fbpx

Stemmen voor Europese verkiezingen op NS-stations

16 mei 2014 22:55

Op donderdag 22 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. NS en gemeenten bieden de mogelijkheid om op meer dan 50 stationslocaties te stemmen. Dagelijks reizen meer dan een miljoen treinreizigers met NS. Voor hen wordt het op deze manier eenvoudig om onderweg een stem uit te brengen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart waren de stations een van de best bezochte stemlocaties van de gemeenten.

Aangepaste openingstijden
Op de meeste stations hebben de stembureaus aangepaste openingstijden. Enkele locaties gaan extra vroeg open of zijn alleen tijdens de avond- of ochtendspits geopend. Station Castricum is om 05.00 uur het eerste stembureau dat open gaat. Om 05.30 uur gaan de stembureaus open op de stations van Barendrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Roermond en Zwijndrecht. Op Amsterdam Centraal opent het stembureau om 6.30, op Utrecht Centraal om 7.00 uur en op Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal om 7.30 uur.

Workshop Europa in trein
Treinreizigers krijgen dinsdag 20 mei – twee dagen voor de Europese verkiezingen – een workshop Europa in de SocialCoupé van NS. Onder leiding van Adriaan Schout, Europadeskundige van Instituut Clingendael, gaan Europese politici en treinreizigers met elkaar in gesprek over de werking en invloed van de EU. De deelnemende politici zijn Wim van de Camp, (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks), Marietje Schaake (D66) en Mark Dijk (VVD) en Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie-SGP). De Workshop Europa in de SocialCoupé vindt plaats in de reguliere Intercity op het traject tussen Den Haag en Apeldoorn.

Stemmen op station eigen gemeente
Reizigers kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en identiteitsbewijs. Met een aangevraagde kiezerspas kan ook in een andere gemeente gestemd worden. Kijk voor meer informatie en een actueel overzicht van de deelnemende stations met openingstijden op www.ns.nl/stemmen.

1 gedachte aan “Stemmen voor Europese verkiezingen op NS-stations”

  1. H. van Dam schreef:

    Foutje: het is donderdag 23 mei (en niet 22 mei zoals in de eerste regel staat). Datzelfde geldt voor de dinsdag. Dan is het niet 20 mei maar 21 mei.

Reacties zijn gesloten.