fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Zutphen vecht wijzigen geluidsnorm spoor aan

22 aug 2013 11:19

De gemeente Zutphen protesteert tegen wijziging van geluidsnormen rond het spoor in die gemeente. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu sleutelt aan het aantal decibels dat rijdende treinen aan geluid mogen produceren. Zutphen vreest dat bijstellen van die normen meer overlast betekent.

Volgens het ministerie is aanpassing nodig omdat bij de vaststelling van de eerdere zogenoemde geluidsproductieplafonds deels verkeerde gegevens zijn gebruikt. Zutphen zet vraagtekens bij de juistheid van de gegevens die het ministerie gebruikt. De gemeente wil ook weten of bijstelling leidt tot meer treinverkeer en wat de gevolgen zijn voor de directe leefomgeving.

Zutphen is één van de gemeenten die te maken krijgen met een toename van het goederenvervoer over het spoor. Een nieuwe spoorverbinding tussen Elst bij Arnhem en het Twentse Oldenzaal moet het bestaande goederenspoor ontlasten, zodat in de Randstad meer ruimte komt voor personenvervoer.

In de protestbrief aan het ministerie meldt Zutphen ook ontevreden te zijn over het tijdstip van deze procedure, midden in de vakantieperiode.

(c) ANP