud van het monumentale Bonatsbau stationsgebouw, waar ook een nieuw hotel in wordt gevestigd! Ook de geplaagde tramlijnverlenging van HTM Delft Station naar de TU Wijk is door de nodige tegenslag al meer dan 13 jaar nog niet open! Men hoopt dat dit eind 2026 dan eindelijk een feit wordt! Infrastructurele projecten zijn door hun complexiteit vaak langer in uitvoering dan men hoopte en ook de kosten worden daardoor veel hoger dan eerder was geraamd! Als er nieuwe lijnen komen bundel ze dan bij natuurgebieden samen met een parallel lopende snelweg in een tunnel, zodat geluidsoverlast, stikstof en lawaai verdwijnt. Bij reactivering van grenslijnen maak goede afspraken over aansluitingen, vervangvervoer tijdens de werken en zet onderlinge automaten voor treintickets neer! Zo komt men verder, zowel letterlijk als figuurlijk!
Als de Lelylijn er komt. We zijn dan denk ik inmiddels in 2040 of 2050 dan zijn er weer hele andere problemen denk ik. Je hele bijdrage zit vol met wensdenken. Ik geloof er niet in Sorry.
“Als de Nedersaksenlijn en de Wunderline uit Bremen vanaf 2030 geheel gerealiseerd zijn”
Ha ha
Ik vraag me alleen wel af hoe Arriva het aan- en afkoppelen van treinstellen rond de spitsen gaat organiseren als de treinen straks in Groningen allemaal gaan doorrijden. Lijkt me nogal onhandig.
Het blijft een gebed zonder end in Groningen. Hoeveel jaar zijn ze daar nu al mee bezig?
Net zolang als in Amsterdam volgens mij, alleen is Amsterdam Centraal daarmee wel uitgegroeid tot een metro-knooppunt en een startpunt voor hogesnelheidstreinen.