fbpx

Vanaf december minder treinen Utrecht – Breukelen

05 nov 2014 13:41

Vanaf maandag 15 december gaan er minder treinen rijden tussen Utrecht en Breukelen. Op dit moment rijden er vier treinen per uur, die frequentie blijft alleen tijdens de spits op werkdagen bestaan. In de daluren en op zaterdag gaan er vanaf 15 december twee in plaats van vier treinen rijden.

In 2009 werd de kwartierdienst tussen Utrecht en Breukelen geintroduceerd. Die kwam tot stand met subsidie uit de regio. Deze subsidië wordt nu beëindigd. Volgens NS is er onvoldoende marktvraag om tussen Utrecht en Breukelen de vier treinen te laten rijden. Daarom gaan er in de daluren minder treinen rijden.

Voor 2016 studeert NS op een andere opzet van de dienstregeling. Een optie daarbij is om de Sprinter naar Breukelen ook in de daluren door te laten rijden naar Amsterdam. Dat gebeurt nu alleen in de spits.

De dienstregeling volledig handhaven zou NS onder aan de streep zeven ton per jaar kosten, meldde de Telegraaf eerder. Dat gat werd de afgelopen jaren gedekt door de subsidie. Volgens NS zitten er gemiddeld zo´n 40 reizigers in de geschrapte treinen. NS stelt dat 80 procent van de reizigers tussen Breukelen en Utrecht geen last heeft van de inkrimping, omdat die in de spits reizen.

Opvallend is het late stadium van het schrappen van de treindienst. Begin dit jaar vroeg NS al advies aan consumentenorganisaties over de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe dienstregeling. Toen ontbrak deze wijziging nog. Wel waren er toen plannen om het aantal treinen tussen Uitgeest en Haarlem terug te dringen. Na protest van Rover besloot NS dat toen toch niet te doen.