fbpx

Verkoopmogelijkheden internationale treintickets kan veel beter

26 aug 2009 16:35

NS International wil internationale treintickets voornamelijk online verkopen. Echter, online kan alleen geboekt worden naar een beperkt aantal bestemmingen. Een website voor alle Europese treintickets ontbreekt. Bij treinreiziger.nl komen regelmatig klachten over de beperkte mogelijkheden om internationale treintickets te kopen. Een overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Online verkoopmogelijkheden NS International
Alhoewel NS inzet op verkoop van internationale treintickets via internet, zijn de mogelijkheden beperkt. Via NS International zijn alleen de belangrijkste bestemmingen online te boeken, zoals Parijs, Brussel, Berlijn en Keulen. Maar een groot aantal bestemmingen is niet online, of beperkt online te boeken. Alleen alle Belgische bestemmingen zijn zonder moeite online te boeken. Naar Duitsland is dat een ander verhaal. Zo worden er online geen treintickets verkocht via de grensovergang van Nieuweschans, Enschede, Venlo en Heerlen. Alleen via de grensovergangen van Hengelo en Arnhem worden online treintickets naar Duitsland verkocht. De meeste grote Duitse plaatsen zijn prima via deze grensovergangen te boeken, maar kleinere plaatsen niet. 

Een aantal bestemmingen zijn niet alle verbindingen, maar alleen de rechtstreekse reismogelijkheden te boeken. Als de rechtstreekse reismogelijkheden vervallen – zoals Wenen en Milaan per december 2009  – vervalt ook de mogelijkheid van het boeken van online treintickets. 

Klachten
Treinreiziger.nl geeft informatie over de online boekingsmogelijkheden van internationale treintickets en krijgt regelmatig klachten over de beperkte mogelijkheden van het boeken van internationale treintickets. Het voordeel van de trein ten opzichte van het vliegtuig is juist dat je tot dichterbij je eindbestemming kunt komen. Echter door de beperkte online boekingsmogelijkheden valt dit voordeel soms deels weg. Het probleem is echter dat een site met alle verschillende tarieven ontbreekt. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

TGV Europe 
NS International is niet de enige aanbieder van internationale treintickets. Ook TGV Europe – onderdeel van de Franse spoorwegen (SNCF) – biedt treintickets aan. Met name naar Frankrijk heeft TGV Europe een uitgebreider aanbod dan NS International. De prijzen van NS International en TGV Europe kunnen verschillen omdat NS International treintickets aanbied via Brussel, en TGV Europe vooral met overstap in Parijs (met metro transfer). 
Voor treintickets van en naar of via Frankrijk kan TGV Europe intressant zijn, maar vanuit Nederland naar andere landen via bijvoorbeeld Duitsland is TGV Europe relatief duur. Dat komt omdat men alleen voor de treinen van en naar Frankrijk de voordeeltarieven boekbaar zijn, en niet voor bijvoorbeeld de Duitse ICE. Alhoewel TGV Europe de gebruiksvriendelijkheid van de website heeft verhoogt, valt er nog veel te verbeteren. Wel geeft de aanbieder als enige de mogelijkheid om een zitplek uit te kiezen, bijvoorbeeld bij het raam. Opmerkelijk is dat Rail Europe – ook onderdeel van de Franse Spoorwegen – een veel groter assortiment aanbied aan klanten in Amerika en Canada. Volgens Rail Europe komt dat omdat de behoefte van deze groep klanten anders is.

Deutsche Bahn
De Duitse spoorwegen (DB) hebben een uitgebreide reisplanner. Veel treintickets van, naar of via Duitsland zijn online bij de DB te boeken. De DB biedt haar klanten EuropeSpezial treintickets aan. Met deze tickets kan er goedkoop van Duitsland naar andere landen gereisd worden (beperkte beschikbaarheid). Reizigers vanuit Nederland kunnen zo´n ticket bijvoorbeeld vanaf de Duitse grens kopen naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië. Ook kan het ticket benut worden van een Nederlands station naar een Duits station.
Daarbij heeft de DB een goed aanbod voor haar klanten. Maar als het gaat om de CityNightLine is de Duitse spoorwegen soms minder voordelig. Alhoewel de CityNightLine behoort tot de DB groep, kan er bij NS International voordeligere treintickets worden gekocht. Dat komt omdat DB het zogenoemde SparNight tarief niet online aanbied, en NS International wel. Dit geldt overigens alleen voor CityNightLine bestemmingen in Duitsland.

Treinreiswinkel
De Treinreiswinkel heeft winkels in Leiden en Amsterdam en is gespecialiseerd in het verkopen van internationale treintickets. Men is niet alleen boekingsagent van NS International, maar ook van bijvoorbeeld de Duitse spoorwegen. Voordeel is dat de treinreiswinkel ook via e-mail te bereiken is, en geen 0900-telefoonnummer heeft. De treinreiswinkel heeft een informatieve website over internationale treinreizen, maar vaak kan er niet direct een prijsopgave gegeven worden. Wel kan deze online worden aangevraagd (offerte).
Maar alhoewel de Treinreiswinkel specialist is, wil niet zeggen dat de Treinreiswinkel altijd de beste tickets weet te vinden. Zo hebben wij van meerdere reizigers begrepen dat zij uiteindelijk via het loket (tickets en service) van NS een veel voordeliger kaartje hebben weten te vinden. Concreet voorbeeld: een reiziger van Zuidhorn (Groningen) naar Biel/Bienne (Zwitserland) krijgt van de Treinreiswinkel een offerte van bijna 300 euro, terwijl betreffende klant uiteindelijk via het loket uiteindelijk een kaartje weet te kopen van iets minder dan 160 euro. Echter NS International heeft slechts een beperkt aantal loketten waar treintickets gekocht kunnen worden. Online was deze reis in zijn geheel niet te boeken.

Offline mogelijkgheden
Alhoewel NS International erg graag wil dat u uw internationale treinticket online koopt, zijn er ook offline mogelijkheden. Zoals telefonisch via 0900-9296 (35 cent per minuut) of via NS International Tickets en Service. Op dat moment worden er wel 10 euro boekingskosten in rekening gebracht. Het serviceniveau van NS International is middenmatig. Zo is het bedrijf niet via e-mail bereikbaar, en wie online niet het gewenste ticket kan kopen moet toch rekening houden met boekingskosten. Wie online een ticket koopt, maar uiteinderlijk voor een andere trein een reservering wil maken, betaald 3 euro reserveringskosten + 10 euro boekingskosten. Overigens: dit geldt alleen voor tickets waarbij dit mogelijk is, goedkope tickets zijn vaak treingebonden en kan men niet zomaar voor een andere trein reserveren.

Conclusie
Het is moeilijk om de juiste informatie te vinden en de beste treintickets online te boeken. Er valt nog veel te verbeteren. Het is wachten op een Europese site met alle treintickets van Europa. Het is te hopen dat een dergelijke site door Railteam, het samenwerkingsverband van de Europese spoorwegmaatschappijen, wordt ontwikkeld.

Alle online mogelijkheden op een rij:

  • NS International voor de belangrijkste internationale treinreisbestemmingen vanuit Nederland
  • NMBS voor de belangrijkste internationale treinreisbestemmingen vanuit België
  • TGV Europe voor treintickets van, naar en via Frankrijk
  • Bahn.de voor tickets van de Duitse spoorwegen. Zie hier voor Europa Spezial treintickets
  • DB Autozug voor treintickets voor autoslaaptreinen vanuit Düsseldorf
  • Autoslaaptrein.nl voor treintickets voor autoslaaptreinen vanuit Den Bosch
  • Swiss Travel Systems voor treinpassen in Zwitserland
  • Visit Britanië voor treinpassen in Groot-Britanië
  • Treinreiswinkel voor specifieke treinreizen welke niet online te boeken zijn.