Trein Maastricht – Aken blijft ook na 1 juni rijden
29 mei 2019 22:03
De trein tussen Maastricht en Aken kan blijven rijden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft daartoe een vergunning verleend, maakte de provincie Limburg woensdag bekend. Dat was op het nippertje, want op 1 juni zou de tijdelijke vergunning aflopen.
Treindienst
De vergunningverlening liep vertraging op. Daardoor vreesden Limburg en vervoerder Arriva dat de treinen per 1 juni alweer halt zouden moeten houden voor de Duitse grens. De huidige verbinding was voorzien per 10 december 2018, maar die datum bleek op het laatste moment niet haalbaar. De trein naar Aken ging uiteindelijk op 27 januari van start.
Reiziger niet de dupe
Wat toen niet werd gemeld was dat in Nederland dit werd geregeld met een tijdelijke gunning tot 1 juni. “Wij zijn tevreden dat door de intensieve overleggen tussen diverse betrokkenen de reiziger niet de dupe is geworden en dat de dienstverlening kan worden gecontinueerd”, schrijft de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus aan de Limburgse Staten.
Drielandentrein
Eigenlijk moet de trein een drielandentrein worden. Maar de verbinding met Luik vlot niet omdat de Belgen de trein voorlopig niet vinden voldoen.
© ANP / Treinreiziger.nl
Is er bekend waar arriva aan moet voldoen om in België te mogen rijden?
Voor zover mij bekend EIST België dat alleen treinen met ERTMS HUN grenzen mogen overschrijden !Terwijl hun WRAKKEN die de NL grens passeren nabij Roosendaal en Maastricht het zelf ook NIET hebben !! Dus gewoon Buurlandje pesten i.p.v. aan de REIZIGER denken !
Het is niet alleen buurlandje pesten. Het is angst voor liberalisering van de spoorsector in België. De toekomst van het spoor aldaar ziet er immers niet bepaald rooskleurig uit. Men is niet bereid een millimeter spoor aan een andere spoorwegmaatschappij te gunnen en zal daarvoor iedere technische of juridische mogelijkheid misbruiken. De invoering van de ICNG op de route naar Brussel zal met soortgelijk gezeik gepaard gaan.
Het krampachtige beschermen van de spoorsector in België, zal in de toekomst alleen maar meer gezeik opleveren. De EU zal immers niet tot in het oneindige toestaan dat de Belgische overheid een totaal failliet bedrijf op de been houdt.
Ze willen de NS wel toestaan op hun voorwaarden. NMBS en NS delen de dure rijpaden op de HSL Antwerpen – Nederlandse grens. Natuurlijk wel enigszins in het belang van NMBS. Hoe langzamer de totale reistijd op de HSL Antwerpen – Nederlandse grens des te hoger de heffingen zijn. En met 160 km p/u treinmaterieel duurt dan langer dan met 300 km p/u treinmaterieel.
Invoering van ICNG op de route naar Brussel hoeft niet voor problemen te zorgen. Het gaat NMBS erom dat de ICNG qua reistijd niet gaat concurreren met de Thalys tussen Amsterdam – Brussel. En daarom heeft NMBS de huidige Beneluxtrein geïntegreerd in het Belgische spoornet tussen Antwerpen C – Antwerpen Berchem – Mechelen – Brussel Nationaal Luchthaven/Noord/Centraal/Zuid. Tussen Antwerpen C – Noorderkempen – Breda is de Beneluxtrein van belang voor NMBS dat station Noorderkempen bediend worden Anders krijgt NMBS ruzie met de Belgische regio Kempen die lange tijd ontevreden was over de NMBS.
Als de ICNG Benelux dezelfde stoppatroon als de huidige Beneluxtrein rijdt zal het iets sneller zijn. Tussen Amsterdam – Breda zal er 5 minuten tijdswinst geboekt kunnen worden. En tussen Breda – Antwerpen 2 – 3 minuten. Waarmee de reistijd tussen Amsterdam – Brussel omlaag kan gaan van 2 uur en 53 minuten naar 2 uur en 45 minuten.
Waarmee de ICNG Benelux qua reistijd geen echte concurrent zal zijn van de Thalys. Maar het is wel comfortabeler t.o.v. de huidige Beneluxtrein.
Is er bekend waar arriva aan moet voldoen om in België te mogen rijden?
Dat zal arriva toch wel gevraagd hebben daar.
Briljante communicatie dus. Aanklagen die handel!
(& al die kletspraat over die hst mag wel weg, maar dit terzijde)
schijnt dat de Flirts van Arriva werkende ERMTS moeten hebben ingebouwd, iets wat ze nu niet hebben maar dat wel makkelijk kan worden ingebouwd, met een fiks prijskaartje. Ironisch, want die oude roestbakken van de NMBS die Nederland wél binnen mogen voldoen niet eens aan de eisen die NMBS aan Arriva stelt.
Gelukkig maar! Nu die rare Belgen nog.
Wat een kortzichtige houding van de NMBS. Bepaald niet markt- en publieksgericht.
Er gaan nog altijd teveel Nederlanders met de auto naar Brussel. De wegen rond en in Brussel zijn verzadigd door de files.
De Thalys loopt als een tierelier. Het aantal reizigers van Amsterdam naar Parijs neemt ieder jaar toe. Er komt geen extra materiaal bij Thalys. Dit betekent dat Thalys extra reizigers naar Brussel er niet bij kan hebben.
De Thalys kan ontzettend duur zijn voor mensen die kort voor vetrek besluiten om naar Brussel te reizen.
De huidige Benelux is te traag om de concurreren met veel autoritten. Men neemt de files dan maar op de koop toe.
Opmerkelijk is dat er vanaf Antwerpen een binnenlandse intercity naar Brussel gaat die een stuk sneller is dan de Benelux. Waarom kan dit niet omgewisseld worden? De Benelux rechtstreeks naar Brussel en de andere Intercity via dat ommetje.
Noorderkempen past niet in de Benelux. Dit is een forenzenstation.
Wellicht het volgende compromis. De Benelux niet via het ommetje Breda en de stop Noorderkempen naar Antwerpen en vandaar rechtstreeks naar Brussel. Deze verbinding kan echt veel nieuwe reizigers aantrekken en gaat niet ten koste gaan de Thalys. Daarnaast een nieuwe intercity van Breda met een stop in Noorderkempen naar Antwerpen. Hiermee worden Noord-Brabant en Noorderkempen bediend.
Overigens kun je op dit moment nog vrij goedkoop met de Eurostar naar Brussel.
Afwachten of die Nederlanders willen switchen van auto naar trein als er meer treinen rijden tussen Brussel/Antwerpen – Breda/Roosendaal – Amsterdam. Maar NMBS is niet echt markt – en publieksgericht.
Internationale treinverbindingen vanaf België naar Nederland mag niet teveel kosten. En moeten vooral veel opleveren. Dat gaat NMBS nu goed af met de huidige frequentie met Thalys & Beneluxtrein. De Thalys heeft daardoor bijna altijd een hoge bezettingsgraad. Thalys (SNCF & NMBS) heeft 26 treinstellen. Waarschijnlijk worden die allen intensief gebruikt. Veel hogere frequentie betekent extra treinstellen aanschaffen. En de hogere frequentie aan Thalys Amsterdam – Parijs moet ook in te passen zijn op de HSL Lille – Parijs waar vele TGV rijden.
De huidige Beneluxtrein is inderdaad te traag. Een comfortabele Flixbus is sneller en vooral goedkoper dan de huidige Beneluxtrein. Concurrentie zit niet snel en is ingesprongen op de huidige situatie. Maar NMBS wil aan de Beneluxtrein vooral verdienen. En dat lukt op deze manier prima omdat ze de Beneluxtrein geïntegreerd hebben in hun eigen spoornet.
Jouw voorstel om de Beneluxtrein vanaf Mechelen rechtstreeks naar Brussel Noord te laten is een goede optie. Maar verwacht dat dit niet gaat gebeuren omdat de reistijd van de Beneluxtrein dan aanzienlijk concurrerender gaat worden t.o.v. de Thalys. NS vertraagt de IC Amsterdam – Vlissingen ten gunste van de IC Direct Amsterdam – Breda kunstmatig met ommetjes via Haarlem en vele haltes tussen Amsterdam – Haarlem – Rotterdam. En NMBS vertraagt de IC Direct International via Breda, Noorderkempen en luchthaven Zaventem.
Rechtstreekse snelle treinverbindingen vanaf Rotterdam C naar Antwerpen C via HSL wordt alleen toegestaan door NMBS (50% aandeelhouder van Thalys) met Thalys. Anders verdienen ze minder aan Thalys. En Eurostar rijdt rechtstreeks tussen Antwerpen – Rotterdam.
Tot voor 1996 was Beneluxtrein de belangrijkste trein tussen Amsterdam – Brussel. De Beneluxtrein is nu aanvulling geworden voor Thalys & Eurostar. Zolang NMBS het op het Belgische spoornet volledig domineert en NS met NMBS samenwerkt zal er niets veranderen. Verdienmodel is voor NMBS het belangrijkste.
Beste mevrouw of mijnheer “Hanzeboog” 58% van de aandelen van Thalys zijn van de SNCF. Dan kan de NMBS/SNCF nooit 50% van de aandelen hebben.
NMBS is een verouderd staatsbedrijf in een land met een compliceerd politiek bestuur met zes verschillende regeringen. Veel bevoegdheden zijn gedecentraliseerd naar de deelregeringen. Alleen de spoorwegen niet.
Ik geloof niet dat de NMBS echt wil verdienen. Ik schat zo in dat de top alleen de eigen posities wil handhaven. Weer zoveel mogelijk vreemde eenden van het spoor.
Thalys doet het goed. Ondanks de aandelen van de NMBS. Er zijn inderdaad maar 26 treinstellen, waarvan er een aantal zich steeds in onderhoud zijn. Nieuwe treinstellen zijn niet aan de orde. Dus kan de Thalys met de huidige groei van reizigers van Amsterdam naar Parijs meer reizigers van Amsterdam naar Brussel er gewoonweg niet bij hebben.
Veel automobilisten willen best overstappen op de trein. Het product moet echter flexibel, snel, comfortatel, redelijk van prijs en op tijd zijn.
Ik heb recent diverse malen met de Benelux en de Thalys gereisd en de toename geconstateerd.
Laat de NMBS ede oogkleppen afzetten en werken aan een écht verdienmodel. In Belgie kan dat alleen door politieke kopstukken in te schakelen om tot een trendbreuk te komem.
Quote van wikipedia ter verduidelijking
Juridisch bestaat Thalys (sinds maart 2015) uit drie nauw samenwerkende bedrijven:[4] het bedrijf Thalys International, een joint venture van SNCF (62% eigendom), NMBS (28% eigendom) en DB (10% eigendom) met NS als ‘strategische partner’ zonder aandeel in het bedrijf.
Thalys is alleen een verkoopbedrijf en is sinds een paar jaar volledig in handen van sncb en nmbs. Daar DB gestopt is met thalys en haar aandelen heeft verkocht.
Het materiaal en uitvoering is ondergebracht in THI Factory 60% sncb en 40% nmbs. Daar doelt hanzeboog op.
Inderdaad is het verschil tussen 60 en 40 50 procent 🙂 (van 40)
Laat in afwachting op de toestemming van de NMBS de sneltrein Aken-Maastricht voorlopig doorrijden tot Eisden.
Als ik het wel hebt kunnen treinen niet in Eijsd n keren Omdat de beveiliging daar niet op ingericht is.
Het gehannes met spoorinfra is in dit grensgebied al veel langer aan de gang. De drielandentrein rijdt nog niet van Maastricht via Vise of Wezet naar Luik en terug, vanwege de ETRMS perikelen. Thans is er bekend geworden dat de NS en Pro Rail langzamerhand dit systeem wilt uitrollen ter vervanging van de verouderde ATB-beveiliging. Deze nieuwe systemen werken duren tot het jaar 2910, mits er geen vertragingen ontstaan.
Maar ook het sneltramproject Maastricht-Hasselt is een hoofdpijndossier. Nu het licht eindelijk op groen staat , kunnen de weken aanvattenen moet dit project rond 2024 voltooid worden.
Helaas via een nieuw traject waarbij station Maastricht voorlopig nog niet bereikt wordt en overgestapt moet worden (halte Mosis Sacrum) ,en per bus of anders te voet verder naar het treinstation van Maastricht.
Gemiste kans! Had het oude goederenspoor nu gereactiveerd of doe dit alsnog als het nog kan! Scheelt een extra overstap, kost minder geld en het station wordt vlot en direct met het andere Limburgse hoofdstedelijke station verbonden. Bovendien kan dan te tram eventueel naar het station Maastricht Randwyck doorrijden of verder verlengd worden naar Maastricht Airport.
De gemoderniseerde Varkensneuzen (reeks 800) in de laatste livrei en modernisatie zijn ondanks de graffiti aan de buitenkant verbeterd. Er zit een rolstoel toegangelijk toilet in en een gewoon exemplaar die ruimer was dan voorheen. in de oude situatie was dat ronduit krap en zat je klem tussen de deur. Deze treinen rijden tussen Roosendaal via Antwerpen naar Puurs op allee dagen van de week en terug eens per uur. De Klassiekjes (tweewagenstellen) van Maastricht naar Luik en terug hebben vouwdeuren en een opgefrist interieur. Maar zijn ouder dan de Varkensneuzen.
Klassiekjes zijn vanaf de jaren 60 gaan rijden en lijken qua sound op de Nederlandse materieel 64 oftewel de Apekoppen.
De Varkensneuzen zijn uit de jaren 70 en hebben ooit ook de IC treinen Oostende-Brugge-Gent-Antwerpen_ Essen-Roosendaal en terug gereden!
Het jaartal 2910 is wel erg overdreven vertraagd, hoewel je dit tegenwoordig nooit kan weten. Infra en techniek zijn de laatste tijd vaak onderhevig aan deze problemen. Of er zijn weer bouwfirma’s op de fles gegaan, dan wel het mislukken van aanbestedingen die hier verplicht aan vooraf moeten gaan.
ETRMS moet als alles volgens plan verloopt rond 2030 operationeel in Nederland zijn. Ook de spanningssluizen op de HSL Zuid wil men vernieuwen en verplaatsen. Hoe het verder allemaal zal gaan verlopen, moeten maar afwachten!
Half vol / leeg glas.
Dat het met het “Middeleeuwse” België met de drielandentrein niet wilt lukken, betekent dat het glas nu wel half vol is nu men toch nog op comfortabele wijze per sneltrein van Maastricht naar Aken kan blijven treinreizen en daarbij ook nog van de OV chipkaart gebruik kan maken. Een beetje goed nieuws dus, want een busrit duurt op dit traject wel iets langer. Het verbaast mij bij alle Belgische spoor perikelen soms hoe zij ooit in het verleden de EU hoofdzetel in Brussel hebben kunnen zetten. Europese samenwerking was de gedachte, maar in de praktijk blijkt daar op vervoersgebied weinig van te kloppen…
Arriva zal moeten slikken dat België geen Drielandentrein van eerdergenoemde partij wil. Face it, deal with it. Gun die Belgen hun eigen regels en eigen wensen. Als ze daar een bepaalde partij niet willen, zou het Nederland eens sieren als ze dat zouden accepteren en respecteren. Hier heeft het immers ook een jaartje of wat geduurd voor de Hedwigepolder onder water kwam te staan.
Mompelt iets over potten en ketels….
Ik snap op zich wel wat je bedoelt. Maar als je van de lijn gebruik maakt is het toch wel fijn als er een grote verbeterslag komt. En sja, de Belgische spoorwegen zijn zelf nou niet beoaald betrouwbaar..dat is een klacht als reiziger, niet als Nederlander richting België.
Een polder vergelijken met een marktpartij op het spoor, dat klopt niet helemaal.
Ik vraag me ernstig af of men wettelijk partijen kan blijven weren van het spoor.
Heb je gelijk in. En ze kunnen inderdaad niet zomaar weigeren. Wat wel kan, is baieres creëren, en dat gebeurt.