Zwitserse Gotthard-basistunnel in september (na een jaar) weer hersteld
27 jun 2024 11:25
De herstelwerkzaamheden aan de westbuis van de Gotthard-basistunnel zullen vanaf 2 september afgerond zijn. Daaraan voorafgaand zal er een reeks test- en proefritten gemaakt worden in de langste treintunnel ter wereld. Vanaf 2 september kunnen reizigers weer in minder dan twee uur van Zürich naar Lugano reizen, en dit voor het eerst in een halfuursfrequentie.
Sinds de ontsporing van een goederentrein, op 10 augustus 2023, heeft de SBB hard gewerkt aan de herstelwerkzaamheden. De verwachting is dat op 2 september 2024 de tunnel weer volledig heropend kan worden. Dit betekent dat de treinen niet meer omgeleid hoeven te worden via de oude Gotthard route, wat een tijdsbesparing van een uur oplevert. Nu zijn reizigers door de stremming in de meeste gevallen circa drie uur onderweg van Zürich naar Lugano, straks komt dit weer standaard onder de twee uur.
Halfuursdienst
Met de volledige heropening zal de SBB ook voor het eerst een volledige halfuursdienst aanbieden tussen Duitstalig Zwitserland en Ticino. Daarnaast zullen vanaf deze datum ook de rechtstreekse treinen van Zwitserland naar Bologna en Genua weer rijden, evenals de Eurocity-treinen van Basel naar Milaan.
Ook krijgt Frankfurt weer een directe treinverbinding met Milaan, deze zal voortaan via Zürich rijden. Op deze verbinding zullen de Zwitsers een zogenoemde Giruno-trein inzetten.
Oorzaak ontsporing
Voordat de westbuis van de Gotthard-basistunnel volledig kan worden heropend, zal de SBB test- en proefritten uitvoeren. Tijdens deze tests zullen alle systemen en installaties grondig worden gecontroleerd, vergelijkbaar met de tests die voor de eerste ingebruikname van de tunnel in 2016 werden uitgevoerd. Lege treinen zullen onder andere worden ingezet om de nieuwe installaties en de spoorbaan te testen. Vanaf half augustus zullen geplande treinen weer deels door de westbuis rijden, evenals enkele treinen die normaal via de panoramaroute rijden.
Uit een tussentijds rapport over de oorzaak van de ontsporing is gebleken dat een breuk in een wielnaaf de oorzaak was. Volgens de SBB heeft het bedrijf zelf geen wagons met deze wielen, maar andere vervoerders wel. Daarom zullen er maatregelen op Europees niveau nodig zijn om de veiligheid te verbeteren. De Zwitserse spoorwegen overwegen bovendien ontsporingsdetectoren te installeren bij wissels in en voor de Gotthard-basistunnel.
Tijdelijk zal er verder sprake zijn van een snelheidsverlaging tot 160 kilometer per uur bij wissels voor en na de tunnel, om zo de veiligheid te verbeteren. De SBB meldt dat dit geen invloed heeft op de geplande reistijd, maar het wel zorgt voor minder marge om vertragingen in te halen. In de tunnel zelf kunnen treinen zoals gebruikelijk met snelheden tot 230 km/u rijden.
150 miljoen schade
De SBB schat de materiële schade, inclusief omzetderving, op ongeveer 150 miljoen Zwitserse frank, waarvan ongeveer 140 miljoen frank verzekerd is.
Een stuk sneller dan de Eemsbrug in Duitsland 🙂
Of de Autobahn brug over de Rijn bij Keulen.
Bedoel je deze? https://m.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_U6RQUpCGYQ&embeds_euri=https%3A%2F%2Fanonw.com%2F&source_ve_path=MzY4NDI&feature=emb_logo
Leuk, dat chauffeurs Duits in de reacties.
In december gaat hij in bedrijf, begrijp ik. Na welhaast 10 jaar.
Als men dan zo graag een Wunderline wil had men beter een tweesporige tunnel geboord. Dan kun je tzt bij succes nog makkelijk uitbreiden.
“December 2024” is “midden 2025” geworden – zie: https://www.wunderline.nl/nieuws/artikel/verwachte-ingebruikname-wunderline-verschoven-naar-midden-2025
Het is fraai, de grond is te nat. Hopelijk is het spoor wel watervast, of het schilderwerk.
Ook denk je in eerste instantie alles goed gedaan te hebben, maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Van de fouten leren is dan het volgende wat moet gebeuren.
Mij lijkt dat de beheerder van de tunnel ook bepaalde aanvullende eisen aan de treinen moet kunnen stellen, die er doorheen gaan, gezien de veiligheidsimplicaties en daarna het chagrijn (overmacht) van een ongeluk in de tunnel gigantisch zijn. Daarom lijkt me wachten op Europese maatregelen niet de juiste keus. Ze kunnen bijv. wagons, locs en treinen certificeren voor deze tunnel. Dat de tunnel 1 jaar deels buiten gebruik is geweest maakt dit des te duidelijker. Het gaat hier om kritische infrastructuur en zo een ongeluk wil je voor een tweede keer echt zien te voorkomen, ook lukt 100% voorkomen helaas nooit.
Verder een verzekering die 93% van de schade dekt is netjes. Ook gaat het om grote bedragen.
Liever niet, want als iedere tunnel z’n eigen eisen stelt, dan is interoperabiliteit stuk. En als dat stuk is, dan is er geen Europees spoorwegnet meer.
Tenzij ze natuurlijk de andere grote tunnels weten te overtuigen van het nut van strengere regels, en die dan dezelfde regels implementeren.
De huidige Europese regelgeving waar elk spoor in één tunnelbuis is aangelegd is al waarschijnlijk streng genoeg. Voeg daar brandwerend materiaal bij in tunnel.
In de Groene Hart tunnel is om de 150 meter vluchtdeuren aangelegd. Weet niet of dat Europese regelgeving is. Maar vermoed dat de Groene Hart tunnel zoal voldeed aan Europese regelgeving.
Als de eis gescheiden tunnelbuizen voor beide richtingen is kun je acuut het halve Europese spoorwegnet sluiten.
Mooi, nu nog NJ naar Milaan. Of ES, Govolta, GCT.
Hotel Terminale, in de buurt pizzeria Georgio of eetbar Magenta bij Stazione Nord.
Terrifico!
Nou ja, als de fransen klaar zijn met hun tunnel door de alpen, is milaan nog maar 7.5 uur van amsterdam vandaan. Dat is eerder voor een vroege dagtrein, zoals die naar marseille, basel, munchen (vanaf december) of kopenhagen (vanaf decemver
Zolang je moet overstappen in Paris is dat geen alternatief voor de rit via Duitsland en Zwitserland naar Noord-Italië.
Klopt, maar ik bedoelde een rechtstreekse trein, zoals de huidige brussel-lyon of de zomertrein amsterdam-marseille.
Dat is dan mogelijk. In zomerperiode lijk me een directe verbinding Amsterdam – Milaan rendabel. Zie bijvoorbeeld Amsterdam – Marseille.
Trenitalia heeft wel aspiraties om een deel van de Europese spoormarkt te veroveren. Zie in Spanje met Iryo. Tussen 2030 – 2035 met ETR 1000 tussen Amsterdam – Milaan?
Blijf lekker dromen
Beter creatief nadenken over de toekomst dan dit afdoen met “dromen”.
De NightJet en andere nachttreinen mogen de Gotthardtunnel niet in. Dus een nachttrein naar Milano is geen optie.
Mogen er helemaal geen slaaptreinen door de tunnel?
De huidige trein van Basel – Milano en v.v. gaat via Brig.
Goeie tip. Mooi route ook bovenlangs via Kandersteg ipv Rhonedal hopelijk dan. Is dat een getrokken trein? Of ICE achtig.