Trein Amsterdam – Brussel rijdt nog langer via trage route
16 jun 2017 21:48
De trein Amsterdam – Brussel wordt per december toch niet versneld. Vertraging in de levering van nieuwe software zorgt er voor dat de trein pas in de loop van 2018 versneld kan gaan worden. NS had na het Fyra-drama plechtig beloofd dat de intercity vanaf december 2016 via de hogesnelheidslijn zou gaan rijden.
NS en NMBS wijzen naar Bombardier, die niet tijdig de benodigde locomotieven met de juiste software hebben geleverd. Staatssecretaris Dijksma heeft de druk op Bombardier opgevoerd, maar zonder succes. “Ik heb het maximale gedaan om de levering door Bombardier te bespoedigen. Zo heb ik samen met de CEO van NS, mede namens mijn Belgische collega Bellot, sinds eind 2016 driemaal gesproken met de president van Bombardier,” schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.
Februari 2018
De actuele verwachting is dat de locomotieven op 31 juli worden toegelaten. NS stelt na toelating van de software zes maanden nodig te hebben om de nieuwe treindienst voor te bereiden. Als alles meezit kan de trein Amsterdam – Brussel dus in februari alsnog versneld worden. De trein zal vanaf dat moment vanuit Amsterdam nog maar 12 maal per dag gaan rijden, in plaats van 16 maal. De treinen uit Amsterdam naar Brussel zullen vanaf dan niet meer stoppen te Den Haag, Dordrecht en Roosendaal. In plaats daarvan gaat de intercity wel stoppen te Breda.
Snellere reistijd
De vier treinen die vanaf Amsterdam geschrapt worden, zullen voortaan vanaf Den Haag naar Brussel rijden. Vanaf Rotterdam blijft de frequentie daardoor ongewijzigd. Met name doordat de treinen vanuit Amsterdam naar Brussel straks niet meer via Den Haag rijden, wordt de reistijd aanzienlijk sneller. Tussen Rotterdam en Antwerpen biedt de hogesnelheidsijn nauwelijks tijdwinst. Wel krijgen reizigers uit Noord-Brabant daardoor een snellere verbinding met België.
Breda
Door de verdere vertraging wordt het geduld van Breda nog verder op de proef gesteld. Die stad zou eigenlijk per april 2013 een toeslagvrije Fyra krijgen tussen Breda en Antwerpen. Die trein is er nooit gekomen. Nu is dus de verwachting dat Breda begin 2018 alsnog een trein naar België krijgt – geen hogesnelheidstrein, maar een intercity met maximaal 160 kilometer per uur.
Twee locomotieven
NS benadrukt dat het zonder werkende software niet mogelijk is om de Beneluxtrein via de hogesnelheidslijn te laten rijden. “NMBS en NS houden maximale druk om de softwareontwikkeling voort te zetten en de afgesproken planning aan te houden,” zegt het bedrijf. Zodra de software beschikbaar is, moet NS 24 locomotieven voorzien van de nieuwe software. De 12 treinen die NS en NMBS gebruiken worden dan voorzien van een tweede locomotief: dit om snel te kunnen keren op station Breda en vanwege de vele rangeerritten.
Zes maanden
Na het verkrijgen van de toelating is aansluitend een periode van zes maanden nodig om zowel Belgisch als Nederlands personeel op te leiden, treinen om te bouwen en testritten uit te voeren. Dit om het personeel via opleiding en training vertrouwd te maken met de nieuwe treindienst over het snelle spoor. Inkorting van de voorbereidingsperiode geeft een groot risico op een slechte startprestatie van de treindienst, daarom kiest het spoorbedrijf daar niet voor.
- Lees meer over de Trein naar Antwerpen of de Trein naar Brussel
Wat een lachwekkende toestand zeg, ieder jaar is er wel weer een andere reden. Benieuwd wat we straks in 2018 weer te horen gaan krijgen wanneer het voor de zoveelste keer weer verder uitgesteld gaat worden…
Waar in dit artikel wordt gesproken over “sneller”, wordt eigenlijk bedoeld “minder traag”. De Benelux is straks over de HSL vanaf Rotterdam nog steeds een half uur langer onderweg dan in 2009 over conventioneel spoor waarbij destijds in Nederland ook nog netto één station meer werd bediend. Vanaf Amsterdam is ongeveer 25 minuten te winnen door via de HSL te rijden en Den Haag HS over te slaan. Netto resultaat is dus dat de trein in Nederland twee stations minder bedient en desondanks nog altijd een paar minuten trager zal zijn dan in 2009.
Zie: http://www.treinreiziger.nl/ns-en-nmbs-traagste-benelux-ooit-kan-voorlopig-niet-sneller/
En de prijzen? Toen ik de prijzen van tegenwoordig zag ben ik meteen op de bus-site gaan kijken (dat doe ik niet snel).
Ga er maar vanuit dat de IC Amsterdam – Brussel niet drastisch sneller gaat worden. Dat hoeft niet ook perse want daar heb je de Thalys voor.
NMBS (Europe) wil de Beneluxtrein Amsterdam – Brussel als tweede trein tussen Amsterdam – Brussel vooral integreren in zijn eigen netwerk. Voor 2009 toen de HSL nog niet in gebruik was was de Beneluxtrein de belangrijkste trein tussen Amsterdam – Brussel voor NS & NMBS.
Nu is Thalys de belangrijkste trein tussen Amsterdam – Brussel voor NMBS als aandeelhouder van 50% in de Thalys consortium.
De hoop is dat de ICNG vanaf 2025 wordt toegelaten op het Belgisch spoor. NS heeft Alstom de order om twee prototypes te ontwikkelen die zowel in Nederland als België kan rijden. Als NS & NMBS met de nieuwe ICNG vanaf 2025 zal rijden tussen Amsterdam – Brussel zal de stoppatroon van NMBS waarschijnlijk niet veranderen. W
Wel zal een aantal minuten tijdswinst geboekt worden vanwege de maximumsnelheid van 200 km p/u. Maar wat belangrijker is dat de betrouwbaarheid en comfort beter zal worden. De punctualiteit zal mogelijk ook beter worden als de zwaar belaste Noord – Zuidverbinding in Brussel ontlast wordt door de nieuwe GNER netwerk in Brussel
Waarom zou de uitvoering betrouwbaarder zijn? Bombardier bakt er nu ook niets van terwijl het oud ontwerp is met bekende software.
Sinds Den Besten President-directeur werd van NS werd, worden er uitsluitend boekhoudkundige beslissingen genomen. Het is absurd dat het Fyra-debacle zo lang kon duren. Nog absurder dat er dan Traxx-locomotieven worden besteld en niet een spoedorder TGV’s of ICE’s. Volgende absurde punt is het betrekken van Breda in de route. Maak een aparte TGV Breda-Antwerpen, die in NL in Venlo, Eindhoven, Maastricht of waar ook begint.
Een TGV Antwerpen-Venlo via Breda, of Antwerpen – Maastricht via Breda is een absurd voorstel. De rijtijd op het traject Antwerpen – Venlo zal ongeveer 1,5 uur bedragen. Dat betekent dat je 5 TGV’s nodig zult hebben om deze lijn in een uursdienst aan te kunnen bieden. De aanschafkosten van een TGV zijn ongeveer 25 miljoen euro per trein (ter vergelijking: de sprinters die NS nu bij CAF in productie heeft kosten ongeveer 4 miljoen euro per trein). Dat betekent dat je dan voor 125 miljoen euro aan hogesnelheidstreinen hebt rijden, die ook nog eens veel meer kosten in onderhoud dan een conventionele trein. En dan is het ook nog eens zo dat die TGV 80% van de rit rijdt op conventioneel spoor, waardoor de hoge snelheid niet eens kan worden benut. Je kunt de NS beschuldigen van een overvloed aan boekhouden, maar met uw kwaliteiten van boekhouding zullen de prijzen van de treinkaartjes vrij snel de pan uit rijzen.
Maar een Stadler FLIRT had 249 km/h gekund, veel sneller dan de 160 van de bombardier locomotieven. En die zouden na het debacle al in 2015 geleverd hebben kunnen zijn. En stadler heeft nog nooit te laat geleverd, en is bovendien wel betaalbaar. http://www.treinreiziger.nl/stadler-kan-hogesnelheidstrein-in-twee-jaar-maken/
Stadler heeft voor 12,8 miljoen euro per trein geleverd aan Noorwegen en die trein kon 200 km/h. Prima treinen, maar niet super voordelig lijkt het.
Het punt dat ik echter probeerde te maken is dat je als spoorwegmaatschappij enkel treinen van de hoogste orde (TGV, ICE, etc.) moet aanschaffen wanneer je weet dat je deze treinen vol kunt krijgen en de infrastructuur hebt om ze effectief in te zetten. Het is niet voor niets dat enkel de spoorwegmaatschappijen van de grote Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) deze treinen in bezit hebben.
In Spanje staan er vooral veel in de mottenballen op een rangeerterrein. Italië heeft mooie treinen voor hun HSL lijnen. 300km/h Even raden waar de V250 op gebaseerd was… De wielstellen en motoren waar direct afkomstig van de grote broer. Dat die hier niet rijdend gemaakt konden worden lag aan NS en niet aan de leverancier.
U verwacht niet betrokken te worden in het bijpassen van het prijsverschil. Ik verwacht ook dat u niet denkt een prijsverschil in de kaartjes te moeten ervaren en vreemd genoeg verwacht ik wel dat u het verschil niet fluitend zou betalen. Een bestuurder aan de wal.
Dezelfde incompetente lieden, verantwoordelijk voor het succes van de Fyra, zitten bij NS nog steeds aan het roer. Het is intriest om te moeten vaststellen, dat NS niet meer is dan de vleesgeworden incompetentie. De ‘vertrumping’ (en verdere afbraak) van het treinvervoer is met hoge snelheid ingezet en helaas onomkeerbaar.
Dat is niet zo.
Waarom zou Breda in de route moeten, waarom is dat ooit beloofd? De Benelux kan straks toch ook na Rotterdam gelijk rechtstreeks door naar Antwerpen. Waarom vanuit Breda geen gewone intercity naar Antwerpen (eventueel al startend in Eindhoven), desnoods 1x per 2 uur, in de spits 1x per uur?
Het is ooit beloofd, omdat het een eis was in de oorspronkelijke HSL-concessie. (“een dienst Den Haag-Rotterdam-Breda-Brecht (Noorderkempen, red.)-Antwerpen Centraal- Mechelen-Brussel Centraal-Brussel Zuid: acht treinen per richting, per dag;”) Waarom die eis is gesteld weet ik niet zeker. Het kan hebben meegespeeld dat men de HSL destijds niet wilde integreren in het hoofdrailnet. (Onder meer omdat de minister destijds al voorzag dat NS dan met trage treinen over de HSL zou gaan boemelen.) Een IC Eindhoven – Breda – Antwerpen zou een inbreuk hebben betekend op het NS-monopolie tussen Eindhoven en Breda, als een andere vervoerder de HSL-concessie had gewonnen.
Die vier treinen vanaf Den Haag is absolute onzin. Schipholreizigers met hun zware koffers hebben dan niet ieder een directe trein naar Antwerpen en Brussel.
Waarvoor is dat ommetje met een keerstop in Breda? Trek een Belgische IC door naar Roosendaal. Er zijn Belgische IC-treinen die geschikt zijn voor Nederlands spoor.
Ommetje Brussel-Luchthaven moet eruit.
Wat is toch het probleem om al locomotieven van een eerder geleverd type te voorzien van software die ook al op die eerder locomatieven is geïnstalleerd.
Grappig dat allerlei figuren (incluis de hoofdredacteur) dachten Bombardier de betere partij was en de Italianen de sukkels. Men had gewoon moeten doorzetten met de Fyra V250 onder een beter projectmanagement. Het aardige was bij de V250 dat de ERTMS software ook van een fabrikant kwam die het ook al voor de Thalys had geleverd. Klaarblijkelijk weet men vijf jaar na levering niet meer wat er eerder geleverd is geworden en weet kan men het ook niet nog een keer reproduceren. Het is een wonder (van goed veiligheidsbeleid/ontwerp elders) dat er niet meer ongelukken gebeuren. Stel je voor dat men in de auto-industrie zo zou werken. Iedere dag zou van de mensen niet meer terugkomen van een eenvoudig ritje.
Merkwaardig, uw websiteformulier laat stukken tekst weg.
Software geeft veel gedoe ook bij de gevestigde merken. Is het zo duur om terug te vallen op mechanica en eenvoudige electronica?
AnsaldoBreda had al een slecht trackrecord. Op basis van eerdere leveringsproblemen voorspelden hobbyisten al een drama m.b.t. de V250. Zijn de problemen met de IC4 in Denemarken al opgelost? 😉
Ja, hobbyisten zijn dat betrouwbare bron van informatie. Gezien de geëtaleerde onkunde over moderne electronica zullen we er maar om lachen. Bestelt u nog wat bombardier spullen of een setje Siemens Velaro. Die kunnen zo de rails op, gelooft u het zelf.
Die lezer met zijn anonieme rammelende betoog. De V250 reed gewoon goed en was men op tijd begonnen met bestellen en testen dan had men het rijmanagement gewoon op orde gehad. De ERTMS (en het voorbarig weglaten van ATB) was het speeltje van Rijkswaterstaat en de problemen van Thalys en V250 zijn dan ook te verwijten aan RWS.
NB Deze dagen helemaal geen verkeer over de HSL vanwege werken bij Schiphol. Bizar dat dat kan.
De NMBS website heeft voorlopige dienstregeling online staan die vanaf 10/12/17 geldig is. Hierin is Amsterdam-Brussel via Breda wel voorzien. De Belgen willen wel dus?