fbpx

Succesvolle proef met eigen bussen NS ligt stil

23 jan 2012 12:00

In midden-Nederland hebben de Nederlandse Spoorwegen ruim een jaar lang eigen bussen gehad. Daardoor kon het spoorbedrijf snel bij verstoringen vervangend vervoer opzetten. De NS ziet de proef als een succes, maar heeft de proef desondanks toch vroegtijdig stopgezet. Mogelijk komt er een nieuwe proef.

Normaal duurt het bij een storing al snel twee uur voordat er bussen ingezet kunnen worden. Met de proef wilde NS die tijd verkorten naar dertig minuten. Daarvoor werden 44 NS ´ers opgeleid tot buschauffeur en huurde NS 12 bussen bij vervoerder Syntus. "De proef was zeker een succes" zegt NS woordvoerder Wieke Smits. In totaal werden de bussen 60 keer ingezet en waren de bussen afhankelijk van de plaats tussen de 5 en 45 minuten ter plekken. Waarom de proef is gestopt blijft een raadsel. De woordvoerdster zegt geen toelichting te kunnen geven.

Tegenover de Sp!ts zegt een andere woordvoerdster dat de proef per 1 april 2011 zou zijn stopgezet omdat men "de rust en tijd wil geven om te evalueren en vooruit te plannen”.  Er komt namelijk mogelijk een vervolgop de proef. "Er wordt een nieuw projectplan geformuleerd waarmee wij hopen dat er een doorstart gemaakt kan worden. We willen ook de stap gaan maken naar gestrande treinen waar nu ook de focus van de Inspectie Verkeer en Waterstaat op ligt" aldus Smits.