fbpx

15 miljoenste reiziger in ICE International

04 sep 2014 13:37

NS heeft donderdag de 15 miljoenste reiziger in ICE International van Amsterdam naar Frankfurt. Mevrouw Irene Slagt-Zierke uit Krommenie was de gelukkige. Samen met haar dochter was zij op weg naar Duitsland voor familiebezoek. Zij werd verrast door NS International-directeur Marjon Kaper die haar een weekendje Berlijn aanbood. 

Onder de naam ICE International rijdt de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Deze werd in november 2000 door DB en NS geïntroduceerd, die de EuroCity-treinen verving. Inmiddels reizen jaarlijks meer dan een miljoen reizigers met ICE International tussen Nederland en Duitsland.

De trein rijdt zeven keer per dag naar de Duitse bestemmingen Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen en Frankfurt. Daarnaast gaat de trein een keer per dag via Mannheim door naar het Zwitserse Basel. Tussen Keulen en Frankfurt haalt de trein een topsnelheid van 300 kilometer per uur. 

Het ICE-park bestaat uit 17 ICE 3M-treinstellen, waarvan er drie eigendom zijn van NS. Een trein bestaat uit 93 1e klas-zitplaatsen en 338 2e klas-zitplaatsen. In de trein is ook een Bar/Bistro aanwezig, waar reizigers een drankje of een snack kunnen kopen. Opvallend is de lounge van waaruit men door een glaswand over de schouder van de machinist kan meekijken.

In Duitsland rijden veel meer ICE´s, maar die rijden niet onder de vlag van ICE International. Behalve binnen Duitsland en naar Nederland rijden er ICE´s van Duitsland naar Denemarken, België, Oostenrijk en Zwitserland.

DB is bezig om de ICE-treinen te voorzien van wifi. In eerste instantie zal wifi alleen in Duitsland beschikbaar zijn, maar later ook in Nederland. Wifi zal in de trein niet gratis zijn; DB hanteert in Duitsland een tarief van 4,95 euro per dag.