fbpx

Trein Brussel – Zwitserland gaat verdwijnen

16 mrt 2016 8:37

Treinreizigers kunnen vanaf volgende maand niet meer rechtstreeks per trein vanuit België naar Zwitserland. Daarmee verdwijnt het laatste restant van het EuroCity-netwerk uit de Benelux. In plaats van de trein naar Zwitserland komt er wel een snelle TGV tussen Brussel en Straatsburg.

Dat meldt de website Brusselnieuws. Op dit moment sporen dagelijks nog twee treinen vanuit de Belgische hoofdstad naar Zwitserland. De twee treinen, ook bekend als de Iris en de Vauban, hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1970 en de prestigieuze Trans-Europ-Express. Jarenlang reden de treinen tot Zürich of zelfs Milaan. Sinds de laatste eeuwwisseling zijn de trajecten echter stelselmatig ingekort en sinds enkele jaren was de rit beperkt tot Basel. Omdat er ondertussen extra haltes werden toegevoegd, liep de reistijd op tot meer dan zeven uur.

Ondanks dat de treinen verdwijnen, zijn reizigers straks wel sneller in Straatsburg. Dat komt omdat er een nieuwe rechtstreekse verbinding komt tussen Brussel en Straatsburg. Het gaat om een TGV-verbinding via Parijs. De trein zal in het begin slechts 1x per dag rijden. Pas rond de zomer komt er een tweede trein bij.

De reistijd van de nieuwe TGV zal bij introductie vier uur bedragen, vanaf de zomer 3.40 uur. Dat is twee uur sneller dan de huidige EuroCity. Medewerkers van de Europese instellingen die naar het Europees parlement in Straatsburg trekken, moeten er wel de metrorit tussen Schuman en het Zuidstation bijtellen. In tegenstelling tot de EuroCity-treinen doet de TGV niet de de stations van de Europese wijk aan. Bovendien zal de prijs niet langer vastliggen en wordt reserveren verplicht.

Foto: Iris in Zürich (c) Steve Morgan via Wikipedia CC BY-SA 3.0.