fbpx

Vrijdag mogelijk treinuitval rond Arnhem en Nijmegen door staking

22 jun 2017 15:49

Vakbond FNV Spoor zet de estafettestaking door. Vrijdag roept de vakbond het NS-personeel op tussen 5:00 en 10:00 uur het werk neer te leggen rond Arnhem en Nijmegen. Maandag was er al een staking in Den Haag en Zwolle. 

Maandag viel de hinder mee en viel er slechts een beperkt aantal treinen uit. Er waren 37 stakers. Volgens FNV werd de hinder toen beperkt omdat NS in het weekend extra personeel had opgeroepen. Hoe groot de hinder precies zal zijn, is moeilijk te zeggen. Redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl verwacht dat het treinverkeer niet volledig plat zal komen te liggen, maar dat er wel hinder zal zijn. Tijdens de vorige actie vielen de meeste treinen vóór 7:00 uur uit, daarna wist NS door bij te sturen de overlast te beperken. Mogelijk is de hinder nu wat groter, omdat er minder tijd is om extra personeel op te roepen.

Hinder
“Acties op de genoemde locaties hebben mogelijk ook gevolgen voor reizigers op andere plekken in het land, omdat diverse treinen door de regio Arnhem/Nijmegen rijden. Machinisten en conducteurs werken vanuit Arnhem en Nijmegen op treinen in heel Nederland. De acties kunnen de hele dag voor hinder zorgen,” waarschuwt NS in een reactie op het besluit van FNV. NS benadrukt verder dat het spoorbedrijf in gesprek wil met de vakbond.

Alleen FNV
FNV Spoor telt ruim 6000 leden door heel Nederland. Alleen de leden uit Arnhem en Nijmegen zijn opgeroepen te staken. De grootste spoorvakbond, VVMC, ondersteunt de acties niet. Ook CNV ondersteunt de stakingen niet. Hoeveel er stakers in Arnhem meedoen wordt pas vrijdagochtend duidelijk.

Rechter
Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV is boos dat FNV de acties zo laat aankondigt. “We roepen NS op om de vraag aan de rechter voor te leggen in hoeverre het pas ‘s middags aankondigen van een OV-staking proportioneel en dus toelaatbaar is,” zegt voorzitter Rikus Spithorst in een reactie.

Tweede conducteur
De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met het weghalen van werkgelegenheid uit de regio’s. Ze vinden ook dat de NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet.

NS Reisplanner
Treinreizigers hebben bij hinder recht op geld terug bij vertraging. Ook is in de algemene voorwaarden opgenomen dat maximaal 25 euro compensatie gegeven kan worden per stakingsdag. NS adviseert treinreizigers om op vrijdag rekening te houden met extra reistijd. Check voor vertrek de NS Reisplanner via ns.nl en de NS reisplanner.

Staatssecretaris
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt het jammer dat er weer een staking is. Ze had liever gezien dat de vakbond een actie zou houden die de reiziger niet zou treffen. Verder wijst ze erop dat binnen de NS nog met de ondernemingsraad wordt gesproken over de verkoop van de winkels op het station. Ook vindt ze het logisch dat de NS zich richt op het hoofdrailnet na het schandaal rond de aanbesteding van een regionale lijn in Zuid-Limburg.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
6 jaren geleden

Lekker dit en hoe komen ze op school? Straks school aan de lijn.

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden

Chantage, onder auspiciën van FNV Spoor …