fbpx
David Jancik / shutterstock

2.000 Nederlandse jongeren mogen gratis per trein door Europa met Interrail

11 okt 2021 18:01

Voor het Europese Jaar voor de Jeugd in 2022 kunnen 2036 Nederlandse jongeren gratis per trein door Europa reizen. Ze kunnen zich daarvoor vanaf dinsdag 12.00 uur aanmelden bij de Europese Commissie, die in totaal 60.000 gratis treinpassen aan Europese jongeren ter beschikking stelt. Het gaat om een zogenoemd Interrail-ticket.

Meer treinpassen dan ooit

De uitverkoren deelnemers, die wel wat vragen over de EU moeten beantwoorden, kunnen vanaf maart volgend jaar tot maximaal dertig dagen lang met de gratis treinpas “hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten”, aldus de commissie.

Het zogeheten DiscoverEU-programma staat open voor EU-burgers die tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 zijn geboren. De aanvraag moet voor 26 oktober om 12.00 uur zijn ingediend. “De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd”, zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de commissie, verwijzend naar de lockdowns en andere beperkingen tijdens de pandemie. “Daarom ben ik zo blij dat we meer treinpassen dan ooit kunnen aanbieden.” Hij belooft nog meer initiatieven voor het Jaar voor de Jeugd dat de commissie heeft uitgeroepen.

Sinds 2018

Belangstellenden kunnen zich zowel solo als in een groep met nog maximaal vier anderen aanmelden. In verband met de pandemie is de vertrekdatum voor een reis met de treinpas volgend jaar tot het laatste moment te wijzigen. Dat sluit aan bij de nieuwe mobiele Interrail-pas.

De gratis DiscoverEU-pas, die in 2018 voor het eerst door het dagelijks EU-bestuur werd uitgegeven maar al maanden was opgeschort vanwege Covid-19, is razend populair. Van de 347.000 eerdere aanvragen, waarvan 15.631 door Nederlandse jongeren, zijn er 69.571 toegekend, waarvan 2379 aan Nederlanders.

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loubelia
2 jaren geleden

Allereerst wat super leuk dat jullie dit doen voor de jongeren. Ik zit zelf in een tussenjaar om geld op te sparen om makkelijker door universiteit te komen en wat te reizen. Deze pas zou zo goed van pas komen. Ik vond met de trein reizen vanaf kleins af aan al leuk maar tegenwoordig is het vaak niet in mijn budget om er mee te reizen. Ik weet dat er een kleine kans is dat ik een pas krijg maar nooit geschoten is altijd mis. Alvast bedankt voor uw tijd.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Loubelia

Als je de moeite had genomen om het artikel te lezen, had je geweten dat het absoluut niet om een initiatief van deze website gaat.

johan II
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ja Annemiek is net NS of Prorail hiero.

Mensen kunnen meestal maar 1 boodschap tegelijk binnenkrijgen (in dit geval ‘wooow, gratis maand door Europa reizen’). Door deze ontluisterde eigenschap blijft het bijvoorbeeld ook vrolijk comedy capers in OV land (in werkelijkheid een tragedie van dommiteiten, let wel door hoogopgeleiden als jij en ik), en vallen we bijna onder elk bericht op treinreiziger wel een keer van onze stoel, wagon of courgette.

Is toch super (en treffend) dat Loubelia en Kian in de veronderstelling zijn dat treinreiziger.nl deze passen aanbiedt!

Denk zelfs dat ze 100x meer kans hebben op hun lot uit de loterij om via deze website (Hilebrandt en vrienden) verder geholpen te worden als via websites van NS, Interrail of Europese Commissie. Kans op kinken in kabels, of vooral voor leken, zijn daar bijna 100%. Is hun bestaansrecht en verdienmodel.

Go Loubelia en Kian, Go!

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  johan II

Van mensen mag verwacht worden dat zij eenvoudige handelingen kunnen uitvoeren die worden beschreven in een duidelijke/beknopte/simpele tekst. Dat geldt zeker voor mensen die stellen aan een universiteit te gaan studeren. Wie na het lezen van de lead van het artikel concludeert dat aanmelden via de reactiemogelijkheid van deze website moet, adviseer ik de inschrijving bij enige instelling in het tertiair onderwijs te heroverwegen.

johan II
2 jaren geleden
Antwoord aan  Loubelia

Loubelia, je kan je aanmelden via:
https://europa.eu/youth/discovereu_nl

Ze hem op, maak er een mooi verhaal van. Ik duim voor je.

En doe het vóór 26 oktober 12.00 uur.

Kian
2 jaren geleden

Goede middag, dit is de vriendin van Kian. Zijn telefoon is kapot vandaar dat ik hem aanmeld voor deze pas. Hij is dol op reizen met de trein en wij zouden deze zomer dan ook met de trein naar Denemarken gaan om zijn familie te bezoeken. Helaas ging dat niet door ivm corona. Volgend jaar is een tussenjaar voor ons en het zou geweldig zijn als wij samen door Europa konden reizen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Kian

Hoe kom je in vredesnaam op het idee dat je je via de reactiemogelijkheid van deze website kunt aanmelden voor dit initiatief?

johan II
2 jaren geleden
Antwoord aan  Kian

Goedemiddag Kian en vriendin, je kan je aanmelden via:
https://europa.eu/youth/discovereu_nl

Ze hem op, maak er een mooi verhaal van. Ik duim voor jullie en steek zo ook nog een paar kaarsjes op.

En doe het vóór 26 oktober 12.00 uur.

Toon
2 jaren geleden
Antwoord aan  johan II

Dank je wel Johan dat jij wél effectief reageert.

Ondanks dat ik mij best enigszins kan verplaatsen in A’s frustratie, waag ik ondanks het risico langdurig ontvanger te worden van gerichte azijntoevoer, tóch de stelling te poneren dat die kijk-niet-verder-klik-lukraak-hier-mentaliteit heel erg lijkt op (op een logischen dus voorspelbaar/voorkOmbaar effect van) de al decennia lang (door A’s generatiegenoten en bijbehorende marketingstrategieën, al is vast toeval) gepropageerde vraag-niet-hoe-het-kan-maar-profiteer-ervan (die eerst verworden is tot snel-snel-klik-hier-vOOr-de-tijd-op-is en nu dus tot algemeen bij-trigger-druk-op-knop-je-weet-maar-nooit.
Tja… mss toch eens tijd om niet alleen naar de door A gesuggereerde selectie vóór de uni, maar ook naar de (historische output van de) uni zélf te kijken?

Mooie dag allen en inderdaad: voor de gelukkigen: heeeel leerzame en eye-opening tijd toegewenst tussen de half miljard ándere Europeanen 🙂

frau Antje
2 jaren geleden

jammer dat het geboortejaar 2002 door coronajaar volledig is overgeslagen.
Het zoveelste dat hen voorbijgaat, geen eindexamen, geen prom, geen diplomauitreiking, geen colleges enz en nu blijkt dat ze gewoon weer verder gaan bij volgende 18 jarigen en slaan ze de inmiddels 19 jarigen over.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  frau Antje

Zou het wellicht zo kunnen zijn dat 2002 tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 ligt?

dries molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

inderdaad, alles moet uitgespeld worden.

Karel Geerts
2 jaren geleden
Antwoord aan  frau Antje

Wat zielig