fbpx
Foto: SBB

Volkskrant: NS wil ook verkeersleiding terug van ProRail

15 jan 2011 16:51

De NS wil ook de volledige controle over de verkeersleiding van de spoorwegen terug van ProRail. Dat meldt De Volkskrant op basis van uitspraken van NS topman Bert Meerstadt. Een woordvoerder van NS ontkent echter dat Meerstadt deze uitspraken gedaan zou hebben.

Volgens de Volkskrant zal Meerstadt aanstaande donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer pleiten voor het teruggeven van de verkeersleiding. Het zou een grote fout zijn geweest dat de Verkeersleiding en NS bij de zelfstandiging van elkaar zijn losgekoppeld. Het afsplitsen van de voormalige NS Verkeersleiding heeft volgens hem tot grote inefficiëntie geleid. ProRail moet de treinen omleiden bij storingen op het spoor, maar de treinstellen en het personeel die daarvoor nodig zijn vallen onder de NS. De ingewikkelde communicatie over en weer en het wederzijds wachten op instructies heeft bij calamiteiten een verlammende werking, constateert Meerstad volgens De Volkskrant.

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen ontkent echter dat Meerstadt deze uitspraken gedaan zou hebben. Eerder deed Meerstadt wel uitspraken over reisinformatie. Nu wordt een deel van de reisinformatie verzorgd door ProRail (bijvoorbeeld omroep, Teletekst en bediening van de Centrale Trein Aanwijzers) en een deel door de Nederlandse Spoorwegen (via personeel op stations en in de trein, via ns.nl, etc.). Als het aan de NS topman ligt wordt in de toekomst alle reisinformatie bediend door één partij, waarbij hij NS als meest logische partij vindt.